Μετρα για την Αφρικανικη πανωλη των Χοιρων και στη Ροδοπη

Σύσκεψη για τον καλύτερο συντονισμό των μέτρων αποτροπής της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην ΠΕ Ροδόπης

Τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν και ο ορθός συντονισμός ώστε να προστατευτεί η περιοχή μας από τη μετάδοση της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που πλησιάζει στα σύνορα της χώρας μας από τη Βουλγαρία, συζητήθηκαν σε συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη  Π.Ε Ροδόπης κ. Νίκου Τσαλικίδη, στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας.
 
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ο Δήμαρχος Μαρωνείας-Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, ο Πρόεδρος της Γευσιγνωσίας ΑΕ, κ. Θέμης Τζενετίδης, εκπρόσωποι των Δήμων Αρριανών και Ιάσμου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ροδόπης κ. Μιχάλης Σεβδυνίδης, εκπρόσωποι, της 29ης Ταξιαρχίας, ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής και Περιφέρειας, εκπρόσωποι της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, υπηρεσιακά στελέχη της ΔΑΟΚ της ΠΑΜΘ, της ΠΕ Ροδόπης και της Διεύθυνσης Δασών Ροδόπης.
 
Στην παρούσα συγκυρία, εντατικοποιείται η εφαρμογή μέτρων στη Ζώνη Αυξημένης Επιτήρησης στην περιοχή, με ενέργειες για επιτήρηση του χοιροτροφικού κεφαλαίου και μέτρα βιοασφάλειας, ενημέρωση των χοιροτρόφων και κυνηγών και συγκρότηση κλιμακίων ελέγχου και απολύμανσης στο συνοριακό σημείο της Νυμφαίας.
 
Το επόμενο χρονικό διάστημα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί καταγραφή των οικόσιτων χοίρων. Επιπλέον κατά την συνάντηση, συμφωνήθηκε  η υλικοτεχνική συνδρομή των ΟΤΑ της Περιφερειακής Ενότητας, για την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο. 

Μέτρα πρόληψης από τις αρμόδιες υπηρεσίες 

Όπως τόνισε ο κ. Τσαλικίδης,  παρακολουθούν τις εξελίξεις στην επιδημιολογική κατάσταση της πανώλης των χοίρων στην περιφέρεια Burgas της Βουλγαρίας και στην περιοχή της Φιλιππούπολης και την ανησυχητική έξαρση της επιζωοτίας σε αγριόχοιρους όσο και οικόσιτους χοίρους στη γειτονική χώρα.
 
Αφού επισήμανε πως η νόσος δεν είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους, αλλά μόνο για το ζωικό κεφάλαιο, τόνισε πως στη σύσκεψη είχαν τη δυνατότητα να κάνουν την συνάντηση, να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν και να εφαρμόσουν προληπτικές μεθόδους ώστε να μην εισέλθει η ασθένεια στην περιοχή μας.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης το προηγούμενο διάστημα ήρθε σε επικοινωνία και με το νομάρχη του Κίρτζαλι, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις για το φαινόμενο και τις διαστάσεις που έχει πάρει, αλλά και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους, όπως και γίνεται.
 
Στην περιοχή μας δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κρούσμα, όμως έχει ζητήσει από την Εγνατία Οδό να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εργασίες στον κάθετο άξονα της Νυμφαίας, όπου βρίσκεται και το βασικό σημείο εισόδου από τη Βουλγαρία προς τη χώρα μας.
 
Την ευθύνη της αντιμετώπισης, σε περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα, έχει η κτηνιατρική υπηρεσία, η οποία θα πρέπει να δημιουργήσει τάφρο ενταφιασμού και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, στα οποία θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.
 
Η τάφρος αποτελεί ένα περίπλοκο ζήτημα, μιας και για να δημιουργηθεί θα πρέπει να υπάρχουν οι υποδομές σε νερό και ρεύμα, αλλά και να γίνει διαμόρφωση του δρόμου ώστε να περνούν τα οχήματα με ασφάλεια.
 
Δυστυχώς μέχρι τώρα η ασθένεια δεν είχε ενταχθεί στα μέτρα αντιμετώπισης από το αρμόδιο υπουργείο, το οποίο όμως αναμένεται να αλλάξει, ώστε να μπορούν να γίνονται οι διαδικασίες για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της γρηγορότερα.
 
Επίσης υπάρχει μέριμνα, σε συνεργασία και με την αστυνομική διεύθυνση, ώστε να γίνονται έλεγχοι στις τροφές και ζωοτροφές που έρχονται στην περιοχή μας από τη γειτονική χώρα, ώστε να μην αποτελέσουν παράγοντα μεταφοράς της ασθένειας.
 
Σημαντικά συμβάλλουν και οι κυνηγετικοί σύλλογοι, που σε περίπτωση εντοπισμού ζώου με πρόβλημα θα ενημερώνουν τις αρχές και θα λαμβάνουν και μέτρα, με τη βοήθεια των αρμόδιων υπηρεσιών
 
Τέλος η  Περιφέρεια έχει εντάξει στο προϋπολογισμό της 500.000 ευρώ προκειμένου να προλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται περιπτώσεις ζώων που φέρουν τη νόσο της πανώλης και αντίστοιχες νόσους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.