Καλοκαιρι γεματο δρασεις και παρεμβασεις για τους Σαμαρειτες

Κατά μέσο όρο 35 άτομα κάλυπταν την Ροδόπη όπου τους ζητούνταν φέτος το καλοκαίρι - Παρεμβάσεις σε 28 περιστατικά στις παραλίες του Δήμου Κομοτηνής

Το καλοκαίρι για πολλούς είναι καιρός διακοπών, αλλά και ανεμελιάς, τόσο στις παραλίες, όσο και σε εκδηλώσεις, φεστιβάλ και δράσεις, όμως και φέτος το καλοκαίρι, υπήρχαν κάποιοι που φρόντιζαν σε όλα αυτά να είναι ασφαλείς οι συμπολίτες τους και αυτοί ήταν τα μέλη του τμήματος Σαμαρειτών Διασωστών του Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής.
 
Αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν παντού, από τις παραλίες της Ροδόπης μέχρι το ορεινό πανηγύρι του Αλάν Τεπέ, όπου διασφάλισαν με την παρουσία τους ότι οι παραθεριστές και οι παρευρισκόμενοι αντίστοιχα, θα έχουν άμεση παρέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 
Παράλληλα συμμετείχαν και στην πυροπροστασία, με στελέχη τους να βρίσκονται όποτε χρειαστεί στο παρατηρητήριο στη Νυμφαία, εντοπίζοντας και ειδοποιώντας σε περίπτωση πυρκαγιάς την πυροσβεστική.
 
Όπως τόνισε ο κ. Κώστας Ιμανιμίδης, Αρχηγός Σαμαρειτών Διασωστών Ερυθρού Σταυρού Κομοτηνής, κατά μέσο όρο προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 35 άτομα, που δούλευαν συνεχόμενα για να καλύψουν ότι προέκυπτε μέσα στη Ροδόπη.
 
Έτσι καλύφθηκαν ό,τι εκδηλώσεις είχε ο Δήμος Κομοτηνής και ο Δήμος Αρριανών, ενώ και στην παραλία του Δήμου Κομοτηνής καλύφθηκε το κομμάτι των πρώτων βοηθειών στις παραλίες Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης τα Σαββατοκύριακα.
 
Μάλιστα εκεί παρενέβησαν σε περίπου 28 περιστατικά βοηθώντας όπου χρειάζεται και παρέχοντας τις υπηρεσίες τους. 

Συμβολή στην πυροπροστασία 

Όμως σημαντική ήταν και η συμμετοχή τους στην πυροπροστασία της περιοχής, μιας και όταν η επικινδυνότητα πυρκαγιάς σύμφωνα με το χάρτη της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας βρισκόταν στο 3 και παραπάνω, οι Σαμαρείτες επάνδρωναν το φυλάκιο της Νυμφαίας στο Βυζαντινό φρούριο.
 
Το φυλάκιο ήταν αρκετά δύσκολο και νευραλγικό, μιας και βλέπει όλη τη Ροδόπη, και πρέπει να είναι συνεχώς σε επιφυλακή ώστε να εντοπίσουν το συντομότερο δυνατόν τη φωτιά και να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική υπηρεσία.
 
Το φυλάκιο επανδρώνεται από Σαμαρείτες με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να γίνεται η παρατήρηση, με την βάρδια να ξεκινά στις 2 το μεσημέρι και να ολοκληρώνεται στις 8 το απόγευμα.
 
Αν ο καιρός το επιτρέπει, και έχουν την κατάλληλη ορατότητα, οι Σαμαρείτες μπορούν να εντοπίζουν φωτιές ακόμα και πέρα από τη Βιστωνίδα, μιας και το σημείο παρατήρησης έχει εξαιρετική τοποθέτηση.
 
Παράλληλα προσπαθούν και προπονούνται ώστε να μπορούν να δίνουν πολύ ακριβείς και συγκεκριμένες πληροφορίες γρήγορα στην Πυροσβεστική υπηρεσία, ώστε να μην χρειαστεί να ψάχνει τη φωτιά αλλά να μεταβαίνει στο χώρο της το συντομότερο δυνατό, και να κάνει άμεσα το έργο της. 

Εκπαίδευση των πολιτών 

Σημαντικό κομμάτι όμως της δράσης του παραρτήματος αφορούσε και την εκπαίδευση των πολιτών στις πρώτες βοήθειες, και ιδιαίτερα στους νέους και τα παιδιά, όπως για παράδειγμα στις Πέτρινες Κατασκηνώσεις.
 
Βέβαια αυτό έρχεται σε συνέχεια της έμφασης που έδωσαν πέρυσι, και θα συνεχίσουν να δίνουν και φέτος, στο κομμάτι της εκπαίδευσης στους μαθητές, ξεκινώντας από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
 
Έτσι έχουν δημιουργήσει ένα πρόγραμμα που εκπαιδεύουν παιδιά της Ε΄ και της Στ΄ Τάξης Δημοτικού, που θεωρούν ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να βάλουν τα παιδιά στον κόσμο των πρώτων βοηθειών.
 
Φυσικά θα συνεχιστούν και οι πιστοποιήσεις για τους ενήλικες, έχοντας φτάσει να κάνουν ένα ή και δύο προγράμματα σεμιναρίων για πιστοποίηση στις πρώτες βοήθειες, μιας και το ενδιαφέρον του κοινού ήταν και παραμένει μεγάλο. 

Συνεχίζουν οι δράσεις από το Σεπτέμβριο 

Όσο για την παρουσία τους γενικότερα, ο κ. Ιμανιμίδης τόνισε πως ο κόσμος πλέον έχει μάθει τους Σαμαρείτες, σέβονται την εθελοντική τους εργασία, ενώ τους χαροποιεί που βλέπουν ανθρώπους που έχουν εκπαιδεύσει να διαχειρίζονται περιστατικά όπως πρέπει και ακριβώς όπως έχουν εκπαιδευτεί.
 
«Μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους να βλέπουμε τους πολίτες να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και να κάνουν σοβαρές και σωστές κινήσεις για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπό τους» τόνισε. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός του εκπαιδευτικού έργου του Ερυθρού Σταυρού, οι πολίτες να γνωρίσουν το πρωτοβοηθειακό κομμάτι και να αντιμετωπίζουν ένα περιστατικό ώσπου να φτάσουν οι υπηρεσίες διάσωσης.
 
Για αυτό και από το φθινόπωρο οι εκπαιδεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά, ενώ θα υπάρξει και νέα εκπαιδευτική σειρά Σαμαρειτών για νέους εθελοντές τον Οκτώβριο, καθώς και οι υγειονομικές καλύψεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.