Εκπαιδευτικος απο τον Εβρο αντιδρα στη μη διδασκαλια της ιστοριας στους μαθητες της Γ Λυκειου

Ανοιχτή επιστολή της Α. Δεληγιάννη-Τσιουλπά προς την υπουργό Παιδείας

Ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας απέστειλε η φιλόλογος, συγγραφέας, κριτικός κ. Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά με την οποία διαμαρτύρεται για τη μη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας γενικής παιδείας στους μαθητές της Γ Λυκείου σύμφωνα με απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου.
 
Η κ. Δεληγιάννη-Τσιουλπά ζητά από την υπουργό Παιδείας να επαναφέρει τη διδασκαλία του μαθήματος τονίζοντας πως «είναι περισσότερο από βέβαιο πως η ζωή μας δεν θα έχει κανένα νόημα, αν χάσει τις ιστορικές της ρίζες».
 
Αναλυτικά η επιστολή:
 
«Αξιότιμη κυρία Υπουργέ της Παιδείας
κυρία Νίκη Κεραμέως,
 
Σήμερα, στο σχολείο, μου ανακοινώθηκε ,όπως σε όλους τους φιλολόγους ότι η Γ'Λυκείου δεν θα διδαχθεί το μάθημα της Ιστορίας Γενικής Παιδείας, το οποίο αφήρεσε ο προκάτοχός σας κύριος Γαβρόγλου, στο πλαίσιο του εκμοντερνισμού της Παιδείας να εικάσω και με το σκεπτικό ότι δεν χρειάζονται οι 17άρηδες στους οποίους επετράπη η ψήφος, να γνωρίζουν πώς έφτασαν, πώς φτάσαμε ως εδώ, ιστορικά.
 
Η απουσία της ιστορίας,σε μια ηλικία που μπορεί να την κατανοήσει πλήρως, σημαίνει εκφυλισμό και χειραγώγηση από υποσυστήματα του πολιτειακού συμπλέγματος εν γένει, που αγνοούν τα παιδιά,όχι όμως εμείς.
 
Αλήθεια, ποιος είναι ο σκοπός της φοίτησης στην Γ'Λυκείου για έναν μαθητή, η προετοιμασία του για το Πανεπιστήμιο, η μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων εισόδου του στην Ανώτατη Εκπαίδευση ή η παροχή γενικών, πλην όμως ουσιαστικών, γνώσεων τις οποίες πραγματικά έχει ανάγκη!
 
Κυρία Υπουργέ, η ιστορία μας, είναι η παράδοσή μας και οι αγώνες του παρελθόντος για αναγνώριση νέων δικαιωμάτων, γεννήθηκαν για να κατακτηθούν πεδία ελευθερίας ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας, που αντιμάχεται την ελευθερία των λαών.
 
Όταν το σχέδιο των ισχυρών προβλέπει την εξουθένωση των λαών, των εθνικών κρατών και ο έλεγχος περνάει μέσα από την αποδυνάμωση των εθνικών πολιτισμών, πώς η ιστορία καταργείται; Πώς ό,τι αναπτύχθηκε εδώ και χιλιάδες χρόνια με υποστηρικτή την ιστορία, έρχεται να αφανιστεί με την άγνοια και τη λήθη!
 
Επειδή η εθνική μας οντότητα, η ζωή και η αξιοπρέπεια όλων μας, εξαρτώνται από τη γνώση που μας προσδίδει πρωτίστως η ιστορία ,θερμά σας παρακαλώ να μεριμνήσετε άμεσα για την αποκατάσταση του ζητήματος,διορθώνοντας το τραγικό λάθος που αυτή τη στιγμή υφίσταται.
 
Χωρίς ιστορία υποβιβάζονται τα πάντα, κάθε αγώνας για τα δίκαιά μας.
Είναι περισσότερο από βέβαιο πως η ζωή μας δεν θα έχει κανένα νόημα, αν χάσει τις ιστορικές της ρίζες.
 
Η Παιδεία που αποψιλώνεται, απαιτεί αντιμετώπιση από ανθρώπους που έχουν στοχασμό και όραμα μπροστά στον κίνδυνο του επεκτατισμού που διαφαίνεται».
 

Με εκτίμηση
Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά,
φιλόλογος, συγγραφέας, κριτικός»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.