Το επομενο βημα σε μια μακρα πορεια παραδοσης για τον Βασιλη Σερμπεζη

Ο δεύτερος τόμος της πεντάτομης εκδοτικής σειράς «Βασίλης Σερμπέζης – σαρακατσιάνικα» είναι διαθέσιμος στο κοινό

Από την Τετάρτη 19 Ιουνίου βρίσκεται σε κυκλοφορία ο δεύτερος τόμος της εκδοτικής σειράς «Βασίλης Σερμπέζης – Σαρακατσιάνικα» που περιλαμβάνει βιβλίο 92 σελίδων με σχετικές πληροφορίες και ένθετο ομώνυμο ψηφιακό δίσκο με 14 τραγούδια.
 
Η παρουσίαση του τόμου, που αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας σειράς συνολικά πέντε που ελπίζουν να εκδοθούν μέχρι το τέλος του 2020, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Ιουλίου στην στέγη του Μορφωτικού Συλλόγου των εν Θράκη διαβιούντων Σαρακατσαναίων
 
Τον κ. Σερμπέζη «σύστησε» ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου κ. Γιώργος Νάκος, ο οποίος σημείωσε πως ο κ. Σερμπέζης, που είναι επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου, είναι ένα εξαιρετικός και εξέχων τραγουδιστής, που τιμά τον σύλλογο και την πόλη. 

Συνέχεια μιας πορείας στην παράδοση για τον Βασίλη Σερμπέζη 

Ο κ. Σερμπέζης έκανε μια ανασκόπηση στην μουσική του πορεία στο χρόνο, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του καριέρας, από το καλοκαίρι του 1970,  στη Θεσσαλονίκη με το ελαφρολαϊκό τραγούδι και το αγαπημένο της γενιάς του «Νέο Κύμα». Από τον χειμώνα του 71 όμως, σαν πρωτοετής φοιτητής, γνώρισε τον μέντορά του Γρηγόρη Καψάλη, στην περίφημη «Ψάθα», πίσω απ’ την Παναγία Δεξιά στην Καμάρα, μυήθηκε στο δημοτικό τραγούδι, ανέβηκε στο μουσικό πατάρι και δεν ξανακατέβηκε.
 
Στην πορεία συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους μουσικούς και ερμηνευτές του δημοτικού τραγουδιού, Μπατζή, Χαλκιά, Ζούμπα, Κόρο, Τζιβάρα, Πίτσο, Αηδονίδη, Σαμίου, Μητσιά, Γαϊτάνο, Μπάση και άλλους.
 
Η εκδοτική του προσπάθεια ξεκίνησε το 1977 με τον 1ο του  LP δίσκο με τίτλο «Πικροφαντασιά» και ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε ο 2ος με τίτλο «Βουλιώμαι μια βουλιώμαι δυό» (βουλιώμαι = βούλομαι), με τους καλύτερους μουσικούς της περιόδου εκείνης, την κομπανία του αειμνήστου Βασίλη Μπατζή με αποτέλεσμα τα τραγούδια εκείνα να γίνουν διαχρονικά και ο κόσμος να τα δεχτεί με πολλή αγάπη.
 
Είναι δε στις προθέσεις του, στους δύο τελευταίους τόμους της σειράς αυτής, να τους ψηφιοποιήσει και να τους προσφέρει ως ένθετο δώρο.
 
Ακολούθησε η ακαδημαϊκή του καριέρα και το τραγούδι πέρασε σε δεύτερο πλάνο, ώσπου, τη δεκαετία του ΄90, γνώρισε τους σημερινούς του συνεργάτες και μαζί τους πέρασε στην ψηφιακή εποχή, με βάση πάντα τα εκδοτικά χαρακτηριστικά της: Ένθετο φυλλάδιο, σοβαρές πληροφορίες και φιλοσοφία καλλιτεχνικής αναζήτησης πολλαπλών θεμάτων και ερμηνειών κάτω από έναν μονολεκτικό τίτλο.
 
