Να μειωσει την καταναλωση του δικτυου οδοφωτισμου της στο 50% θελει η Περιφερεια ΑΜΘ

Το συνολικό Δίκτυο Οδοφωτισμού (Εθνικό και Επαρχιακό) αρμοδιότητας της είναι 3.190 χλμ και ο αριθμός των φωτιστικών σημείων εκτιμάται σε 15.000 περίπου

Να μειώσει τη συνολική κατανάλωση ρεύματος στο συνολικό Δίκτυο Οδοφωτισμού (Εθνικό και Επαρχιακό) αρμοδιότητας της επιθυμεί η Περιφέρεια ΑΜΘ, η οποία προκήρυξε μελέτη για την Καταγραφή – Αποτύπωση του Δικτύου Οδοφωτισμού και ωρίμανση του Έργου Ενεργειακής Εξοικονόμησης του Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
 
Όπως τονίζεται στην τεχνική έκθεση της Περιφέρειας, ο ιδιαίτερα σημαντικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην επίτευξη του στόχου της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος αναδεικνύεται μέσα από πλήθος πολιτικών και κατευθυντήριων Οδηγιών της Ε.Ε., που κάνουν σαφή αναφορά στην ανάγκη για ενεργοποίηση των τοπικών αρχών με σκοπό την επίτευξη των στόχων για αύξηση της ενεργειακής απόδοσης και μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.
 
Είναι γεγονός, πως ποσοστό μεγαλύτερο από το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου δημιουργείται μέσα από τις πόλεις. Επίσης, το 80% του πληθυσμού ζει και εργάζεται σε πόλεις, όπου καταναλώνεται το 80% της ενέργειας. Δεδομένου ότι οι φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο πλησιέστερος φορέας διοίκησης των πολιτών, οφείλουν να αποτελούν πρότυπο για τους πολίτες κάνοντας ορθολογική χρήση ενέργειας και υιοθετώντας αειφόρα πρότυπα κατανάλωσης.
 
Εκτός των άλλων και σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, μέχρι και το 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ενός Φορέα (ως φορέα και όχι της συνολικής κατανάλωσης μιας πόλης) προέρχεται από το δίκτυο Οδικού Φωτισμού του, ενώ δαπανώνται υπέρογκα ποσά ετησίως για τη συντήρηση του. Επιπλέον, η λειτουργία του δικτύου έχει και ένα περιβαλλοντικό κόστος, το οποίο μεταφράζεται σε υψηλές εκπομπές CO2 (0,52Kgr/KWh), έκλυση θερμότητας από τα ίδια τα φωτιστικά σώματα και μόλυνση του περιβάλλοντος με βαρέα μέταλλα κατά την απόθεση των λαμπτήρων στους χώρους αποκομιδής.
 
Απόρροια όλων των παραπάνω, αποτελεί η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για την μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας στο τομέα του Οδοφωτισμού (Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο αρμοδιότητας της) με την εφαρμογή μέτρων ενεργειακής αποδοτικότητας.
 
Tο συνολικό Δίκτυο Οδοφωτισμού (Εθνικό και Επαρχιακό) αρμοδιότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, είναι 3.190 χλμ και ο αριθμός των φωτιστικών σημείων εκτιμάται σε 15.000 περίπου. Από στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα υφιστάμενα δίκτυα μπορεί να ανέλθει σε υψηλό ποσοστό αρκετά υψηλότερο του 50% μέσω ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, που αφορούν τόσο στο σχεδιασμό του συστήματος και στις προδιαγραφές του τεχνικού εξοπλισμού του όσο και στο εφαρμοζόμενο σύστημα διαχείρισης.
 
Σημειώνεται πως ο πραγματικός χρόνος ζωής του συμβατικού λαμπτήρα δεν ξεπερνά τις 5.000 ώρες λειτουργίας. Οι πρόσθετες απαιτήσεις για μείωση του διοξειδίου του άνθρακα θα συμβάλουν όχι μόνο στη βελτίωση του τοπικού περιβάλλοντος, αλλά και στην επίτευξη πρόσθετων εσόδων μέσω της μείωσης της χρήσης ενέργειας. Εν κατακλείδι, η αλλαγή του κλίματος περιγράφεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας και το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες της. Ως χρήστης ενέργειας, η Περιφέρεια, και με άξονα δράσης τη παρούσα εργασία επιθυμεί να διαδραματίσει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο μελετώντας βιώσιμους τρόπους μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες Περιφέρειες να το ακολουθήσουν.
 
Η μελέτη που θα εκπονηθεί αφορά αρχικά την αποτύπωση υφιστάμενης κατάστασης – αναγκών συντήρησης και λειτουργίας του Ηλεκτροφωτισμού (Εθνικό – Επαρχιακό Δίκτυο) αρμοδιότητας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
 
Στη συνέχεια θα διερευνηθεί η δυνατότητα και οι τρόποι χρηματοδότησης της δράσης με εργαλεία μόχλευσης πόρων και υποστήριξη των υπηρεσιών της στη διαδικασία ωρίμανσης Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), και αντικείμενο την αντικατάσταση συμβατικών φωτιστικών led σύγχρονης τεχνολογίας – εγκατάσταση συστημάτων τηλεελέγχου/τηλεδιαχείρησης των κυκλωμάτων φωτισμού, την ετήσια συντήρηση δικτύου και την παροχή smart υπηρεσιών αξιοποίησης δεδομένων τηλεδιαχείρισης – ασφάλειας εγκαταστάσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.