Συγκινητικοι αποχαιρετισμοι στο τελευταιο Δημοτικο Συμβουλιο της διοικησης Πετριδη

Απολογισμοί αλλά και ευχαριστίες από όσους αποχωρούν, αλλά και όσους μένουν, λίγο πριν την αλλαγή της διοίκησης

Σε συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 28 Αυγούστου η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής με την σύνθεση που προέκυψε μετά τις εκλογές του 2014, με τους αποχωρούντες, για διάφορους λόγους, συμβούλους, αλλά και το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη που ολοκληρώνει τη θητεία του, αποχωρώντας μετά από 21 χρόνια από την ενεργό πολιτική σκηνή. 

Γόνιμες οι θητείες του Δημοτικού Συμβουλίου 

Ο κ. Πετρίδης στην τελευταία συνεδρίαση του συμβουλίου ευχαρίστησε για τη συνεργασία τόσο τους προέδρους του Δημοτικού Συμβουλίου κατά τη θητεία του, την κ. Σοφία Μενεσελίδου, τον κ. Νότη Χαραλαμπίδη και την κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, αλλά και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, που μπορεί να μην ακουγόταν πολύ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως ο ίδιος ως Δήμαρχος έζησε τον αγώνα που δίνει ο καθένας καθημερινά και είχαν να απολογούνται περισσότερο από όλους στους συντοπίτες τους.
 
Ο κ. Πετρίδης τόνισε πως το Δημοτικό Συμβούλιο αυτό, σε αντίθεση με άλλα, και στις δύο θητείες του ως Δημάρχου, δεν έβγαλε ένταση και καβγάδες, κάτι που θεωρεί ότι οφείλεται στο ότι όλοι κατανόησαν πως μέσα από τη γόνιμη αντιπαράθεση προκύπτει τελικά καλό για τους πολίτες.
 
Έτσι άλλωστε θεωρεί πως προκύπτει αποτέλεσμα, όταν η αντιπολίτευση γίνεται επί της ουσίας και η διοίκηση λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της.
 
Όσο για τον ίδιο, 21 χρόνια στην αυτοδιοίκηση θεωρεί πως είναι αρκετά, σημειώνοντας πως στόχος του είναι να μην συνεχίσει στην πολιτική.
 
Όμως πιστεύει πως όσοι έχουν περάσει από την αυτοδιοίκηση, θα έχουν και ως απλοί πολίτες, την οπτική των πραγμάτων από μέσα, και θα ήταν ευχής έργο να μπορέσουν να περάσουν σε όλους τους συμπολίτες τους τι σημαίνει Δήμος, τι σημαίνει διοίκηση, και να έχει ο Δημότης συνείδηση ότι αποτελεί το κομμάτι ενός συνόλου, ότι ο δρόμος είναι ίδιος με την αυλή του και η πλατεία της γειτονιάς του είναι όπως το σαλόνι του σπιτιού  του.
 
Δυστυχώς στην δική του θητεία, σημείωσε, δεν κατάφερε να περάσει αυτή η νοοτροπία στην τοπική κοινωνία, και θεωρεί πως αυτό αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για την επόμενη διοίκηση, να βοηθήσει να συνειδητοποιήσει η τοπική κοινωνία τις ατομικές υποχρεώσεις απέναντι στο δημόσιο χώρο.
 
Κλείνοντας εξέφρασε την πεποίθηση πως το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής θα μπορούσε να αποτελέσει υπόδειγμα λειτουργίας για πολλά Συμβούλια της χώρας, ευχόμενος καλή συνέχεια σε όλους. 

Αποχαιρετισμός στα αυτοδιοικητικά μετερίζια 

Τον δικό τους συγκινητικό αποχαιρετισμό έδωσαν δύο από τα μακροβιότερα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, η κ. Σοφία Μενεσελίδου και ο κ. Γιώργος Ναβροζίδης,
 
Η κ. Μενεσελίδου, αποχαιρετώντας τα αυτοδιοικητικάτης μετερίζια, ευχαρίστησε από καρδιάς μια σειρά από συνοδοιπόρους και συνταξιδευτές της, μεταξύ των οποίων τους συμπολίτες που την στήριξαν και την τίμησαν με την ψήφο τους σε πέντε συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και τους τρεις Δημάρχους, με τους οποίους συμπορεύτηκε πολιτικά, τον αείμνηστο Γιώργο Παπαδριέλλη, τον Τάσο Βαβατσικλή και τον Γιώργο Πετρίδη, τους οποίους ευγνωμονεί για την αμέριστη εμπιστοσύνη τους, για τις κοινές τους διαδρομές, για το μοίρασμα στόχων και ονείρων, για τα ανεκτίμητης αξίας πολιτικά διδάγματα που αποκόμισε από τον καθένα τους ξεχωριστά.
 
