Περιπου 60 τα λειτουργικα κενα που προσδιοριστηκαν στη Δευτεροβαθμια Εκπαιδευση Ροδοπης

Αρχικά θα καλυφθούν με αποσπάσεις, ενώ συνήθης πλέον είναι η κάλυψή από καθηγητές με πλεόνασμα ωρών από άλλα σχολεία

Περίπου 60 είναι τα λειτουργικά κενά που προσδιόρισε το ΠΥΣΔΕ Ροδόπης υπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους (π.χ. θέσεις ευθύνης, άδειες, συνταξιοδοτήσεις κτλ) στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  του νομού μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ροδόπης και μέλος του ΠΥΣΔΕ κ. Μιχάλη Βασιλειάδη.
 
Αυτές θα καλυφθούν αρχικά με αποσπάσεις, παρόλο που η πρότερη εμπειρία έχει δείξει ότι αυτά δεν καλύπτονται ποτέ πλήρως, ενώ το Σεπτέμβριο αναμένεται να γίνει κάλυψη των κενών από καθηγητές με πλεόνασμα ωρών και ανάλογα με τις ανάγκες από αναπληρωτές. 

Περίπου 60 τα λειτουργικά κενά 

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης, το Υπουργείο Παιδείας με έγγραφό του με θέμα: «Λειτουργικά κενά εκπαιδευτικού προσωπικού Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διδακτικού έτους 2019-2020» ζήτησε από τα ΠΥΣΔΕ να προσδιορίσουν τα λειτουργικά κενά ώστε να πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τους, οι αποσπάσεις (Α΄ Φάση) θα ανακοινωθούν περίπου στις 2 Αυγούστου, ενώ σχετικά με τις τοποθετήσεις σε λειτουργικά κενά και τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ Ροδόπης αποφασίστηκε οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών να κατατίθενται (ή να αποστέλλονται) στη Διεύθυνση Δ.Ε. Ροδόπης από τις 5 Αυγούστου έως τις 30 Αυγούστου.
 
Το ΠΥΣΔΕ Ροδόπης προχώρησε στον προσδιορισμό των λειτουργικών κενών-πλεονασμάτων υπολογίζοντας όλες τις παραμέτρους (π.χ. θέσεις ευθύνης, άδειες, συνταξιοδοτήσεις κτλπ), παρόλο που τα λειτουργικά κενά-πλεονάσματα δίνονται κατά προσέγγιση διότι στις αποσπάσεις είτε θα «φύγουν» από το ΠΥΣΔΕ Ροδόπης είτε θα «έρθουν» κάποιοι άλλοι.
 
Ανάμεσα σε αυτά είναι αρκετοί οι μαθηματικοί, οι φιλόλογοι, μικρότερος ο αριθμός κενών σε φυσικούς και χημικούς, ενώ διψήφιος αριθμός είναι αυτός των κενών στην ειδική αγωγή, συμπεριλαμβανομένων και των τμημάτων ένταξης.
 
Παρόλα αυτά ο κ. Βασιλειάδης θεωρεί πως ο αριθμός αυτός προσεγγίζει πολύ ικανοποιητικά την εικόνα των λειτουργικών κενών, στα οποία έχουν μεν υπολογιστεί τα κενά στα Διαπολιτισμικά των Σαπών, αλλά όχι τα κενά ειδικοτήτων Μουσικής στο Μουσικό σχολείο Κομοτηνής. 

Κάλυψη με σειρά από τρόπους 

Για το θέμα αυτό αναμένεται νεότερη ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης στις 5 Αυγούστου με αναλυτικές οδηγίες, παρόλο που ήδη προχωρά η ενημέρωση όλων των καθηγητών, ώστε να γνωρίζουν τα δεδομένα όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλειάδης, τα κενά στην πρώτη φάση καλύπτονται από τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΔΕ ή από νομό σε νομό, ενώ τις προηγούμενες χρονιές εντός του Σεπτεμβρίου κάποιες ώρες καλύπτονται από καθηγητές που έχουν πλεόνασμα ωρών, δηλαδή δεν καλύπτουν όλες τις ώρες που τους αναλογούν σε ένα σχολείο, και αν τότε μείνουν κενά, πηγαίνουν μετά σε αναπληρωτές.
 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένας καθηγητής να έχει δεύτερο ή και τρίτο σχολείο στο οποίο διδάσκει, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο της Β΄ ανάθεσης, δηλαδή καθηγητών μία ειδικότητας που καλύπτουν κενά παρεμφερούς ειδικότητας (π.χ. καθηγητές πληροφορικής να καλύπτουν ώρες μαθηματικών).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.