Έτσι έγραψε το «…ξεχάραξε» το 2000, το «Ανάμεσα τρεις θάλασσες» το 2004 και τη «διαχρονία» το 2006, οι αυτοτελείς προσωπικές του συλλογές .
 
Μέχρι το 2012 γραμμοφώνησε περισσότερα από 160 τραγούδια κατοχυρωμένα στην ελληνική δισκογραφία με τραγούδια, κατά κανόνα, της στεριανής Ελλάδας και διάσπαρτα δυό – τρία σαρακατσιάνικα διάσπαρτα σε κάθε δίσκο.
 
Όταν βγήκε στη σύνταξη, με την προτροπή της συζύγου του κυρίας Κατερίνας, αποφάσισε να δημιουργήσει μια τράπεζα με όσα τραγούδια σαρακατσιάνικα θα μπορούσε να ηχογραφήσει καταλήγοντας στα Σαρακατσιάνικα.
 
Με μια μικρή καθυστέρηση, από την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019, κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος της εκδοτικής σειράς «Βασίλης Σερμπέζης – Σαρακατσιάνικα» που περιλαμβάνει βιβλίο 92 σελίδων με σχετικές πληροφορίες και ένθετο ομώνυμο ψηφιακό δίσκο με 14 αυθεντικά σαρακατσιάνικα τραγούδια  ή παραλλαγές τραγουδιών, που ακούγονται στην ευρύτερη ελλαδική επικράτεια, έχουν όμως όλα τα ιδιωματικά στοιχεία της ερμηνευτικής τεχνοτροπίας και το μουσικό χρώμα ώστε να ταυτοποιούνται ως σαρακατσιάνικα.
 
Τα τραγούδια της συγκεκριμένης συλλογής προέρχονται από παλιότερες και επικαιροποιημένες έρευνες που διεξήχθησαν νοτίως του Ολύμπου και μέχρι τις παρυφές της Αθήνας και  είναι τραγούδια ανέκδοτα ή επιρροές από τα παλιότερα γραμμοφωνημένα.
 
Στόχος της συγκεκριμένης έκδοσης ήταν να παρουσιαστούν κάποια απ’ τα αντιπροσωπευτικά σαρακατσιάνικα τραγούδια της κεντρικής και νότιας Ελλάδας με κύριους τους δύο άξονες του αυθεντικού και του γραμμοφωνίσιου τραγουδιού – το οποίο στις συγκεκριμένες περιοχές παρουσιάζει αξιοπρόσεκτη διείσδυση στο σαρακατσιάνικο ρεπερτόριο – καθώς επίσης και με ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή κάποιων σαρακατσιάνικων ληστρικών τραγουδιών, που έπονται του κλέφτικου, και θεωρείται πιο λαϊκό. 

Οι συντελεστές 

Οι συντελεστές που συμμετέχουν στο δίσκο είναι οι εξής:
Μουσικοί:
Τραγούδι: Βασίλης Σερμπέζης
Κλαρίνο: Γιώργος Κωτσίνης
Βιολί: Κώστας Κίκηλης & Κώστας Καραπάνος (4ο και 8ο τραγούδι)
Λαούτο: Θανάσης Μαρκόπουλος & Θωμάς Κωνσταντίνου
Ντέφι: Σπύρος Αλεύροντας
Ντέφι – τουμπελέκι: Κώστας Μερετάκης
 
Ηχοληψία: Σωτήρης Παπαδόπουλος stentor studio
Αν. Ρωμυλίας 124, Πετρούπολη, Αττική
Remix – mastering: ΣωτήρηςΠαπαδόπουλος stentor studio
Μεταφράσεις κειμένων  Κοσμάς ΡορόπουλοςΦωτογραφίες: Γιάννης Τεπετσικλής
Επιμέλεια δημιουργικού:  Χρήστος Σερμπέζης
Μουσική επιμέλεια, εκτέλεση παραγωγής: Γιώργος Κωτσίνης
Έρευνα, Καλλιτεχνική επιμέλεια, Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Σερμπέζης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.