Οργωνει το Δημο Μαρωνειας Σαπων ο Ντινος Χαριτοπουλος

Απαραίτητες οι υποδομές στην παραλιακή ζώνη του Δήμου Μαρωνείας Σαπών - Πρόστιμο επιβάλλεται συνέχεια στο Δήμο λόγω της μη εγκατάστασης ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες - Αναζητούνται λύσεις στο μόνιμο πρόβλημα υδροδότησης στις Σάπες, αλλά και στις προβληματικές κτιριακές εγκαταστάσεις

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες, για την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Μαρωνείας Σαπών από την 1η Σεπτεμβρίου από τον κ. Ντίνο Χαριτόπουλο, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο έχει αποδοθεί μαζί με τους συνεργάτες του σε μια συνεχή προσπάθεια ενημέρωσης και προετοιμασίας.
 
Έτσι πιστεύει πως από την πρώτη μέρα θα μπορέσουν να ξεκινήσουν να κάνουν κινήσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση σε όλες τις περιοχές του Δήμου, ανεξάρτητα από το που βρίσκονται.
 
«Από την επόμενη της εκλογής, ξεκινήσαμε μια διαδικασία ενημέρωσης γνωρίζοντας ότι και τα μεγέθη, και τα προβλήματα, αλλά και οι καταστάσεις που επικρατούν στο δήμο είναι μεγάλα και δυσχερή» σημείωσε.
 
Έτσι έχει επισκεφτεί όλες τις υπηρεσίες του Δήμου σε Ξυλαγανή και Σάπες, πολλούς οικισμούς, και σχηματίζει μια εικόνα που θεωρεί πως θα είναι χρήσιμη με την ανάληψη των καθηκόντων του.
 
Σε αυτές τις εξορμήσεις συναντά αρκετά ζητήματα που χρειάζονται λύσεις, μερικές φορές και άμεσα, αλλά και προβλήματα τόσο στις υποδομές, όσο και το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου, που είναι πολύ αποδυναμωμένα.
 
Για αυτό και προσπαθούν να κάνουν βήματα ανασυγκρότησης, και αν καθοριστεί το αναπτυξιακό και το διοικητικό του Δήμου, ώστε από την πρώτη μέρα να πατήσουν στα πόδια τους και να παράξουν έργο.
 
«Το πεδίο είναι πάρα πολύ δύσκολο, οι καταστάσεις είναι πολύ δυσχερείς, αλλά η εμπειρία και η διάθεση για δουλειά που διαθέτουμε θα μας φέρουν σε ένα σημείο που είναι αντάξιο των περιστάσεων. 

Απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών στην παραλιακή ζώνη 

Αυτές τις ημέρες, λόγω και της εποχής, ο κ. Χαριτόπουλος βρίσκεται στην παραλιακή ζώνη του Δήμου, ξεκινώντας από το γραφείο του λιμεναρχείου, αλλά και επισκεπτόμενος τους παραθεριστικούς και κατασκηνωτικούς χώρους, αλλά και τα λιμάνια Μαρώνειας και Ιμέρου.
 
Ο ίδιος διαπίστωσε πως η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, έχουν μείνει πολύ πίσω και χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις στις υποδομές και γενικότερα στην παραλιακή ζώνη.
 
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το θέμα που έχει ανακύψει με την μη παρουσία ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες του Δήμου Μαρωνείας Σαπών, για το οποίο ο Δήμος τιμωρείται καθημερινά με πρόστιμο από το Λιμεναρχείο, που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο.
 
Ο κ. Χαριτόπουλος σημείωσε πως το πρόβλημα ανέκυψε λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, μιας και ο Δήμος ενέκρινε τη δαπάνη πριν τις εκλογές, όμως αυτή συνάντησε κολλήματα, και έτσι και δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες, αλλά και ο Δήμος επιβαρύνεται με πρόστιμα χωρίς λόγο, με τα χρήματα να μπορούσαν να πάνε στην ενίσχυση των υποδομών στην περιοχή, ώστε και να βελτιωθεί η ζωή των κατοίκων αλλά και των παραθεριστών, βοηθώντας στις προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών την περιοχή. 

Διαφορετική προσέγγιση για τα Σφαγεία 

Με πρόστιμο όμως επιβαρύνθηκαν για ακόμα μια φορά, και τα σφαγεία του Δήμου από την κτηνιατρική υπηρεσία, λόγω προβλημάτων που εντοπίστηκαν. Τα σφαγεία αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα εδώ και χρόνια, με προσωρινό κλείσιμό τους κατά διαστήματα λόγω ζητημάτων που έχουν εντοπιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
 
Για αυτό, και με δεδομένα τα ζητήματα που έχουν παρατηρηθεί κατά καιρούς, ο κ. Χαριτόπουλος τόνισε πως ίσως το προσωρινό κλείσιμό τους, όχι από την κτηνιατρική αλλά από τον ίδιο το Δήμο σε περίοδο μη αιχμής, ώστε να γίνει σωστή και προγραμματισμένη συντήρηση, θα μπορέσει να θεραπεύσει πολλά από τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ώστε στη συνέχεια να έχουν ομαλότερη και καλύτερη λειτουργία τις περιόδους που οι κτηνοτρόφοι της περιοχής τα χρειάζονται περισσότερο. «Τα σφαγεία χρειάζονται λίγο περισσότερο σοβαρότητα. Να αντιμετωπιστούν ως επιχειρηματικός φορέας του Δήμου, με τάξη, με σύστημα, και αυτό μπορεί να γίνει» κατέληξε επί του θέματος. 

