Η «παιδαγωγικη» της ανακυκλωσης κι εμεις

Της Έκδοσης

Είναι γνωστό τοις πάσι ότι, γενικά,  πουθενά  δεν προπορευόμαστε ως κοινωνία, ως ελληνική  ευρύτερα αλλά και ως τοπική, ροδοπίτικη. Έχει, ιδιαίτερα έτσι ενδιαφέρον, το άρθρο που αλιεύσαμε για την ανακύκλωση στη Ρώμη, που υπάρχει αναρτημένο στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας,,  και μιλά για το κίνητρο δωρεάν εισιτηρίων σε μετρό και λεωφορεία για πολίτες που ανακυκλώνουν πλαστικά μπουκάλια.
 
Θα πείτε Ρώμη είναι εκεί, τη Ρώμη θα μιμηθούμε; Όμως, όλα στη ζωή είναι πολιτική κι όλα συνυφαίνονται με τη βούληση των αρχών ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Είναι, εξάλλου, ακόμη νωπή, στη μνήμη η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, σύμφωνα με την οποία αυξάνεται το ποσό που θα καταβάλλει ο δήμος στα 1,64 εκ. ευρώ από 1.124.995 ευρώ που ήταν το ποσό της ετήσιας προσφοράς στη ΔΙΑΑΜΑΘ μέχρι σήμερα.
 
Μια αύξηση που συμπεριλαμβάνει όλους τους δήμους της ΑΜ-Θ, και καταδείχνει με τον καλύτερο τρόπο, ότι η «παιδαγωγική» της ανακύκλωσης με τις απογυμνωμένες υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων και τις ελλιπέστατες υποδομές, είναι ανύπαρκτη, και, φυσικά, θύματά της είμαστε όλοι.
 
Γιατί είναι η πρώτη φορά που διαβάσαμε ότι η ΔΙΑΑΜΑΘ, η Αναπτυξιακή δηλαδή Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης προκηρύσσει διαγωνισμό για την παραγωγή ενημερωτικού υλικού που θ’ αφορά στη δημιουργία, από τη μαθητική ηλικία, συνείδησης ανακύκλωσης. Κάτι είναι κι αυτό, αν και πολύ πολύ άργησε σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου και συνείδηση, λόγω των υπαρχουσών υποδομών, σφυρηλατείται στην πράξη, και υπάρχουν και στρατηγικές επιβράβευσης εμπράκτως, όπως αυτή της δημοτικής αρχής της Ρώμης, για τον έχοντα τέτοιου είδους συνείδηση.
 
Εμείς, εκατό χρόνια πίσω κι εκεί παραμένουμε, με τα απορρίμματά μας ακόμη κι αν τα επιλεγούμε να σωριάζονται  σε κάδους, όπου γίνεται το «σώσαι», κι ας είναι μπλε.
 
Όποιοι, όμως θέλουν αποτελέσματα πρώτα από την κοινωνία και την επιμόρφωσή της ξεκινάνε…Ευνόητο αυτό είναι…

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.