Περιφραξη και φραγματα στις πλαγιες του Ιασμου σχεδιαζει η Διευθυνση Δασων Ροδοπης

Για να περιοριστεί η υπερβόσκηση, αλλά και να συγκρατούνται περισσότερα φερτά κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων

Την περίφραξη της λεκάνης απορροής που δημιουργούν οι πλαγιές επάνω από τον Ίασμο -ώστε να καταπολεμηθεί η υπερβόσκηση- αλλά και τη δημιουργία δύο τσιμεντένιων μικροφραγμάτων, που θα ενισχύσουν αυτό που ήδη υπάρχει στις πλαγιές, μελετά η Διεύθυνση Δασών Ροδόπης, κάτι που κατέθεσε και στην σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στον Ίασμο για το θέμα των πλημμυρών με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
 
Όπως σημείωσε ο κ. Ελευθέριος Τηγανούριας, ο οποίος εκπροσώπησε την Διεύθυνση στην συνάντηση αυτή, έχουν ζητήσει να περιφράξουν την λεκάνη ώστε να περιοριστεί η βόσκηση.
 

Βέβαια η βόσκηση στην περιοχή είναι απαγορευμένη, όμως η φύλαξη του χώρου θέλει μια υπηρεσία σωστά δομημένη και στελεχωμένη, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες.
 
Επίσης θα κάνουν δύο μικρά φράγματα από σκυρόδεμα, τα οποία θα μπορούν να εμποδίζουν την μεταφορά των φερτών υλικών, τα οποία όμως για να μπορέσουν να έχουν απόδοση θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά.
 
Βέβαια το κυριότερο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κοίτη εντός του οικισμού, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί μεγάλες ποσότητες νερού, όμως στο κομμάτι αυτό δεν μπορούν να παρέμβει η Δασική Υπηρεσία.
 
Άλλωστε οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν, από τη στιγμή που η λεκάνη απορροής έχει αυτή τη μορφή, δεν μπορούν να έχουν ως στόχο της εμπόδιση του νερού, το οποίο πρέπει να έχει την κατάλληλη παροχέτευση.
 
Όμως θεωρούν πως οι δικές τους δράσεις θα μπορέσουν να βοηθήσουν, τόσο με τον περιορισμό της υπερβόσκησης, όσο και με τα δύο φράγματα, που θα προστεθούν στο ένα που υφίσταται σήμερα, ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν το φαινόμενο.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.