Μόνη μακροπρόθεσμη λύση για την ύδρευση το φράγμα Ιασίου 

Το μεγάλο ζήτημα βέβαια αυτή τη στιγμή είναι το νερό, μιας και για ακόμα μια χρονιά οι Σάπες, αλλά και διάφοροι οικισμοί, ταλαιπωρούνται το καλοκαίρι από την έλλειψη ύδρευσης.
 
Για αυτό και είχε συναντήσεις τόσο με τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο όσο και με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νίκο Τσαλικίδη, με τους οποίους συζητά για τον τρόπο αντιμετώπισης βραχυπρόθεσμα, κάτι που έχουν συζητήσει και με τη ΔΕΥΑ Κομοτηνής αλλά και την οριστική του επίλυση μέσα από χρηματοδοτικά προγράμματα.
 
Το πρόβλημα της υδροδότησης των Σαπών, έχει τις ρίζες της στην κατασκευή του δικτύου υδροδότησης το 1986, που είχε γίνει βεβιασμένα και εσπευσμένα, γιατί η πόλη δεν είχε καθόλου νερό τα προηγούμενα χρόνια, όμως αποδείχτηκε προβληματικό.
 
Το δίκτυο αυτό έχει γεράσει, ενώ και οι γεωτρήσεις που το τροφοδοτούν έχουν αρχίσει να μειώνονται, με παράλληλη αύξηση της κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζητήματα λειψυδρίας την οποία επιδεινώνουν οι μεγάλες διαρροές του συστήματος, που λόγω έλλειψης προσωπικού δεν μπορούν να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.
 
Στις Σάπες ξεκίνησε η κατασκευή καινούριου δικτύου από το 2009, όμως δεν έχει λειτουργήσει, μιας και πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τη σύνδεση στις οικίες των καταναλωτών.
 
Ο ίδιος ο κ. Χαριτόπουλος έχει πει και παλιότερα, και αυτό τόνισε και στις συναντήσεις του με την ηγεσία της Περιφέρειας, ότι το κλειδί για την οριστική λύση της ύδρευσης στις Σάπες είναι το φράγμα του Ιασίου, και εκεί, πέρα από όποιες βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες λύσεις βρεθούν, να δοθεί έμφαση, ακολουθώντας το παράδειγμα της Κομοτηνής και άλλων πόλεων που έτσι λύνουν τα ζητήματα ύδρευσής τους.
 
Για αυτό και ζήτησε να χαρακτηριστεί το φράγμα ως υδρευτικό, ενώ μπορεί να έρθει, με φυσική ροή, το νερό μέχρι την κεντρική δεξαμενή των Σαπών, όπου θα μπορέσει να γίνει επεξεργασία για να γίνει παροχή επαρκούς ποσότητας νερού τόσο στις Σάπες όσο και σε άλλους οικισμούς στη γύρω περιοχή, ανακουφίζοντας και τις πιεσμένες γεωτρήσεις. «Εμείς σαν δημοτική αρχή επιλέγουμε και εφαρμόζουμε καλές πρακτικές, τις προσαρμόζουμε και προχωράμε» ανέφερε. 

Απαραίτητη η συντήρηση σε πολλές υποδομές του Δήμου 

Προβλήματα όμως υπάρχουν και με τις κτιριακές υποδομές του Δήμου, κυρίως στην πόλη των Σαπών, όπου αναζητούνται λύσεις για την στέγαση τόσο των υπηρεσιών, όσο και του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου.
 
Ο κ. Χαριτόπουλος σημείωσε πως η σκέψη της νέας διοίκησης είναι να γίνει η ορκωμοσία του νέου Δημοτικού Συμβουλίου, καιρού επιτρέποντος, στο ανοιχτό θέατρο των Σαπών μιας και η αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών στις Σάπες έχει πολλά προβλήματα, ενώ και οι συνεδριάσεις του Συμβουλίου θα γίνονται σε άλλο χώρο, μιας και αυτός χρίζει άμεσης επισκευής και συντήρησης.
 
Ανακούφιση πάντως στο θέμα της στέγασης των υπηρεσιών ελπίζουν ότι θα φέρει η χρήση του κτιρίου της ΔΟΥ Σαπών, το οποίο θα παραδοθεί στο Δήμο από τις 1 Σεπτεμβρίου, με την Εφορία να κρατά ένα αρχείο σε αυτό και τον χώρο όπου θα δημιουργηθεί το γραφείο εξυπηρέτησης φορολογούμενων με προσωπικό που θα προέλθει από την ενίσχυση της ΔΟΥ Κομοτηνής με 14 νέους υπαλλήλους.
 
Το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί από το Δήμο Μαρωνείας Σαπών, και ήδη μελετούν τι υπηρεσίες θα μπορέσουν να στεγαστούν σε αυτό, βοηθώντας την γενικότερη λειτουργία του Δήμου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.