Ζηλευτα τα αντανακλαστικα των «Καστροπολιτων» για την αναδειξη του ιστορικου πλουτου του Διδυμοτειχου

Επιστολή προς την νέα Υπουργό Πολιτισμού με κύριο αίτημα την άμεση έναρξη της αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ

Εξαιρετικά αντανακλαστικά επέδειξαν για άλλη μία φορά οι γείτονες Εβρίτες, οι οποίοι αμέσως μετά την ανακοίνωση της υπουργοποίησης της Λίνας Μενδώνη στο Υπουργείου Πολιτισμού έσπευσαν με ανακοίνωσή τους τόσο να υπενθυμίσουν τις άριστες σχέσεις αλλά και το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η ίδια στο παρελθόν για την περιοχή μας – και το οποίο μόλις χθες σχολιάσαμε στα «απαρατήρητα» του ΠτΘ- αλλά και να καταθέσουν μία σειρά προτάσεων  για πολιτιστικά ζητήματα της περιοχής.
 
Ο λόγος για τον ιστορικό πολιτιστικό Σύλλογο «Καστροπολίτες» Διδυμοτείχου οι οποίοι αφού ευχήθηκαν καλή και δημιουργική θητεία στην κ. Μενδώνη εξέφρασαν την ελπίδα τους για την επίσπευση των διαδικασιών αποκατάστασης πρωτίστως του Τεμένους Βαγιαζήτ, το οποίο   καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2017 υπενθυμίζοντας μάλιστα δηλώσεις της ιδίας περί του  μεγαλύτερου και σημαντικότερου μουσουλμανικού τέμενος στον Ευρωπαϊκό χώρο που οφείλει να αναδειχθεί.
 
Τα μέλη του Συλλόγου δεν έμειναν εκεί καταγράφοντας μία σειρά προτεραιοτήτων που κρίνουν ότι θα έπρεπε να προωθηθούν σε σχέση με την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής, ξεκινώντας από την επανέναρξη των ανασκαφικών εργασιών στην Πλωτινόπολη Διδυμοτείχου και συνεχίζοντας με:
 
– την έγκριση της κατασκευής στεγάστρου και διαμόρφωσης του χώρου των ήδη αποκαλυφθέντων μνημείων της Πλωτινόπολης για να καταστεί ως σημείο επισκέψιμο.
 
– την πλήρη λειτουργία του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου και μεταφορά σε αυτό των ευρημάτων της περιοχής με πρώτη την χρυσή προτομή του Σεπτιμίου Σεβήρου.
 
– την έναρξη μιας σειράς μελετών αποκατάστασης του Βυζαντινού Κάστρου Διδυμοτείχου, ως μνημείου αλλά και ως χώρου θρησκευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 
– την αποκατάσταση και επισκεψιμότητα του Βυζαντινού Κάστρου Πυθίου (ΕΜΠΥΘΙΟΝ) Διδυμοτείχου, αλλά και των τύμβων της περιοχής όπως αυτόν του Ελαφοχωρίου (Δάφνης).
 
– τις επισκευές και αποκατάσταση των μεταβυζαντινών ναών στο Διδυμότειχο, αλλά και σε χωριά της περιοχής του (Παλιούρι, Αλεποχώρι, κα).
 
Καθώς και την  ενίσχυση των ερευνητικών και ανασκαφικών εργασιών στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αναδειχθεί το ιστορικό υπόβαθρο, αλλά και να δοθούν ευκαιρίες ανάπτυξης μιας εξαιρετικά ευαίσθητης περιοχής.
 
Εξαιρετικά άμεσα αντανακλαστικά και υπεύθυνες προτάσεις «από τα κάτω» από την βάση δηλαδή των ενεργών πολιτών που γνωρίζουν κατ’ επέκταση και την κρισιμότητα – σπουδαιότητα των εν λόγω μνημείων.
 
Εύγε!!!
 
Υ.Γ.: Κάτι αντίστοιχο ίσως για τα μνημεία της Ροδόπης;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.