Ευχαρίστησε όμως και όλους τους συναδέρφους της συγκεφαλαιώνοντας τις ευχαριστίες σε τέσσερις:
 
Τον νεοεκλεγμένο Δήμαρχο Κομοτηνής, κ. Γιάννη Γκαράνη, με τον οποίο τους ένωσαν ωραίοι κι ευγενείς αγώνες, που εδράζονται στον αλληλοσεβασμό, στην αλληλοεκτίμηση και στην πολιτική συναντίληψη, και είναι βέβαιη ότι θα αφήσει κι αυτός τη δική του, ανεξίτηλη, θετική σφραγίδα προσφοράς στη διακυβέρνηση της πόλης.
 
Στον αείμνηστο Στέλιο Σταμπουλίδη, ένα γενναιόψυχο πολιτικό άνδρα, που παρά το γεγονός ότι πάντα υπηρετούσαν την Τοπική Αυτοδιοίκηση από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις, τη στήριξε με τον αφειδώλευτο, δημόσια εκφραζόμενο θαυμασμό του, διδάσκοντας σε όλους Ήθος και πολιτικό Μεγαλείο.
 
Τον κ. Γιώργο Ναβροζίδη, για το μεγάλο  μάθημα, που της έδωσε ένα βράδυ του Νοέμβρη του 2007, όταν κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που προσομοίαζε σε συνθήκες Ειδικού Δικαστηρίου για τα στελέχη της Νέας Πορείας, την υπερασπίστηκε με το παροιμιώδες, ατάραχο και πείσμον ποντιακό ύφος, ενάντια στην κυρίαρχη, πολιτική γραμμή της παράταξής του, λέγοντας της κατόπιν πως  «πολιτικοί αντίπαλοι μπορεί να είμαστε, πολιτικές κόντρες και πολιτικά πάθη μπορεί να έχουμε, αλλά στην ίδια πόλη ζούμε. Εγώ, παιδί μου, θέλω αύριο, όταν σε συναντάω, να μπορώ να σε κοιτάω στα μάτια».
 
Τέλος ευχαρίστησε τον κ. Ισμαήλ Λεβέντ, που πριν από 21 χρόνια, νεότευκτοι σύμβουλοι, βρέθηκαν δίπλαδίπλα, και έκτοτε διέβηκαναντάμα πολλούς και δύσβατους πολιτικούς δρόμους αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι  η άσκηση της πολιτικής αποκτά σκοπό και νοηματοδότηση,   όταν έχει ως κυρίαρχα προτάγματά της τον σεβασμό, την ανθρωπιά, την εντιμότητα, τη συνέπεια και την απαρέγκλιτη τήρηση υποσχέσεων και δεσμεύσεων.
 
Η κ. Μενεσελίδου στους επερχόμενους νέους αυτοδιοικητικούςυπογράμμισε για πολλοστή φορά την ακλόνητη πίστη της στην ανάγκη προάσπισης του κύρους και της αξίας του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το τελευταίο, εναπομείναν σημαντικό μετερίζι άσκησης πολιτικής στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής υπηρέτησης του κοινού καλού.

«Δεν ξέρω αν υπηρέτησα αποτελεσματικά τον ρόλο που μου εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες μου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά τις αντιξοότητες που συνάντησα, δεν ορρώδησα προ ουδενός. Δεν παρέδωσα σε καμία δυσχέρεια  την ασπίδα μου.
Έμεινα όρθια στις επάλξεις, με την ορθότητα των επιλογών μου, με τα λάθη μου, με τις αστοχίες μου, αλλά πάντα με τη μαχητική μου διάθεση ακατάβλητη.Δεν υπήρξα ποτέ έμφοβη του καναπέ» κατέληξε. 

Τολμηρό και ευγενές εγχείρημα τα αυτοδιοικητικά μετερίζια 

Μνημονεύοντας και αυτός τον αείμνηστο Στέλιο Σταμπουλίδη ξεκίνησε την τελευταία τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Ναβροζίδης, που τόνισε πως η ενασχόληση με τα κοινά είναι ένα τολμηρό και ευγενές εγχείρημα που απαιτεί χρόνο, ενέργεια, προσπάθεια αλλά πρώτα από όλα θέλει αγάπη για τον τόπο.
 
Επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτού που θα ασχοληθεί με τα κοινά πρέπει να είναι ο συμπολίτης και τα προβλήματα του, να είναι όχι απλός θεατής αλλά ενεργά συμμέτοχος στην κοινή προσπάθεια για την πρόοδο του, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων.
 
Η ενασχόληση με τα κοινά είναι τρόπος ζωής, είναι καθήκον, είναι ευθύνη, πέρα παρατάξεων, μιας και τα προβλήματα είναι κοινά για όλους. Άλλωστε το νέο αυτοδιοικητικό πλαίσιο απαιτεί συνέργεια και συνεργασία, σύνθεση απόψεων μέσα από προοδευτικές διαδικασίες, ανάγκη από ευρύτερες συναινέσεις με νέες ιδέες και καθόλου έπαρση.
 
