Περιπου 170 αναπληρωτες θα χρειαστουν στην πρωτοβαθμια εκπαιδευση Ροδοπης εκτιμουν οι εκπαιδευτικοι

Προβληματισμός για τους πίνακες των αναπληρωτών, που δεν περιλαμβάνουν την προϋπηρεσία του σχολικού έτους 2018-19

Τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το Αρμόδιο Υπηρεσιακό Συμβούλιο, για να καθορίσει τις θέσεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη Ροδόπη.
 
Εκτίμηση των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρείς Ιεράρχες» κ. Στέφανο Μακρυγιάννη, είναι ότι θα χρειαστούν περίπου 170 αναπληρωτές μόνο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, για όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού έργου (μεταξύ των οποίων και η Ειδική Εκπαίδευση) .
 
Δυστυχώς, όπως ανέφερε, βλέπουμε συνεχείς συνταξιοδοτήσεις από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι όμως δεν αντικαθίστανται, με αποτέλεσμα οι κενές θέσεις να αυξάνονται συνεχώς. 

Προβληματισμούς για τους πίνακες αναπληρωτών 

Να σημειωθεί πάντως πως το θέμα των αναπληρωτών φέτος έχει δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην εκπαιδευτική κοινότητα, γιατί φέτος το Υπουργείο Παιδείας, αντί να εκδώσει νέους πίνακες, αποφάσισε την παράταση ισχύος των πινάκων κατάταξης υποψήφιων αναπληρωτών – ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
 
Η αιτιολογία για την απόφαση αυτή ήταν ότι οι παλιοί πίνακες έχουν εγκριθεί από το ΑΣΕΠ, κατόπιν του προβλεπόμενου ελέγχου νομιμότητας, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η κατάρτιση από το ΑΣΕΠ νέων πινάκων κατάταξης του ν. 4589/2019, για αυτό και η ισχύς των εγκεκριμένων πινάκων θα παραταθεί, με σεβασμό στις αρχές της νομιμότητας, αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας.
 
Όμως η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, μιας και σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς χιλιάδες αναπληρωτές θα χάσουν πολλούς μήνες προϋπηρεσίας και πολλοί ακόμα θα μείνουν εκτός πινάκων, επειδή οι  φετινές προσλήψεις αναπληρωτών θα γίνουν με τους πίνακες του 2018 – 2019, όπως αυτοί συγκροτήθηκαν τον Απρίλη του 2018.
 
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη, ότι ακυρώνεται ένας χρόνος προϋπηρεσίας όσων δούλεψαν πέρυσι. Στη Ροδόπη για παράδειγμα, υπάρχουν 6 περιπτώσεις εκπαιδευτικών που δούλευαν για πρώτη φορά, και ήρθαν από διάφορα μέρη της χώρας σε δυσπρόσιτα της Π.Ε., ώστε να συγκεντρώνουν μόρια για να συνεχίσουν να εργάζονται, χωρίς όμως τελικά αποτέλεσμα για φέτος.
 
Αυτοί οι εκπαιδευτικοί υπηρέτησαν την ανάγκη του Δημοσίου και τώρα δεν βλέπουν αποτέλεσμα, μιας κατάσταση η οποία επαναλαμβάνεται σε όλη την χώρα και μπορεί να οδηγήσει και σε μικρότερο ενδιαφέρον εκπαιδευτικών να υπηρετήσουν σε δυσπρόσιτα.
 
Ο κ. Μακρυγιάννης πάντως θεωρεί πως δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, μιας και η προσμέτρηση της προϋπηρεσίας γινόταν ηλεκτρονικά, έχει καταγραφεί από τις 21 Ιουνίου και δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι διαφορετικό από άλλη χρονιά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.