Σταθερη καλοκαιρινη αξια το βιβλιο για τους Κομοτηναιους

Κατέφυγαν για ακόμη μια χρονιά στο βιβλίο για θερινή «συντροφιά» στην παραλία

Μπορεί το καλοκαίρι να πλησιάζει ημερολογιακά στο τέλος του, όμως η ζέστη φαίνεται ότι έχει έρθει για να μείνει, με πολλούς συμπολίτες μας να καταφεύγουν ακόμα στην παραλία για να πάρουν ανάσες, τόσο σωματικά, συντροφιά με τη θάλασσα, όσο και πνευματικά, με ένα καλό βιβλίο στο χέρι.
 
Για μια ακόμα χρονιά λοιπόν το κοινό της Κομοτηνής επισκέφτηκε τα βιβλιοπωλεία της πόλης, για να αγοράσει ένα ή περισσότερα βιβλία, με έμφαση στα ρομαντικά και τα αστυνομικά, ενώ πάντα δημοφιλές παραμένει το παιδικό βιβλίο, καθώς και τα βιβλία δραστηριοτήτων. 

Οι Κομοτηναίοι προτίμησαν να πάρουν μαζί τους τον πιο πιστό τους φίλο 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Κομοτηναίοι πριν φύγουν για τις διακοπές τους προτίμησαν να πάρουν μαζί τους και τον πιο πιστό τους φίλο, το βιβλίο, σημείωσε η κ. Δεμιράκη από το Βιβλιοχαρτοπωλείο Δημοκρίτειο.
 
Όπως ανέφερε, φέτος στο βιβλιοπωλείο τους είχαν μια μεγάλη γκάμα βιβλίων σε πολύ χαμηλές τιμές, λόγω του bazzar βιβλίων που διατηρούν εντός του καταστήματος, με πάνω από 1.000 τίτλους σε χαμηλές τιμές.
 
Ο κύριος όγκος βέβαια των βιβλίων που προτίμησαν οι αναγνώστες είναι βιβλία που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα, και φυσικά βιβλία αγαπημένων συγγραφέων, οι οποίοι έχουν κίνηση όλο το χρόνο.
 
Σημαντικό κομμάτι φέτος είχαν βιβλία οικονομίας και πολιτικής, αν και βασιλιάς παρέμεινε το αστυνομικό μυθιστόρημα στον αντρικό πληθυσμό, παρόλο που και η κλασική λογοτεχνία κρατήθηκε στα επίπεδα των προηγούμενων ετών.
 
Μοιραία, λόγω της αυξημένης προτίμησης στο αστυνομικό μυθιστόρημα, η προτίμηση τείνει προς τους ξένους συγγραφείς, αν και υπάρχει ενδιαφέρον και για τους ελληνικούς τίτλους.
 
Άλλωστε φέτος οι εκδότες δεν τους άφησαν χωρίς καινούρια βιβλία, οπότε υπήρχε σημαντική ποικιλία.
 
Ο τομέας βέβαια που κινήθηκε ιδιαίτερα ήταν το παιδικό βιβλίο, από τα επαναληπτικά βιβλία για την προηγούμενη σχολική χρονιά, μέχρι τα παραμύθια και την παιδική λογοτεχνία. 

Ενημερωμένοι οι αναγνώστες για τους τίτλους 

Το καλοκαίρι αποτελεί πάντα μια εποχή στην οποία το ενδιαφέρον για το βιβλίο αυξάνεται σε σχέση με τις άλλες περιόδους, σημείωσε η κ. Μπερνά Μπεήογλου από το Βιβλιοπωλείο Εκλογή.
 
Και αυτό γιατί οι αναγνώστες έχουν παρέα τους στην παραλία το βιβλίο τους και έτσι και φέτος θέλησαν να το πάρουν μαζί τους.
 
Η ίδια σημείωσε πως η κίνηση, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ήταν λίγο μειωμένη. Οι αναγνώστες πάντως τις περισσότερες φορές είναι ενημερωμένοι, έχουν στο μυαλό τους τι θέλουν, παρόλο που είναι πάντα ανοιχτοί, και αν δουν μια άλλη επιλογή, μπορεί να τους τραβήξει την προσοχή.
 
Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με την κ. Μπεήογλου, ότι τις προτιμήσεις του αναγνωστικού κοινού επηρεάζουν σε πολλές περιπτώσεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα σημείο των καιρών που σε πολλές περιπτώσεις έχει αντικαταστήσει τις προτάσεις των φίλων και άλλους τρόπους ενημέρωσης για τα βιβλία.
 
