Συγκεντρωση για τον συντονισμο δρασεων κατα της καταργησης της 4ης Νομικης στην Πατρα

Να επανεξετάσει την απόφαση της κατάργησης καλεί τον πρωθυπουργό και το Υπουργείο Παιδείας η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών

Σε ανοιχτή συγκέντρωση με στόχο τον συντονισμό της δράσης τους κατά της απόφασης της νέας υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Πάτρα καλεί σε ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Πάτρας.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση που ελήφθη από την σχετική με το θέμα συνεδρίαση του Δ.Σ. του, ο Σύλλογος εκφράζει την ομόφωνη αντίθεσή του στην απόφαση της Υπουργού, αποφασίζοντας όπως αναφέρει να καλέσει όλους τους φορείς της Περιφέρειας και τους πολίτες σε ανοικτή συγκέντρωση που θα λάβει χώρα την προσεχή Πέμπτη, 18 Ιουλίου στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών «Κωστής Στεφανόπουλος» (οδός Φιλοποίμενος 24), «προκειμένου (πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις) όλοι να πάρουμε θέση επί του θέματος και να συντονίσουμε τη δράση μας».

Σε συνέχεια των αντιδράσεων, όπως διαβάσαμε και στα συνάδελφα ΜΜΕ των Πατρών συνεδρίασε και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία εξέδωσε σχετική απόφαση στην οποία καλούν τον Πρωθυπουργό αλλά και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεκτιμήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην εξαγγελία της κατάργησης της Νομικής Σχολής στην Πάτρα, παραθέτοντας μία σειρά επιχειρημάτων υπέρ της συνέχειας της διαδικασίας ίδρυσής και λειτουργίας της.

Αναλυτικά η απόφαση της Συγκλήτου αναφέρει:

Το Πανεπιστήμιο Πατρών εδώ και πολλά χρόνια έχει θέσει ως στόχο την πληρότητα των προσφερόμενων σπουδών του με την ίδρυση Νομικής Σχολής.
Θεωρούμε ότι η νομική επιστήμη συνδέεται με πλήθος επαγγελματικών και επιστημονικών δραστηριοτήτων σε όλο το φάσμα των νομικών, πολιτικών,
κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών επιστημών, επιστημών υγείας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ευρεσιτεχνίας και άλλων εκτός των παραδοσιακών νομικών επαγγελμάτων του δικηγόρου, του δικαστή ή του συμβολαιογράφου. Το ίδιο και πλέον απαραίτητη είναι η νομική επιστήμη και στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης των επενδύσεων για την ανάπτυξη που επιδιώκει η χώρα.

Η Νομική Σχολή κρίθηκε άκρως απαραίτητη και τελικά προτάθηκε στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων με απόφαση της Συγκλήτου για τους ακόλουθους λόγους:

Α. Την ολοκληρωμένη και συνδυασμένη παροχή νομικής γνώσης σε ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο

Β. Την εκπαίδευση σε προγράμματα σπουδών συμβατά με της απαιτήσεις της τεχνολογίας και νέων επιστημονικών-ερευνητικών αντικειμένων. -Το Πρόγραμμα Σπουδών της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών θα θεραπεύσει καινοτόμα γνωστικά πεδία ανάπτυξης της νομικής επιστήμης σε συντονισμό με τις επιταγές της εποχής μας και τις ανάγκες της χώρας μας, αλλά και τον καινοτόμο χαρακτήρα της έρευνας που διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών κατά την πεντηκονταετή και πλέον ιστορία του.
 
Γ. Την εξυπηρέτηση των κοινωνικών και οικονομικών αναγκών της ευρύτερης περιοχής της νοτιοδυτικής Ελλάδας.
 
Δ. Το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας.
 
Με αποφάσεις της Συγκλήτου έχουν οριστεί η έδρα της νεοϊδρυθείσας Νομικής Σχολής, η λειτουργία της το 2020-2021, καθώς και η 9μελής επιτροπή για την οργάνωση του πρώτου προγράμματος Σπουδών, ως ο Νόμος 4610/2019 ορίζει. Θεσμικά όργανα και φορείς της περιοχής, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Εστίαση, βουλευτές και άλλοι φορείς της πόλης μας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν δηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους στην εξαγγελθείσα κατάργηση της Νομικής Σχολής.
 
Το Πανεπιστήμιο Πατρών έχει ήδη από τον Μάρτιο 2018 εκπονήσει και καταθέσει μελέτη κατασκευής κτιρίου για την εγκατάσταση της Νομικής Σχολής καθώς και δέσμευση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ ήδη έχει σταλεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο το τεχνικό δελτίο του έργου για έγκριση.
 
Το Πανεπιστήμιο Πατρών καλεί τον Πρωθυπουργό της χώρας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεκτιμήσουν τους λόγους που τους οδήγησαν στην εξαγγελία κατάργησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τους την εμπεριστατωμένη μελέτη σκοπιμότητας που έχει σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας.
 
Η Σύγκλητος και το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι αφοσιωμένοι στη δρομολόγηση της διαρκούς αναπτυξιακής πορείας του Ιδρύματος, στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου και της αυτοτέλειας του.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.