Ο κ. Ναβροζίδης θεωρεί πως στο επερχόμενο συμβούλιο τόσο οι επικεφαλής όσο και οι σύμβουλοι έχουν τις ικανότητες και τις γνώσεις να συμβάλλουν στο κοινό καλό. Άλλωστε στα 15 χρόνια στα δημοτικά έδρανα έμαθε ότι η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη και όχι η στείρα αντιπολίτευση.
 
«Οι άνθρωποι στο παρελθόν μπορεί να έζησαν σαν νομάδες αλλά ποτέ σαν μονάδες. Είμαστε άνθρωποι, όταν γινόμαστε συνάνθρωποι»σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Η ώρα του αποχωρισμού από τα έδρανα είναι δύσκολη, αλλά πρέπει κάποιος να αποχωρεί την ώρα που πρέπει, με ψηλά το κεφάλι, έχοντας κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση όλων των συναδέλφων.
 
Μαζί του φεύγουν εκλεκτοί συνάδερφοι, όπως ο κ. Νίκος Φακιρίδης, ο κ. Γιώργος Ζηλούδης, η κ. Αφροδίτη Καρελιάδουκαι η κ. Σοφία Μενεσελίδου, για τους οποίους ευχήθηκε να συνεχίσουν, έστω και εκτός δημοτικού συμβουλίου, να κάνουν αυτό που αγαπούν, να προσφέρουν στο συνδημότη με όποιο τρόπο, ενώ στους συναδέρφους Καζάκου Φελίνα, Ταπατζά Μανώλη και ΙμάμογλουΤζιχαντ, που θα ασχοληθούν με την αυτοδιοίκηση από το δεύτερο βαθμό της, ευχήθηκε να επιδείξουν την ίδια μαχητικότητα που είχαν στον πρώτο.
 
Κλείνοντας χαρακτήρισε τον απερχόμενο κ. Γιώργο Πετρίδη ένα πολύ καλό και ικανό Δήμαρχο, γνώστη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αντλούσε δύναμη από τα ίδια τα προβλήματα για την άσκηση των καθηκόντων του, δίνοντας όλο του το είναι στην εκτέλεση αυτών.
 
Τέλος, ευχήθηκε στο νέο Δήμαρχο, κ. Γιάννη Γκαράνη, να φανεί άξιος τη εμπιστοσύνης και των προσδοκιών των δημοτών, να δώσει χώρο για προτάσεις και έργο στην Αντιπολίτευση, να είναι Δήμαρχος όλων. 

Παραμένουν ενεργοί οι αποχωρούντες 

Από το Συμβούλιο όμως αποχωρεί και ο κ. Γιώργος Ζηλούδης, που σημείωσε πως μετά από ένα κύκλο ζωής 9 ετών, αισθάνεται συγκινημένος, τονίζοντας πως θα είναι πάντα δίπλα τους, παρέχοντας καλοπροαίρετη κριτική.
 
Πιστεύει όμως ότι όλοι όσοι συνεχίζουν θα προσφέρουν σε αυτό το Δήμο, που θέλει πολλή δουλειά, πλέκοντας το εγκώμιο του κ. Πετρίδη που τον επέλεξε για συνεργάτη του, δίνοντας του την ευθύνη της καθαριότητας.
 
Εξέφρασε δε την πεποίθηση πως η νέα δημοτική αρχή θα πετύχει, γιατί έχει μαζί του μια ικανή ομάδα και μια αντιπολίτευση που θα είναι μαζί του, όταν πρέπει, και απέναντί του όταν πάει να στραβώσει.
 
Από την πλευρά της η κ. Κατερίνα Ιωαννίδου, που δεν θα είναι στο επόμενο συμβούλιο, αποχαιρέτισε τους συναδέρφους της γεμάτη από εμπειρίες.
 
Η ίδια πιστεύει πως θα πρέπει κάποια στιγμή να αποχωρούν όταν αισθάνονται ότι έχουν ολοκληρώσει ένα κύκλο, για να έρθουν και νέα πρόσωπα στο προσκήνιο, για αυτό και χαιρέτισε την απόφαση του Δημάρχου να αποχωρήσει, ευχαριστώντας τον για την συνεργασία τους και για όσα της δίδαξε. 

Φεύγουν, αλλά δεν πηγαίνουν μακριά 

Ανάμεσα σε αυτούς που αποχωρούν από το Συμβούλιο, είναι και αυτοί που θα θητεύσουν στον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ανάμεσα σε αυτούς η κ. Φελίνα Καζάκου και ο κ. Μανώλης Ταπατζάς.
 
