Οι προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης

Ολοκληρώθηκαν στη Βουλή οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα σκιαγραφήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας διακυβέρνησης.

Ολοκληρώθηκαν στη Βουλή οι Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θα σκιαγραφήσουν το κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ανοίγοντας τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, έκανε αναφορά στον χθεσινό σεισμό, σημειώνοντας πως η υπηρεσία Πολιτικής Σχεδίασης και η τεχνική υπηρεσία αναποκρίθηκαν στο καθήκον τους και στη Βουλή δεν προκλήθηκε κανένα πρόβλημα άξιο λόγου. Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας, το μέγαρο της Βουλής ελέγχθηκε και μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο ανησυχητικό εύρημα.

«Έχω ανέβει εκατοντάδες φορές στο βήμα, αλλά σήμερα ιδιαίτερη στιγμή , σήμερα με ελπίδα να κάνω μια νέα αρχή», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κάνοντας αναφορά στην «σαφή και πεντακάθαρη λαϊκή εντολή» και υποσχόμενος να «αναμετρηθεί η κυβέρνηση με τα προβλήματα της κοινωνίας».

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, «ό,τι είπαμε, θα το κάνουμε γρήγορα γιατί το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει. Όπλο μας το καθαρό σχέδιο και η ανάπτυξη για πολλές και καλές δουλειές και η αναγέννηση της μεσαίας τάξης».

O ίδιος εξέφρασε τη φιλοδοξία να λειτουργήσει ως «καταλύτης στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας». Όπως τόνισε, στόχος είναι «η αντιμετώπιση των αληθινών αιτίων της κρίσης, με τολμηρές επιλογές αλλά και μικρές καθημερινές επαναστάσεις από τον κάθε Έλληνα».

«Η κυβέρνηση μας έδωσε δείγματα γραφής στις δυο εβδομάδες, μια κυβέρνηση όλων των Ελλήνων χωρίς παρωπίδες» είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας για αξιοκρατική στελέχωση και αποτελεσματικότητα.

«Αποστολή μας είναι να συνδέσουμε τους μισθούς με την ανάπτυξη – ώστε να έχουν όλοι μερίδιο στην ευημερία -, να δώσουμε ευκαιρίες στους νέους μέσω μιας Παιδείας που θα πάψει να παράγει ανέργους, να βάλουμε τάξη και κανόνες στην αγορά εργασίας και να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, να πολεμήσουμε το φόβο μέσα από μια αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας, να προσφέρουμε καλή δημόσια Υγεία ιδιαίτερα σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».

«Στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα, πραγματικά δεν ξέρω τι ιδεολογικό πρόσημο θα έβαζε κανείς. Εγώ θα την αποκαλούσα πολιτική του μέτρου, της λογικής και του αποτελέσματος. Γι' αυτό και, στο εξής, ο κυβερνητικός λόγος θα είναι λιτός και αληθινός. Θα αποφεύγει τα πολλά επίθετα, επιμένοντας στα ουσιαστικά. Και από τον μέλλοντα χρόνο, θα προτιμά τον ενεστώτα. Τον ενεστώτα της δράσης και του αποτελέσματος» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού

«Επιτυγχάνοντας τους στόχους του 2019 και του 2020 θα προχωρήσουμε το σχέδιο μας. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται στο 20% σε δύο φάσεις. Το Σεπτέμβριο θα μειωθεί ο φόρος στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 και μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα στο 5%» δεσμεύτηκε ο κ.Μητσοτάκης.

Σημαντικές μειώσεις φόρων ξεκινούν από το 2019 και όχι από το 2020 είπε ο πρωθυπουργός. «Πείτε και μια κωλοτούμπα από την ανάποδη» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι μεσοσταθμικά θα υπάρξει 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον φετινό Αύγουστο.

