30 χρονια στην «υπηρεσια» της παραδοσης ο Συλλογος Γυναικων Αιγειρου

Γιόρτασε την επέτειό του με «Γεύσεις του χθες και του σήμερα» - Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Φατήριακα 2019» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αιγείρου και τον Σύλλογο Γυναικών Αιγείρου

Τα τριάντα χρόνια λειτουργίας του γιόρτασε το βράδυ της Κυριακής, 18 Αυγούστου ο Σύλλογος Γυναικών της Αιγείρου, διοργανώνοντας την εκδήλωση με τίτλο «Γεύσεις του χθες και του σήμερα».
 
Η εκδήλωση της Κυριακής αποτέλεσε μέρος των φετινών εκδηλώσεων και δράσεων «Φατήριακα 2019» που πραγματοποιούν ο Σύλλογος Γυναικών Αιγείρου, ο Σύλλογος «Αρμονία και Δημιουργία» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αιγείρου», οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν την προσεχή Πέμπτη, 22 Αυγούστου με την παραδοσιακή βραδιά με το μουσικό σχήμα «Οδρύσσες».
 

Η ημέρα της Κυριακής ωστόσο ήταν αφιερωμένη στον Σύλλογο Γυναικών ο οποίος γιόρτασε παρέα με πλήθος συμπολιτών και λοιπών επισκεπτών, δίνοντας τους την ευκαιρία να δοκιμάσουν χειροποίητες παραδοσιακές γεύσεις.
 
Γυναίκες του συλλόγου ετοίμασαν φαγητά, πίτες, γλυκά που παρέπεμπαν στο χθες αλλά και στο σήμερα. Φασόλια με τουρσί λάχανο, τουρσί λάχανο με κρέας χοιρινό, αρνάκι με ρύζι στο φούρνο, κεφτεδάκια, κοτόπουλο κροκέτες, πιλάφι, ντολμαδάκια, αλλά και ρυζόπιτες, σουσσαμόπιτες, τυρόπιτες, κέικ, ροξ, χαλβάδες διαφόρων ειδών, μικίκια, ετοιμάστηκαν με αγάπη και μεράκι από τα μέλη του συλλόγου και μοιράστηκαν σε όλους όσους βρέθηκαν στην πλατεία της Αιγείρου. 

Ελένη Κατσικούδη «30 χρόνια ζωής, πορείας, συλλογικής δουλειάς και κυρίως προσφοράς στον τόπο μας» 

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών κ. Ελένη Κατσικούδη  η οποία έκανε μία σύντομη αναδρομή στην ίδρυση του Συλλόγου, τον Μάιο του 1989 αλλά και τα χρόνια που ακολούθησαν. «30 χρόνια ζωής, πορείας, συλλογικής δουλειάς και κυρίως προσφοράς στον τόπο μας» όπως ανέφερε η ίδια χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «η συλλογική δράση και η διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας» αποτέλεσαν τον οδηγό της λειτουργίας του Συλλόγου στο πέρασμα των ετών.
 

«Η προσφορά του συλλόγου είναι μεγάλη, αξιολογημένη και  βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της Αιγείρου: εκδηλώσεις, διάσωση και διάδοση ηθών και εθίμων, προβολή της μοναδικότητας του τόπου μας, δημιουργία παραδοσιακών στολών και χορευτικών τμημάτων, μουσειακού χώρου, εκδηλώσεων γευσιγνωσίας και τόσα άλλα αναρίθμητα σε αυτήν την πορεία ζωής» ανέφερε για να τονίσει πως «η παράδοση για μας δεν είναι απλά μία κληρονομιά που είχαμε από τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας αλλά μία ζώσα πραγματικότητα που καθορίζει την καθημερινότητα μας και διαμορφώνει τις κοινωνικές μας σχέσεις. Γι’ αυτό φροντίσαμε να παραμείνει ζωντανή  ως πολύτιμη παρακαταθήκη».
 
Η κ. Κατσικούδη με την αφορμή της φετινής επετείου ευχαρίστησε το σύνολο των γυναικών μελών που πέρασαν κατά την διάρκεια των 30 αυτών ετών από τον Σύλλογο, με τις οποίες όπως υπογράμμισε «συνδιαμορφώσαμε μαζί την φυσιογνωμία, τις επιλογές και την πορεία του Συλλόγου και γι’  αυτό πρέπει να είμαστε περήφανες». Τριάντα χρόνια παρουσίας του Συλλόγου λοιπόν που όπως ευχήθηκε «θα συνεχίσει για πολλά χρόνια την πορεία του ως μέλη του γυναίκες που νιώθουν την ανάγκη της προσφοράς στον τόπο μας και την ιστορία του».
 

Αξίζει να  σημειωθεί πως χαιρετισμό απηύθυνε επίσης και η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού κ. Νατάσα Λιβεριάδου.
 
Ήταν μια εξαιρετικά όμορφη βραδιά οργανωμένη με τον καλύτερο τρόπο από τις γυναίκες του συλλόγου που για μια ακόμη φορά απέδειξαν ότι αγαπούν αυτό που κάνουν και παρά το  γεγονός ότι μεγάλωσαν και αυτές μαζί με το σύλλογο κατά τριάντα χρόνια εξακολουθούν να έχουν την ίδια διάθεση για δημιουργία. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Φατήριακα 2019» 

Τρίτη 20 Αυγούστου και ώρα 20.30 – Πλατεία Αιγείρου
«Καλοκαιρινό αντάμωμα» αφιερωμένο στην «Γιορτή του πατέρα», Διοργάνωση Σύλλογος Γυναικών Αιγείρου
 
Τετάρτη 21 Αυγούστου και ώρα 18.30 Πλατεία Αιγείρου «ΑΙΓΕΙΡΟΣ RUN 2019»
1. «Παιδική διαδρομή 1000 μ» με ελεύθερη συμμετοχή για παιδιά από 9 ετών και άνω …και τερματισμός στην πλατεία της Αιγείρου.
Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου , Ώρα 19.30 Πλατεία Αιγείρου
2. «Λαϊκός Δρόμος 7.000μ». Εκκίνηση Πλατεία Αιγείρου έως την Μονή και επιστροφή Πλατεία Αιγείρου
Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, Ώρα 21.00 Πλατεία Αιγείρου
 
Θρακικό Θέατρο Σκιών.
Ο γνωστός καραγκιοζοπαίχτης Δον Σάντσο Βουλτσίδης με τον δικό του μοναδικό τρόπο περνά τα μηνύματα του στα παιδιά και όχι μόνο. Διοργάνωση Δ.Κ.Ε.Π.Π.Α Κομοτηνής.
 
Πέμπτη 22 Αυγούστου και ώρα 20.30, Πλατεία Αιγείρου
Παραδοσιακό γλέντι με τραγούδι και χορό, παρέα με το μουσικό σχήμα «Οδρύσσες»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.