Να σημειωθεί πάντως πως στο βιβλιοπωλείο, το οποίο υπάρχει για περίπου 40 χρόνια, έχει δει μια σημαντική αύξηση στο ενδιαφέρον, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου φυσικά, για εξαντλημένες εκδόσεις.
 
Και τούτο επειδή έχουν μια μεγάλη αποθήκη από παλιότερα βιβλία τα οποία έχουν εξαντληθεί ή δεν επανεκδίδονται. Έτσι πολλές φορές άνθρωποι από όλη την Ελλάδα έρχονται σε επαφή μαζί τους, είτε μέσω τηλεφώνου είτε με ηλεκτρονικά μέσα, αναζητώντας κάποιο εξαντλημένο ή δυσεύρετο βιβλίο, και είναι πάντα πολύ έντονη η χαρά αυτού που βρίσκει ένα βιβλίο που αναζητούσε στην Κομοτηνή, μιας και πολλές φορές έχει ξεκινήσει από πιο κεντρικά βιβλιοπωλεία των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης πριν αρχίσει να αναζητά το βιβλίο στην επαρχία. 

Κέντρισαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών τα βιβλία 

Το καλοκαίρι η κίνηση πάντα είναι αυξημένη, γιατί με τους αναγνώστες να περνούν περισσότερο χρόνο στην παραλία, και να βρίσκουν όλοι περισσότερο χρόνο για να διαβάσουν, σημείωσε η κ. Δέσποινα Τεπερίδου Βαφειάδη από τα Βιβλιοπωλεία Βαφειάδη.
 
Το βιβλίο άλλωστε αποτελούσε πάντα ένα πολύ καλό δώρο για κάποιον, ιδιαίτερα για όσους διαβάζουν, που θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα στις καλοκαιρινές τους διακοπές ή στις ώρες που περνούν στην παραλία.
 
Σύμφωνα με την ίδια φέτος κινήθηκαν αρκετά τα βιβλία προσωπικής βελτίωσης, με συγκεκριμένους ελληνικούς τίτλους να προτιμώνται, ενώ ενδιαφέρον υπήρξε αρκετά και για το ιστορικό μυθιστόρημα.
 
Φυσικά όπως κάθε χρόνο το αστυνομικό μυθιστόρημα είχε την τιμητική του και αποτέλεσε σταθερή αξία, αλλά και τα πιο ανάλαφρα βιβλία αποτέλεσαν μέρος της προτίμησης των αναγνωστών, ιδιαίτερα τα πιο οικονομικά, ή βιβλία γνωστών συγγραφέων τα οποία δίνονταν σε προσφορά και κέντρισαν το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
 
Φυσικά ψηλά στις προτιμήσεις είναι και όλη η κατηγορία του παιδικού βιβλίου για τους μικρούς «βιβλιοφάγους», μια αξιόπιστη επιλογή, με εύρος επιλογών αλλά και σημαντικές δυνατότητες. 

Αυξημένη κίνηση, σταθερές επιλογές 

Υπήρξε σαφώς μια άνοδος της κίνησης το καλοκαίρι, σημείωσε η κ. Λίνα Μιντίδου από το βιβλιοπωλείο Bookstop, τόσο σε σχέση με το χειμώνα όσο και με το προηγούμενο καλοκαίρι, μιας και οι χωρικές αλλαγές στο κατάστημά τους έχουν βοηθήσει σημαντικά την καλύτερη προώθηση του βιβλίου.
 
Οι επιλογές βέβαια δεν άλλαξαν σημαντικά σε σχέση με άλλες χρονιές με τις γυναίκες να προτιμούν τα ιστορικά μυθιστορήματα, ενώ ο αντρικός πληθυσμός κατευθύνθηκε κυρίως στο αστυνομικό βιβλίο, και λιγότερο στο πολιτικό και το οικονομικό βιβλίο.
 
Όσο για τους έφηβους, αυτοί κατευθύνθηκαν περισσότερο στο αστυνομικό και το φαντασίας-περιπέτεια.
 
Θεωρεί δε θετικό ότι το βιβλίο παραμένει σταθερή αξία για τους Έλληνες αναγνώστες, παρά τα πολλά σύγχρονα στοιχεία που μπορεί να τους «αποσπάσουν» την προσοχή, και αγκαλιάζουν το βιβλίο ως ευχάριστη νότα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.