Οι μικρές ιδιοκτησίες θα δουν μειώσεις 30%.Συγκεκριμένα, θα είναι 30% για τις μικρές ιδιοκτησίες, 20% για τη μεσαία τάξη και 10% για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Δηλαδή σε λίγες μέρες από σήμερα, με το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ψηφισθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

'Αμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις θα φέρει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε στις προγραμματικές δηλώσεις ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, το επιτόκιο μειώνεται από 5 σε 3%, διευρύνεται η ρύθμιση με την υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων που έχουν βασική οφειλή μέχρι 1 εκατομμύριο ευρώ και για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός:
– Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στην οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας σε αγορές και πωλήσεις. Καθιερώνεται έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.
– Ο πρώτος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πέφτει από το 22% στο 9%, ενώ μειώνεται και ο ανώτατος.
– Καταργούνται σταδιακά η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος.
Σταδιακά μειώνονται και οι ασφαλιστικές εισφορές από 20% στο 15%, κι ο ΦΠΑ περιορίζεται από το 13% στο 11% και από το 24% στο 22%.

Διάσωση της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειάζεται για να σώσει τη ΔΕΗ, χωρίς νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές. Όπου απαιτείται θα ιδιωτικοποιηθούν δίκτυα και θα εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε “αφού εξυγιανθεί η επιχείρηση θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής”.
Ακόμη, όπως ανέφερε πωλείται το 30% του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και ιδιωτικοποιούνται τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Μίλησε για αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ για τις ιδιωτικές επενδύσεις, τα γραφειοκρατικά εμπόδια που τις καθηλώνουν θα σαρωθούν. Η επένδυση στο Ελληνικό θα ξεκινήσει άμεσα και θα γίνει το σύμβολο της νέας Ελλάδας.

Αλέξης Τσίπρας: Μας προκαλούν ανησυχία οι πρώτες σας κινήσεις 

Ανεβαίνοντας στο βήμα της βουλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας ευχήθηκε καλή δύναμη σε όλους, νέους και παλιότερους, βουλευτές, επισημαίνοντας δύο σημαντικές αλλαγές: Αφενός πως πρόκειται για την πρώτη βουλή μετά από δέκα χρόνια που συγκροτείται με τη χώρα εκτός καθεστώτος επιτροπείας και αφετέρου πως πρόκειται για βουλή χωρίς τη Χρυσή Αυγή, κάτι που συνιστά νίκη της Δημοκρατίας.

Δεσμεύτηκε πως ως αξιωματική αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να βάζει υπεράνω κάθε σκοπιμότητας το καλό της πατρίδας, κόντρα «στο δικό σας μοντέλο της διαρκούς καταστροφολογίας, αλλά και της υπονόμευσης της προσπάθειας για έξοδο της χώρας από την κρίση», διαβεβαιώνοντας πως ούτε θα ζητήσει εκλογές σε πέντε μήνες ούτε θα ζητήσει από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί με την νέα κυβέρνηση.

«Όποια σοβαρή προσπάθεια κάνετε, θα τη στηρίξουμε στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα σας χαριστούμε στο εσωτερικό. Εμείς θα αντιπολιτευτούμε στην ουσία κι όχι στην επικοινωνία», διεμήνυσε ο τέως πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «τα πρώτα δείγματα γραφής σας προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία».

Φώφη Γεννηματά: Γενικόλογες και βαθιά συντηρητικές οι προγραμματικές δηλώσεις

Πέρνοντας τη σκυτάλη από τον Αλέξη Τσίπρα στο βήμα της Βουλής, η πρόεδος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «οι δηλώσεις τις κυβέρνησης υπήρξαν αόριστες, ατεκμηρίωτες και γενικόλογες. Στην ουσία τους βαθιά συντηρητικές».
Η κα. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παράδοση στους δανειστές», αλλά και υποκρισία στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Οι νέες εξαγγελίες επιβεβαιώνουν πως η επίθεση σε βάρος του λαού θα κλιμακωθεί

Απέναντι στην κυβέρνηση και την αντιλαϊκή πολιτική της θα σταθεί το ΚΚΕ με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να αναφέρει ότι οι νέες της εξαγγελίες αξιοποιούν όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο με το οποίο εφοδίασε τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ. «Επιβεβαιώνουν, ότι θα κλιμακωθεί η επίθεση σε βάρος του λαού», υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και σχολίασε πως δεν υπήρξε καμία έκπληξη εκ μέρους του πρωθυπουργού. 

