Ροδοπη: 48 κενα στην Πρωτοβαθμια Εκπαιδευση

Περίπου 80 παιδιά έφυγαν από τα νηπιαγωγεία και επέστρεψαν στους παιδικούς σταθμούς σύμφωνα με τον Σ. Μακρυγιάννη

Η φετινή χρονιά για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης ξεκινά, σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Μακρυγιάννη, πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης «Οι Τρεις Ιεράρχες», στο ίδιο πλαίσιο με τις προηγούμενες, με αρκετές δεκάδες κενά, ενώ κτιριακά ζητήματα εντοπίζουν μόνο στα νηπιαγωγεία.
 
Αυτή τη στιγμή έχουν καταγράψει 48 κενά σε διάφορες ειδικότητες, όπως δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, με τα περισσότερα να εντοπίζονται, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στην παράλληλη στήριξη, με τον αριθμό τους να παραμένει σταθερός σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
 
Υπήρχε βέβαια ακόμα μια εκκρεμότητα μέχρι και την Τετάρτη, για την ίδρυση των τριών παραρτημάτων νηπιαγωγείων σε ορεινούς οικισμούς της Ροδόπης, τα οποία λειτουργούσαν πέρυσι, στον οικισμό της Εσοχής, του Κέχρου και της Οργάνης.
 
Τα συγκεκριμένα ουσιαστικά ιδρύονται κάθε χρόνο, επειδή δεν είναι σταθερός ο αριθμός των μαθητών, και ανάλογα θα φανεί φέτος τι θα γίνει.
 
Βέβαια το μεγαλύτερο πρόβλημα της εκπαίδευσης ήταν και παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη, το ζήτημα των μόνιμων διορισμών. Αυτή τη στιγμή πάνω από το ένα τέταρτο των εκπαιδευτικών είναι συμβασιούχοι, κάτι που προκαλεί προβλήματα στη συνέχεια της εκπαίδευσης.
 
Και αυτό γιατί κάθε χρόνο αλλάζει ένα σημαντικό κομμάτι των εκπαιδευτικών με ό,τι προβλήματα επιφέρει αυτό στη λειτουργία των σχολείων στη γνωριμία των εκπαιδευτικών με τους μαθητές, αλλά και στον σχεδιασμό των εκπαιδευτικών που χρειάζεται να γίνεται από το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.
Αυτή τη στιγμή η πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε όλη τη χώρα χρειάζεται 18.000 περίπου μόνιμους διορισμούς, που αποτελούν το προσωπικό που αποχώρησε με συνταξιοδότηση τα τελευταία δέκα χρόνια και δεν αναπληρώθηκε ποτέ.
 
Ο κ. Μακρυγιάννης επαναβεβαίωσε την πάγια θέση του συλλόγου υπέρ της δίχρονης προσχολικής αγωγής, μιας και η εμπειρία έδειξε ότι και οι γονείς αγκάλιασαν το μέτρο, διότι ακόμα και αν αναστάλθηκε η εφαρμογή της για ένα χρόνο στο δήμο Κομοτηνής, οι περισσότεροι κρατήσαν τα παιδιά στα δημόσια νηπιαγωγεία.
 
«Αποχωρήσαν νήπια από νηπιαγωγεία στα οποία όντως υπήρχε πρόβλημα και είχε διαπιστωθεί, μικρότερο απ' ό,τι εκτιμούσαμε, αλλά αυτό κατά πάσα πιθανότητα οφειλόταν στο ότι υπήρχαν παιδιά τα οποία στην προηγούμενη κατάσταση δεν μπορούσαν να φοιτήσουν σε καμία δομή, δεν χωρούσαν ούτε στα δημόσια νηπιαγωγεία, ούτε στους παιδικούς σταθμούς» σημείωσε, για αυτό και οι παιδικοί σταθμοί του δήμου αλλά και τα δημόσια νηπιαγωγεία είναι γεμάτα.
 
Ο αριθμός των παιδιών που λόγω της αναστολής της υποχρεωτικότητας έφυγαν από τα δημόσια νηπιαγωγεία και επέστρεψαν στους παιδικούς σταθμούς, υπολογίζεται στα 80, αριθμός σχετικά μικρός σύμφωνα με τον κ. Μακρυγιάννη, που σημείωσε πως τα 2/3 των νηπιαγωγείων της πόλης και του Δήμου Κομοτηνής και όλα των υπόλοιπων δήμων της Ροδόπης, λειτουργούν σε καθεστώς δίχρονης προσχολικής υποδεχόμενα όλα τα νήπια και τα προνήπια.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.