«Οι μουσικες της Θρακης μεσα απο τη ματια των μουσικων δικτυων»

Ομιλία του Χάρη Σαρρή το Σάββατο 27 Ιουλίου στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 20:30 θα φιλοξενήσει στον πολυχώρο του τον μουσικό Χάρη Σαρρή, ο οποίος θα παραχωρήσει ομιλία με τίτλο «Οι μουσικές της Θράκης μέσα από τη ματιά των μουσικών δικτύων». Πώς μπορεί να περιγράψει κανείς τις μουσικές μιας περιοχής, όπως η Θράκη, η οποία για αιώνες βρίσκεται σε ένα κρίσιμο ιστορικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι; Πώς μπορεί να αποφύγει μια στείρα «διπολική» θεώρηση (παλαιό-καινούριο, παραδοσιακό-μοντέρνο, ανατολικό-δυτικό κ.λπ.) και να ιχνηλατήσει στοιχεία και διαδρομές, φωτίζοντας σχέσεις και αλληλεπιδράσεις συχνά απρόσμενες; Η έννοια του μουσικού δικτύου προσφέρεται για τον σκοπό αυτό και βοηθά να «ξεμπερδευτεί το κουβάρι» και να αναδειχθούν τα στοιχεία εκείνα που δομούν τις εκάστοτε μουσικές και πολιτισμικές οντότητες.

Στη διάλεξη αυτή θα γίνει μια συνοπτική παρουσίαση της έννοιας του μουσικού δικτύου. Έχοντας ως σημείο αναφοράς τις μουσικές της Θράκης, θα επιχειρηθεί να παρουσιαστούν, με τρόπο συνοπτικό, οι διαδρομές και οι μουσικοί μετασχηματισμοί οι οποίοι έλαβαν χώρα κατά την μεταπολεμική κυρίως περίοδο. Στόχος είναι, όχι τόσο η κάλυψη όλων των περιπτώσεων, όσο η κατανόηση και ανάδειξη των μηχανισμών μέσα από τους οποίους η μουσική ενός τόπου «αναμορφώνεται» σε συνάρτηση με την ιστορική και κοινωνικοπολιτισμική διαδρομή της περιοχής.

Ποιος είναι όμως ο Χάρης Σαρρής;

Ο Χάρης Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος και διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι βοηθός έκδοσης στο διεθνές διεπιστημονικό μουσικολογικό περιοδικό Journal of Interdisciplinary Music Studies (JIMS) και επιστημονικός συνεργάτης στο μουσικολογικό περιοδικό Πολυφωνία. Σπούδασε δυτική μουσική και πήρε πτυχία Ακορντεόν, Αρμονίας και Αντίστιξης. Παράλληλα, από την ηλικία των εννέα ετών, παίζει κρητική λύρα, μαθητεύοντας αρχικά πλάι στον πατέρα του και στη συνέχεια πλάι στον Γιώργο Βυζιριανάκη. Στα φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με διάφορους τύπους λύρας (παλαιά κρητική, δωδεκανησιακή, θρακιώτικη, πολίτικη), ενώ στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής ασχολήθηκε και με την γκάιντα. Εργάστηκε ως ερευνητής στο Ερευνητικό Πρόγραμμα «Θράκη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» (1995-2004). Δίδαξε στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001-2004), στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (2008-2009), στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου (2008-2017) και στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών «Εκτέλεση/ ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής» (2016-σήμερα).

Εκτός των άλλων, ασχολείται με το εθνογραφικό φιλμ, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Δημήτρη Κιτσικούδη. Καρπός της έως τώρα συνεργασίας τους η ταινία «Γκάιντες λαλούν» (διάκριση στο Φεστιβάλ Πάτρας, 2012), η ταινία «Ο Τίγρης από τ’ Απεράθου» (2015) και η ταινία «Μουσικές και Μουσικοί της Άνδρου» (61΄, 2016). Έχει συμμετάσχει και σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά.
 
INFO
Ομιλία με θέμα «Οι μουσικές της Θράκης μέσα από τη ματιά των μουσικών δικτύων»
Ημέρα: Σάββατο 27 Ιουλίου 2019
Ώρα: 20:30
Χώρος: Πολυχώρος ΕΜΘ, Αλεξανδρούπολη, 14ης Μαΐου 63
Ελεύθερη είσοδος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.