Η μεν κ. Καζάκου σημείωσε πως στα 12 χρόνια που είχε παρουσία στο Συμβούλιο, είχε πολλές εμπειρίες, γνωρίζοντας σπουδαίους ανθρώπους και προσπαθώντας να καταθέσει με το δικό της τρόπο τις προτάσεις, τα θέλω και το όραμάτης.
 
Από την πορεία της κρατά το γεγονός ότι ήταν μετά από πολλά χρόνια η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος του ΔΣ, πρώτη υποψήφια δήμαρχος, μαζί με την κ. Λαφτσή, το 2014, σημειώνοντας πως ήταν μια σημαντική εμπειρία, και μένουν οι ανθρώπινες σχέσεις, σημειώνοντας πως ξεκινά μια νέα διοίκηση, σε μια περίοδο με προκλήσεις για να γίνει η πόλη καλύτερη.
 
Μαζί της στα Περιφερειακά έδρανα θα είναι και ο κ. Μανώλης Ταπατζάς, που τόνισε πως είναι χαρούμενος που κλείνει ένας επιτυχημένος κύκλος, έχοντας αναλάβει τη διοίκηση σε μια δύσκολη περίοδο για το Δήμο και την πατρίδα μας.
 
Αφού ανέφερε πως μόνο η συλλογική προσπάθεια θα έχει επιτυχίες, αναφέροντας πως ειδικά η σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας, της οποίας ανέλαβε την ευθύνη από την πρώτη μέρα ως Δημοτικός Σύμβουλος, αποτελεί παράδειγμα στη λειτουργία της για όλη τη χώρα, ευχαρίστησε όλους όσους ήταν μέλη της.
 
Ο ίδιος κατέβαλε τη μέγιστη προσπάθεια σε όλες τις θέσεις, που κατείχε, με μέγιστη αυτή του Αντιδημάρχου και αναπληρωτή Δημάρχου, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους υπαλλήλους του Δήμου Κομοτηνής που καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούν σε αντίξοες συνθήκες, αλλά και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Αποχαιρετισμός και από αυτούς που μένουν 

Τον λόγο όμως πήραν και σύμβουλοι οι οποίοι θα βρίσκονται και στο επόμενο Συμβούλιο, όπως ο νέος Δήμαρχος κ. Γιάννης Γκαράνης, η κ. Ελένη Λαφτσή και η Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου.
 
Ο κ. Γκαράνης ευχαρίστησε τον κ. Πετρίδη, που τους μύησε στο αυτοδιοικητικό ταξίδι όλο αυτό το καιρό, τονίζοντας πως ασχολήθηκε με την αυτοδιοίκηση εξαιτίας του.
 
Άλλωστε αποτελούν συνεχιστές της παράταξης, και θα συνεχίσουν το ταξίδι στη ρότα που έβαλε ο κ. Πετρίδης, σε συνεργασία με όλα τα μέλη του Συμβουλίου για το καλό του Δήμου Κομοτηνής, ενώ ευχήθηκε σε όσους αποχωρούν καλή επιτυχία σε ό,τι προσπαθήσουν.
 
Η κ. Ελένη Λαφτσή ευχαρίστησε όλους τους συμβούλους για την εμπειρία, ευχόμενη σε όλους καλή επιτυχία, είτε απέρχονται είτε μένουν, τονίζοντας πως ακόμα και μέσα από τις εντάσεις, τα όσα έγιναν αποτελούν προίκα για το αύριο.
 
Από το Σεπτέμβριο ανοίγει ένας νέος κύκλος, και ελπίζει πως συνέβαλαν όλοι μαζί να πάει μπροστά η πόλη, πηγαίνοντας το Δημοτικό συμβούλιο και την πολιτική ένα βήμα παραπέρα, και θεωρεί πως το νέο Συμβούλιο θα αποτελέσει μια πρόκληση για όλους.
 
Εξέφρασε πάντως τη λύπη της που το επόμενο συμβούλιο θα έχει λιγότερες γυναίκες, κάτι που θεωρεί πως θα πρέπει να προσέξουν ενθαρρύνοντας περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν στα κοινά.
 
Από την πλευρά της η κ. Στογιαννίδου σημείωσε, απευθυνόμενη στον κ. Πετρίδη, ότι ενέπνευσε πολλά μέλη της παράταξης να ασχοληθούν με τα κοινά, χαρακτηρίζοντάς τον σπουδαίο δάσκαλο με το ήθος, την ακεραιότητα και την εντιμότητά του, δείχνοντας ένα σωστό δρόμο που ελπίζουν να συνεχίσουν.
 
Ταυτόχρονα όμως αποχαιρετούν πολλούς που υπηρέτησαν για πολλά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, στους οποίους ευχήθηκε καλή τύχη όπως και αν συνεχίσουν την πορεία τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.