Στην Κοινοπραξια Καπνοπαραγωγων Ροδοπης – Εβρου ο Δημητρης Χαριτου

Καθυστέρηση στην καταγραφή των ζημιών, γιατί παρά τις παρεμβάσεις ο ΕΛΓΑ παραμένει υποστελεχωμένος στην περιοχή, εντοπίζει ο Βουλευτής Ροδόπης

Μίλησε και για την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών των ΠΣΕΑ για τις ζημιές της προηγούμενης χρονιάς
 
Την ανάγκη να προχωρήσουν το ταχύτερο οι διαδικασίες για τα ΠΣΕΑ, για τις περυσινές ζημιές στα καπνά, αλλά και να ενισχυθεί η τοπική υπηρεσία του ΕΛΓΑ ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι έλεγχοι, ανέδειξαν ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Χαρίτου και τα μέλη της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών Ροδόπης – Έβρου, σε συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής στα γραφεία της κοινοπραξίας στην Κομοτηνή.
 
Ο κ. Χαρίτου επισκέφτηκε την Κοινοπραξία μετά από πρόσκληση των μελών της, στην οποία ανταποκρίθηκε θεωρώντας πως διαχειρίζεται ένα σημαντικό προϊόν, εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή, τον Μπασμά, που θεωρεί πως έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί αν συμβάλλει στην τοπική οικονομία, αντιμετωπίζει όμως πολύ σοβαρά προβλήματά με τους καπνοπαραγωγούς σε δύσκολη θέση, τονίζοντας πως θα είναι σε σταθερή επικοινωνία ώστε να χαρτογραφήσουν προτεραιότητες και λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
 
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι περυσινές εκτεταμένες ζημιές στους καπνοπαραγωγούς, και τους προβληματισμούς τους πως πρέπει να στηριχθεί η καλλιέργεια.
 
 Για την περυσινή ζημιά ο προηγούμενος υπουργός είχε δώσει εντολή να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των ΠΣΕΑ, ώστε να καλυφθεί μέρος της ζημιάς, που αξιοποίησαν οι καπνοπαραγωγοί, και περιμένουν την πολιτική βούληση της νέας ηγεσίας του Υπουργείου να προχωρήσει το ταχύτερο η αξιολόγηση και η προώθηση των αιτημάτων προς αποζημίωση, και θα είναι δίπλα τους για αυτές τις ενέργειες.
 
Ο κ. Χαρίτου στάθηκε και στο θέμα των καταστροφών από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πριν από ένα μήνα, που προκάλεσε ζημιές στην φυτική παραγωγή της περιοχής.
 
Σημείωσε δε πως παρόλο που έχουν ολοκληρωθεί η υποβολή των δηλώσεων, προχωρά όμως αργά η καταγραφή και η εκτίμηση των ζημιών.
 
Ενημερώθηκε δε πως το παράρτημα του ΕΛΓΑ βρίσκεται σε αδυναμία, λόγω έλλειψης προσωπικού, να προχωρήσει στην εκτίμηση και την καταγραφή, γιατί παρά τα αιτήματα δεν στηρίχθηκε το τοπικό τμήμα.
 
Για αυτό και τόνισε πως θα πρέπει να επιλυθεί γρήγορα η στελέχωση του τοπικού ΕΛΓΑ, γιατί διαφορετικά θα καθυστερήσουν οι πληρωμές αλλά και η πληρωμή των συνδεδεμένων, ενώ θα αναλάβει μετά το άνοιγμα της Βουλής, πρωτοβουλία για να υπάρξει λύση για το πρόβλημα, σε συνεργασία με τους τοπικούς παράγοντες.
 
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.