Με κενα και σε πανελλαδικως εξεταζομενα μαθηματα η εναρξη της σχολικης χρονιας στη Ροδοπη

Μιχάλης Βασιλειάδης: «Τα σχολεία άνοιξαν και περιμένουν τους καθηγητές τους»

«Τα σχολεία άνοιξαν και περιμένουν τους καθηγητές τους». Με την φράση αυτή επέλεξε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης να περιγράψει την πραγματικότητα σε επίπεδο επάρκειας διδακτικού προσωπικού στα σχολεία του νομού, την πρώτη ημέρα της νέας σχολικής χρονιάς.
 
Ο κ. Βασιλειάδης μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» το πρωί της Τετάρτης, 11 Σεπτεμβρίου εξήγησε πως το νέο σχολικό έτος, βρίσκει την Ροδόπη με μεγάλα κενά σε διδακτικό προσωπικό, κυρίως στις ειδικότητες των φιλολόγων, των φυσικών, των χημικών και των μαθηματικών, αλλά και σε αντίστοιχες θέσεις στα ΕΠΑΛ και το Μουσικό Σχολείο.
 
Οι προσλήψεις αναπληρωτών που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Πέμπτη από το Υπουργείο Παιδείας, 16.191 εκ των οποίων αφορούν στην Πρωτοβάθμια και μόλις 4.367 στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κάλυψαν σύμφωνα με την ΟΛΜΕ πανελλαδικά τα κενά που υπήρχαν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 35-40%, γεγονός που συνεπάγεται με αρκετά κενά  κυρίως στα λύκεια όλης της χώρας.
 
Για τον λόγο αυτό άλλωστε το πρωί της Τρίτης, η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας κρούοντας «τον κώδωνα του κινδύνου», καθώς ελλείψεις καθηγητών παρατηρούνται και σε ειδικότητες που αφορούν μαθήματα πανελλαδικών εξεταζόμενα.
 

Λιγότερο «ελκυστική» η Ροδόπη για τους αναπληρωτές λόγω αναμοριοδοτήσεων

 
Περιγράφοντας την υφιστάμενη κατάσταση στην Ροδόπη ο κ. Βασιλειάδης εξήγησε πως για ακόμα μία φορά η εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα παραμένουν «στο ίδιο έργο θεατές», ενώ το πρόβλημα φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ενισχύεται από την αναμοριοδότηση σχολικών μονάδων της περιοχής μας, που την καθιστά μη «ελκυστική» για τους αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι δεν δηλώνουν την Ροδόπη αλλά επιλέγουν υπηρεσίες των συμφερόντων τους, που έχουν ίδια μόρια.
 
Το πρόβλημα ενισχύεται φέτος και από την μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων στα ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα, όπως εξήγησε ο ίδιος, μαθητές που έχουν επιλέξει συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως αυτή των οχημάτων, αναμένεται να αναγκαστούν να μετακινηθούν στην Ξάνθη.
 

Επικαιροποίηση των αναγκών προανήγγειλε η υφυπουργός Παιδείας

 
«Το θέμα δεν είναι μόνο να υπάρχουν καθηγητές αλλά και τμήματα να λειτουργήσουν» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει την πολιτική του. Την ίδια ώρα η υφυπουργός Παιδείας κ. Σοφία Ζαχαράκη σε δηλώσεις της με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και ερωτηθείσα σχετικά με την καταγγελία της ΟΛΜΕ για τα κενά στα σχολεία, τόνισε πως «οι πρώτες μέρες είναι δύσκολες, κάνουμε επικαιροποίηση της εικόνας στην Ελλάδα και σύντομα θα αντιδράσουμε με την επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών.
 
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλειάδη το δεύτερο αυτό κύμα προσλήψεων αναπληρωτών αναμένεται μετά τα τέλη του τρέχοντος μήνα, για να εξηγήσει ωστόσο πως απαιτείται μία πιο ολοκληρωμένη και ουσιαστική πολιτική λύση, όπως οι προσλήψεις μόνιμων καθηγητών, καθώς τα κενά και κατ’ επέκταση οι ανάγκες σε μόνιμους μαζικούς διορισμούς ξεπερνούν σήμερα τις 30.000.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.