Ενα ξεχωριστο διημερο εκδηλωσεων στο «μπαλκονι» του Θρακικου Πελαγους

Στοχευμένη η επιλογή του Φαναρίου για τη διεξαγωγή του 2ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους της ΠΑΜ-Θ στη Ροδόπη

Στην περιοχή του Φαναρίου πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 31 Αυγούστου και 1η Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ «Θρακικού Πελάγους 2019» στην Ροδόπη.
 
Μία διόλου τυχαία επιλογή, όπως εξήγησε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Φαναρίου, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για το «μπαλκόνι» της Ε.Ε. μετά και το άνοιγμα του Κάθετου Άξονα της Νυμφαίας. 

Νίκος Τσαλικίδης «Το Φανάρι ένα πολύτιμο ψηφιδωτό και η βάση για την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ροδόπη» 

Ο κ. Τσαλικίδης εξήρε την πολυπολιτισμικότητα της Ροδόπης ως το εξέχον εκείνο χαρακτηριστικό της περιοχής που την καθιστά πόλο έλξης, με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, για να εξηγήσει πως η περιοχή του Φαναρίου δεν επιλέχθηκε τυχαία, αλλά στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ανάδειξης της παραθαλάσσιας ομορφιάς και της φύσης της περιοχής μας. 
 
«Το Φανάρι από τα παιδικά μας χρόνια κατείχε μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας» σημείωσε ο ίδιος μιλώντας για καθαρά τοπία, θαλασσινές γωνιές γνήσια χρώματα αλλά και ανθρώπους που συμπληρώνουν το πολύτιμο αυτό ψηφιδωτό της περιοχής, για να τονίσει πως το Φανάρι αποτελεί μία πολύ καλή βάση για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού της Ροδόπης, μέσα από μία υγιή αλλά και ουσιαστική ανάπτυξη, με παράλληλο σεβασμό στο περιβάλλον.
 
Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου μέσω καινοτόμων αναπτυξιακών δράσεων στον τομέα του τουρισμού και κυρίως του οικοτουρισμού, η υλοποίηση έργων υποδομής, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο σχεδιασμός και το όραμα είναι αυτά που απαιτούνται για να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, εξήγησε ο ίδιος θέτοντας διπλό στοίχημα αυτό της παράτασης της θερινής περιόδου αλλά και της ανάδειξης της μοναδικής ομορφιάς του τόπου αυτού. 

Σύμμαχος σε κάθε προσπάθεια ανάδειξης του Φαναρίου ο Δημήτρης Χαρίτου 

Σύμφωνος με τα λεγόμενα του κ. Τσαλικίδη εμφανίστηκε και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Δημήτρης Χαρίτου που απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό χαρακτηρίζοντας το Φανάρι ως την «ατμομηχανή της τουριστικής ανάπτυξης της Ροδόπης» γεγονός που όπως επεσήμανε θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι.
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης άμεσων πρωτοβουλιών ώστε η πολυπόθητη αυτή ανάπτυξη να γίνει πραγματικότητα, κάνοντας ειδική μνεία στην ολοκλήρωση του βιολογικού Φαναρίου,  στην ανάγκη ανάπλασης του χώρου γύρω από το Campingτου Φαναρίου αλλά και της αναβάθμισης του λιμανιού ώστε να προσεγγίζουν σε αυτό σκάφη αναψυχής που πράγματι θα τονώσουν την τοπική οικονομία, για να υπογραμμίσει πως ο ίδιος θα σταθεί σύμμαχος σε κάθε τέτοια αναπτυξιακή προσπάθεια.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φαναρίου κ. Πέτρος Καραβέτης ο οποίος ανέγνωσε επίσης επιστολή του βουλευτή Ροδόπης της ΝΔ κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης κ.Λάμπρος Τσιάρας.
 
Το τυπικό μέρος της εκδήλωσης εμπεριείχε την ομιλία της αρχαιολόγου Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Μαρίνας Τασακλάκη με τίτλο «Η Δίκαια του Θρακικού Πέλαγους: μια ιωνική αποικία, μια ελληνίδα πόλη – κράτος» και ακολούθως την ομιλία του Περιβαλλοντολόγου του Φορέα Διαχείρισης – Κέντρο Πληροφόρησης Λιμνών Βιστωνίδας – Ισμαρίδας κ. Αλέξανδρου Χαντζάρα με τίτλο «Η Προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Α.Μ.Θ.».
 
Πριν αλλά και μετά την έναρξη των ομιλιών οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» πίσω στον χρόνο δια μέσου της φωτογραφικής έκθεσης με θέμα το Φανάρι και τους κατοίκους του από το “PHOTO SOTOS”, ενώ στο ψυχαγωγικό κομμάτι της εκδήλωσης ο Χρήστος Χατζόπουλος και συνεργάτες του χάρισαν σε όλους «Μελωδίες της ψυχής».
 
Η συνέχεια της βραδιάς δόθηκε στο λιμάνι του Φαναρίου όπου ακολούθησε συναυλία με τους κ.κ. Μιχάλη Ηλιάσκο, Αλέξανδρο Κεβόπουλο και Απόστολο Μαλιακούδη, αλλά και “Cocktail Party” που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των beach Bars της παραλίας Φαναρίου – Αρωγής. 

Θαλάσσιες δραστηριότητες σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου 

Η επόμενη ημέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη στις θαλάσσιες αθλητικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις παραλίες του Φαναρίου και της Αρωγής και αφορούσαν στην επίδειξη, εκμάθηση και δοκιμή μικρών ιστιοπλοϊκών σκαφών (τύπου optimist), όρθιας σανιδοκωπηλασίας (stand up paddling), θαλάσσιου καγιάκ (kayak), Ιστιοσανίδα (wind surf), αετοσανίδας (kite surf) καθώς και στη διεξαγωγή θαλάσσιων διαδρομών.
 
Ο Ναυτικός Όμιλος Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησε ιστιοπλοϊκές δράσεις στο Λιμάνι Φαναρίου με την συμμετοχή του Συλλόγου Αετοσανίδας και Ιστιοσανίδας Θράκης FLY HI, του Αθλητικού Σωματείου «ΑΕΤΟΣ», την επιχείρηση υπαίθριων δραστηριοτήτων RIVERLAND και τις επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων ΚΟΥΠΙ και VITAMINSEA.
 
Παράλληλα στο Λιμάνι Φαναρίου, το εργαστήρι «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΑ» πραγματοποίησε δράση ζωγραφικής για παιδιά, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών ν. Ροδόπης Δύναμη Ψυχής πραγματοποίησε δράση ενημέρωσης αλλά και εγγραφές Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών, ενώ αντίστοιχα το Σωματείο Αμ. εΑ. ν.Ροδόπης πραγματοποίησε στην παραλία Ιουλία επίδειξη του μηχανισμού πρόσβασης στη θάλασσα Seatrac και ο Αθλητικός Σύλλογος Λειτουργικής Γυμναστικής «Will and steel» παρουσίασε στην παραλία Φαναρίου χορευτικά προγράμματα, διαδραστικά προγράμματα λειτουργικής άσκησης και χορού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.