Ο Ελπιδοφορος Ιντζεμπελης για τον Κωνσταντινο Καραθεοδωρη

Μέσω της πρόσφατης μυθιστορηματικής βιογραφίας για τον μεγάλο μαθηματικό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μέναδρος

Σε ευρεία και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του  στην Αργυρώ Μουντάκη του fractalart.gr,  ο συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, γνώριμος μας και στην Κομοτηνή, από την παρουσίαση του  μυθιστορήματός του  με  τίτλο «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», μετά από πρόσκληση της ΔΚΕΠΠΑΚ και του Μουσείου Κ. Καραθεοδωρή, ανεφέρεται εκτενώς και στην πρόσφατη μυθιστορηματική του βιογραφία για τον μεγάλο μαθηματικό που εξεδόθη πρόσφατα, ως ακολούθως.

[…]
—Το ταξίδι της ανεύρεσης υλικού για τον Καραθεοδωρή σε τι δρόμους σας πήγε;
Σε δρόμους άγνωστους. Από σύμπτωση άρχισε η γνωριμία μου με το έργο του Καραθεοδωρή. Έπειτα ήρθαν όλα λες και τα είχα σχεδιάσει. Βιβλία που ανακάλυψα για αυτόν και πληροφορίες και αρχεία που μου έδωσαν την ευκαιρία να εμβαθύνω και να μάθω για τον μαθηματικό Καραθεοδωρή. Ακολούθησε η έκδοση του πρώτου μου μυθιστορήματος με τον τίτλο «Η τελευταία εξίσωση του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή», εκδόσεις Στοχαστής και τώρα η μυθιστορηματική βιογραφία του Καραθεοδωρή από τις εκδόσεις Μένανδρος.
 
—Για τον Καραθεοδωρή θα ήθελα να σας ρωτήσω μια απορία που έχω καιρό, εσείς θα ξέρετε, γιατί δεν μπαίνει τελικό σίγμα στο επίθετό του;
Ο Καραθεοδωρή έγραφε το όνομά του χωρίς το τελικό σίγμα. Όταν ρωτήθηκε για αυτό απάντησε ότι το κάνει αυτό επειδή κατάγεται  από το γένος Καραθεοδωρή. Στα γερμανικά και στην αγγλική γλώσσα υπέγραφε ως Constantin Carathéodory.
 
—Ήρθατε πολύ κοντά με τον ήρωά σας κρίνοντας από το κείμενό σας. Τον αγαπήσατε; Πιστεύετε ότι έκανε λάθη τρανταχτά στη ζωή του;
Αγάπησα τον ήρωά μου γιατί είχε σπάνια χαρίσματα. Ιδιοφυής, μεγάλος επιστήμων, άξιος δάσκαλος, οικογενειάρχης και φιλόπατρις. Ο ίδιος δεν έκανε λάθη. Θα μπορούσε να ζήσει στην Αμερική και να αποφύγει την λαίλαπα του χιτλερισμού. Έμεινε στην Γερμανία της ανόδου και της κυριαρχίας των Ναζί και των μετέπειτα ερειπίων μετά το 1945. Πέρασε τα τελευταία του χρόνια μέσα στην φτώχεια χωρίς θέρμανση και ζώντας ανάμεσα στα ερείπια του Μονάχου που είχε βομβαρδιστεί. Πρέπει να δεχόμαστε τις επιλογές των άλλων και να μην γινόμαστε μετά Χριστόν προφήτες.
 
—Το γεγονός ότι ήταν αναθρεμμένος στο εξωτερικό πώς νομίζετε ότι λειτούργησε στη ζωή του;
Το γεγονός αυτό ήταν ένα προτέρημα γιατί έτσι απέκτησε καθαρό μυαλό . Δεν ήταν περιχαρακωμένος στα στενά κομματικά πλαίσια της ελληνικής πολιτικής. Αυτό τον έκανε να πάρει αποστάσεις τόσο στην οργάνωση του Πανεπιστημίου της Σμύρνης όσο και στην οργάνωση του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Δούλεψε γιατί πίστευε ότι ή Ελλάδα έπρεπε να πάει μπροστά και να βελτιώσει τις σπουδές και την εκπαίδευσή της.
[…]
Καλορίζικος και καλοτάξιδος, ο νέος Καραθεοδωρή… Ας ελπίσουμε να τον υποδεχτούμε και πάλι στα μέρη μας...Τ.Ν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.