«Δεν περιμέναμε με καμία αγωνία τις προγραμματικές δηλώσεις σας, όπως δεν περίμενε και η Κομισιόν να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, για να ανακοινώσει τις συστάσεις της για την Ελλάδα στις 8 Ιούλη», είπε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ γνωρίζει πως τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στηρίζουν τα προαπαιτούμενα, τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις και προβάλλουν μαζί με τη σημερινή κυβέρνηση το παραμύθι ότι η κοινωνική ευημερία θα έρθει μέσα από την ενίσχυση των κερδών του κεφαλαίου και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων.  

«Όλοι μαζί, προσπαθείτε να κρύψετε, ότι ο κοινός στόχος σας να γίνει «πιο φιλική η χώρα στην επιχειρηματικότητα», ισοδυναμεί με πολιτικές και μέτρα που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους, αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης, θυσιάζουν κοινωνικές ανάγκες, αφαιρούν λαϊκό εισόδημα για να χρηματοδοτήσουν πλουσιοπάροχα εγχώριους και ξένους ομίλους», υποστήριξε ο κ. Κουτσούμπας.

Κυριάκος Βελόπουλος για εξαγγελίες πρωθυπουργού: 39 λεπτά παροχολογίες, μόλις 1' για εθνικά θέματα

 «Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί», ανέφερε στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή ως πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης ο Κυριάκος Βελόπουλος και δεσμεύθηκε πως θα ασκήσει εποικοδομητική κριτική στην κυβέρνηση.

Στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στηλίτευσε το γεγονός ότι η Βουλή δεν τήρησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του Αττίλα στην Κύπρο, κάνοντας λόγο για «αστοχία».

Παράλληλα, εξέφρασε την έκπληξή του γιατί ο πρωθυπουργός στα 40 λεπτά της ομιλίας του αφιέρωσε τα 39, όπως είπε, για παροχολογίες και μόλις ένα λεπτό για εθνικά θέματα.

Γιάνης Βαρουφάκης: Ο λαός να αποδράσει από τη χρεοδουλοπαροικία που ερημοποιεί την Ελλάδα

Σφοδρή επίθεση στον προτεινόμενο από την κυβέρνηση Επίτροπο, Μαργαρίτη Σχοινά εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης. 

Στην πρώτη του ομιλία στη Βουλή με την ιδιότητα πλέον του προέδρου κόμματος, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι το μόνον κατόρθωμα του κ. Σχοινά ήταν να αναμασά δουλικά ως εκπρόσωπος της Κομισιόν την προπαγάνδα με την οποία η τρόικα επένδυε ηχητικά το έργο καταστροφής της πατρίδας μας.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 κινήθηκε στο μοτίβο των έως τώρα δηλώσεων του, περί απόδρασης του ελληνικού λαού από τη χρεοδουλοπαροικία που ερημοποιεί την Ελλάδα. Αναφέρθηκε ακόμη, στην ανάγκη έως το 2030 μηδενικής εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Σε ότι αφορά στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης έκανε λόγο για ευθυγράμμιση ιδεολογίας και πολιτικών. «Ο χείμαρρος νομοσχεδίων που ετοιμάζετε μοιάζουν να συνάδουν με τις πεποιθήσεις σας. Μπορεί. Αυτό που όμως είναι σίγουρο είναι πως δεν συνάδουν με τις εξαγγελίες σας. Γιατί; Επειδή οι υποσχέσεις σας απαιτούν την ρήξη με τους δανειστές που υπόσχεστε ότι δεν θα κάνετε», είπε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα.

Πηγή: cnn.gr

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.