O Bασιλης και η Νελλη Κατσου της Pharmathen κι εμεις οι υπερτυχεροι Ροδοπιτες

Απαρατήρητα

Όσο κι αν άλλαξαν τα πράγματα στην ελληνική πραγματικότητα, όσο κι αν η κλασική βιομηχανία παρήκμασε για τους δικούς της εύλογους λόγους εντασσόμενη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, εντούτοις  η τεχνολογική και η επιστημονική καινοτομία είναι στο forte της, γεγονός που δικαιολογεί εξίσου τώρα, όπως και παλιά, την αξία δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας σε μια χώρα καθημαγμένη από την κρίση, όπου για να σταδιοδρομήσεις, λένε, ότι όταν έχεις το θάρρος, το λιγότερο που έχεις να κάνεις είναι να μετοικήσεις στο εξωτερικό.
 
Είναι όμως κυριολεκτικά ο δρόμος της μετοίκησης ο μόνος δρόμος επαγγελματικής και οικονομικής επιβίωσης;  Ενδεχομένως όχι, όπως δείχνουν οι επιλογές του Βασίλη και της Νέλλη Κάτσου, γόνων του ιδρυτή της Ρharmathen Νίκου Κάτσου, του πατέρα τους, τα ηνία της οποίας ανέλαβαν σε νεαρή ηλικία και αμέσως μετά τις σπουδές τους, για να την απογειώσουν καθιστώντας την ισχυρή στο παγκόσμιο —το δυσκολότερο— φαρμακευτικό γίγνεσθαι.
 
Όταν τους γνωρίσαμε για πρώτη φορά στα εγκαίνια της πρώτης μονάδας, με παρόντα εκ του πολιτικού συστήματος τότε τον Θόδωρο Πάγκαλο, και ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις της Εταιρείας, υψηλής, υψηλότατης τεχνολογίας, με πολυσήμαντο επιστημονικά στελεχιακό δυναμικό, και με τη δυνατότητα επικοινωνίας με όλο τον κόσμο, αφού η ίδια χρηματοδοτεί  την έρευνα, τότε μόνον συνειδητοποιήσαμε τι μπορεί να κάνει ο κατηρτισμένος και νουνεχής, πραγματικός, επιχειρηματίας στις μέρες μας. Γιατί στα μυαλά μας ως επαρχιώτες ροδοπίτες  θεωρούσαμε εκ προοιμίου αδύνατον ότι μια καινοτόμα επιχείρηση μπορεί να έχει έδρα έναν υποβαθμισμένο σήμερα δήμο της ακριτικής Θράκης, τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών,  στην άλλη άκρη του κέντρου της χώρας, την πολιά Αθήνα.
 
Εντούτοις,  τα κλειστοφοβικά και εσωστρεφή σύνδρομά μας διαψεύστηκαν όλα. Γιατί στην Pharmathen  ως καινοτόμα επιχείρηση  ο πάσα εις επιστήμων, από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, και θέλει και επιδιώκει  να εργάζεται στο group της, το παραγωγικό αλλά και το ερευνητικό, κι ο χώρος δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνον τυπικό, συμπληρωματικό, εποικοδόμημα, με παραπληρωματικούς όμως ρόλους, π.χ. τη σημαντική  για την οικονομική και γεωπολιτική αξία και της δυτικής, ελληνικής Θράκης.

Με εκείνο και με το άλλο, με τα εγκαίνια της νέας μονάδας της  Pharmathen, που έγιναν την Παρασκευή που μας πέρασε από τον υπουργό ανάπτυξης κ. Αδωνη Γεωργιάδη, ακόμη κι αν κάποιος  δεν κατανοεί τι σημαίνουν ακριβώς οι λέξεις γνωστοποίησης του γεγονότος των εγκαινίων ότι «μια  νέα μονάδα ενέσιμων φαρμάκων βραδείας αποδέσμευσης θέτει σε λειτουργία η φαρμακοβιομηχανία Pharmathen στις Σάπες Ροδόπης, που είναι ήδη και από το 2017 πιστοποιημένη  από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (US FDA). Μια μονάδα  σε συνέχεια της συμφωνίας που σύναψε η Pharmathen με την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Actavis για την παραγωγή δύο νέων ενέσιμων φαρμάκων, με τη χρήση μίας νέας τεχνολογίας που δημιούργησε.  Η συγκεκριμένη τεχνολογία ονομάζεται LAI (Long Acting Injectable- Ενέσιμα Παρατεταμένης Αποδέσμευσης) και αποτελεί παγκόσμια ερευνητική καινοτομία της Pharmathen.
 
Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 10 εκατ.ευρώ —είχαν προηγηθεί επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη άνω των 200 εκ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια— που θα δημιουργήσει 400 νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζόμενων στον όμιλο σε 1000 άτομα», σίγουρα κατανοεί την αξία της δημιουργίας των 1000 συνολικά θέσεων εργασίας για τη Θράκη, όπου επενδυτικά τίποτα πλέον δεν κινείται.
 
Σημειωτέον ότι το Επενδυτικό Πλάνο του Ομίλου για την επόμενη πενταετία ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών χορήγησης φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της ολοκλήρωσης της εν λόγω μονάδας στις Σάπες. Η ίδια η Pharmathen, με ιστορία 50 πλέον ετών στο χώρο του φαρμάκου, αντιπροσωπεύει το 1% των συνολικών εξαγωγών της χώρας, κατατασσόμενη μεταξύ των 50 μεγαλύτερων φαρμακευτικών επιχειρήσεων της Ε.Ε. με βάση τις επενδύσεις στην έρευνα, απασχολώντας περισσότερους από 200 κορυφαίους ερευνητές στο δυναμικό της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 
Μετά από όλα τούτα, και  για τη συμβολική του νοητικού δυναμικού που λανθάνει στην πραγμάτωση  του διεθνούς εγχειρήματος που ακούει στο όνομα Pharmathen, πώς κάποιος Ροδοπίτης να μην υποκλιθεί στη δημιουργικότητα και την καινοτομική δραστηριότητα των  αδελφών, Βασίλη και Νέλλης Κάτσου, που επέλεξαν μία από τις επιχειρηματικές τους στέγες να είναι στις Σάπες, προσφέροντας εν ταυτώ 1.ΟΟΟ θέσεις εργασίας; Τ.Β.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.