Δυστυχως αυτα δεν αποζημιωνονται…

Απαρατήρητα

Το μέγεθος της καταστροφής που επέφεραν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις αγροτικές εκτάσεις της Ροδόπης αποτυπώνονται με τον πιο γλαφυρό τρόπο σε σχετικό πίνακα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αποτυπώνει στοιχεία από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία η Ροδόπη έχει την μεγαλύτερη έκταση ζημιών. Συγκεκριμένα η ζημιά υπολογίζεται σε 100.000 στέμματα  και αφορά καλλιέργειες όπως το βαμβάκι, τα καπνά, τα κηπευτικά και τα ακτινίδια. Ακολουθούν η Ημαθία και η Χαλκιδική με την έκταση των ζημιών να υπολογίζεται σε 80.000 στέμματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, σε σχετικές δηλώσεις του επεσήμανε ότι «έως τη Δευτέρα θα υπάρχει μια συνολικότερη εικόνα της ζημιάς στις καλλιέργειες και εν συνεχεία θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις αποζημιώσεις με τις δηλώσεις των πληγέντων ώστε να προχωρήσει ο καθορισμός των αποζημιώσεων και της πληρωμής».
 
Παράλληλα, πρόσθεσε, για μιαν ακόμη φορά, ότι «θα δοθεί προτεραιότητα στις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο συγκομιδής», διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία των αποζημιώσεων χρειάζεται κάποιον χρόνο αλλά κάνουμε το καλύτερο δυνατό» ενώ κατέληξε τονίζοντας: «Συμπεριφερθήκαμε σαν να είναι όλες οι περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα».
 
Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε πως αυτό που δεν υπολογίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ο κόπος, ο χρόνος και η έγνοια των αγροτών για τις καλλιέργειές τους. Αυτά δύσκολα μπορούν να τα καταλάβουν όσοι δεν έχουν δουλέψει στα χωράφια, πόσο μάλλον να τα αποζημιώσουν, αν μπορούν να αποζημιωθούν. Χ.Λ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.