Ικανοποιημενος απο τις κυβερνητικες ανακοινωσεις για τη Σαμοθρακη o Χ. Μετιος

Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα της σύνδεσης της Σαμοθράκης και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Για τα μέτρα που θα ληφθούν για τη Σαμοθράκη, αλλά και για τις συζητήσεις που είχε για το θέμα με μέλη της κυβέρνησης στην Αθήνα, ενημέρωσε το Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιος, ο οποίος συμμετείχε στις συσκέψεις που έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου για το ζήτημα.
 
Το πρόβλημα στο νησί δεν παρουσιάστηκε τώρα, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η διακοπή της σύνδεσης, σε διάφορες εποχές.
 
Το πρώτο πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν ήταν πως θα λυθεί το θέμα της σύνδεσης, και σε συνεργασία με το Υπουργείο, όπως τους ζητήθηκε, ναύλωσαν το πλοίο ΑΝΑΞ, για να γίνει μεταφορά φορτηγών και βασικών ειδών, στα οποία ήδη παρατηρούνταν ελλείψεις. Για αυτό διέθεσαν αρχικά 50 χιλιάδες ευρώ, και τελικά ακόμα 84 χιλιάδες ευρώ για να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια και αυτή την εβδομάδα, μέχρι να ναυλώσει το υπουργείο Ναυτιλίας πλοίο που θα μεταφέρει πολίτες και μεγάλα οχήματα.
 
Επίσης βοήθησαν το θέμα της αγοράς τροφής για όσους βρισκόταν εγκλωβισμένοι στο νησί, παρέχοντας νερό και σάντουιτς, που είναι το μόνο που τους επιτρέπεται από το νόμο. 

Απαραίτητες οι άμεσες παρεμβάσεις 

Παρόλο που βοήθησαν όσο μπορούσαν, το πρόβλημα στο νησί παραμένει, και αυτό επισήμανε και ο ίδιος στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχε στην Αθήνα, με πρώτο αίτημα του να αφορά το λιμάνι της Καμαριώτισσας, ένα μικρό λιμάνι με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η σύνδεση. «Έγινε αναλυτική συζήτηση και είμαι ικανοποιημένος τόσο από τη συζήτηση που έγινε στη σύσκεψη, αλλά και την ανακοίνωση, για την κάλυψη με νεότερα πλοία αλλά και πλοίο αντικαταστάτη αν υπάρξει βλάβη» σημείωσε, ενώ προχωρά και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της γραμμής.
 
Επίσης επισήμανε πως θα πρέπει να γίνεται και ο καθαρισμός του λιμανιού, και ήδη διατέθηκαν τα πρώτα χρήματα από το Υπουργείο για την καθαρισμό των λιμανιών Καμαριώτισσας και Θερμών.
 
Ζήτησε επίσης, με δεδομένο ότι ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης έχει καταρτίσει ένα master plan, το οποίο όμως έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα, να υπάρξει πρόβλεψη να ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου, για την επέκταση του λιμανιού, ώστε να μπορούν να ελλιμενιστούν και μεγαλύτερα πλοία, δηλώνοντας μάλιστα την προθυμία της διοίκησης να χρηματοδοτήσει το έργο μέσω ΕΣΠΑ. 

Μέριμνα για τα αντιπλημμυρικά και άλλες υποδομές 

Επίσης κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν και οι πρωτοβουλίες από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού για την προσέλκυση τουριστών από τη Ρουμανία, αλλά και γενικότερα θέματα που αφορούν το νησί, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα.
 
Ειδικότερα για αυτά τέθηκε ξανά το θέμα, με τον κ. Μέτιο να θυμίζει πως μετά τις μεγάλες καταστροφές στο νησί το 2017, παρόλο που είχαν ανακοινωθεί έργα 4,5 εκ. ευρώ, με προγραμματική σύμβαση με την Εγνατία, αυτά δεν προχώρησαν, με την νέα κυβέρνηση να τονίζει τη δέσμευσή της για να προχωρήσουν το έργα.
 
Της συνάντησης αυτής πραγματοποιήθηκε και δεύτερη σύσκεψη, με τη συμμετοχή των φορέων του νησιού, όπου συζητήθηκαν πολύ περισσότερα θέματα, με τον κ. Μέτιο να υπενθυμίζει πως η Περιφέρεια έχει χρηματοδοτήσει μια σειρά από έργα στο νησί, για τους αρχαιολογικούς χώρους, την ύδρευση και την παιδεία, ενώ φαίνεται να είναι έτοιμη η μελέτη για την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας, το οποίο επίσης θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ.
 
«Είμαι ικανοποιημένος, γιατί για τις παρατηρήσεις με τις οποίες προσήλθα στη συνεδρίαση, υπήρξαν συγκεκριμένες ανακοινώσεις για την αντιμετώπισή τους» κατέληξε ο κ. Μέτιος.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.