Πρωτο κουδουνι στα σχολεια της Ροδοπης

Έτοιμες οι υποδομές, ελλείψεις σε δασκάλους και καθηγητές

Πρώτο κουδούνι την Τετάρτη για τα σχολεία. Και στη Ροδόπη, όπως και σε όλη τη χώρα, οι μαθητές πήγαν στο σχολείο τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, έτοιμοι για ένα χειμώνα γεμάτο μάθηση και γνώση.
 
Στην Κομοτηνή οι επίσημοι αγιασμοί πραγματοποιήθηκαν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και το 1ο ΓΕΛ/2ο ΕΠΑΛ, παρουσία των πολιτικών, αλλά και των εκπαιδευτικών αρχών της περιοχής.


 
Και στους δύο επίσημους αγιασμούς παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, ενώ στους επιμέρους αγιασμούς των δύο βαθμίδων βρέθηκαν οι αντίστοιχοι Προϊστάμενοι Εκπαίδευσης, μαζί με στελέχη των σχολείων, καθώς φυσικά και μαθητές μαζί, στην περίπτωση του Δημοτικού, με τους γονείς τους.
 

Ευχές για καρποφόρα χρονιά από το Μητροπολίτη

 

Φυσικά και στους 2 αυτούς αγιασμούς, καθώς και σε άλλους 10 σε διάφορα σχολεία της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ήταν παρών ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που ευχήθηκε στους μαθητές η νέα αυτή εκπαιδευτική χρονιά να είναι καρποφόρα, με πολλούς και καλούς καρπούς, που θα πρέπει να γίνουν εργαστήρια μάθησης και παιδείας, για να γνωρίσουν τον κόσμο και τους ανθρώπους του.
 
Ζήτησε πάντως από τους άρχοντες του τόπου, μαζί με την εκπαίδευση, να συνεννοηθούν ώστε να τιμήσουν, μέσα από εκδηλώσεις την συμπλήρωση της εκατονταετίας από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό το 2020, δείχνοντας πως τα 100 αυτά χρόνια οι άνθρωποι έμαθαν να ζουν ελεύθεροι, κάνοντάς την Θράκη ένα τόπο συμβίωσης που δεν υπάρχει αλλού, και αυτό το ήθος από τους προγόνους τους να το μεταλαμπαδεύσει στους επόμενους.
 

Ευχές από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 
Να κάνουν σωστή διαχείριση του χρόνου τους, ώστε να υπάρχει χρόνος και για το παιχνίδι, τόνισε προς τους μαθητές ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος, ο οποίος ευχήθηκε καλή επιτυχία στους εκπαιδευτικούς, γιατί ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
 
Ευχήθηκε επίσης καλή δύναμη στους γονείς, στον αγώνα που δίνουν για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους, και διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια θα είναι δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν.
 
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης ευχήθηκε στους μαθητές μια καλή και δημιουργική χρονιά, και δεσμεύτηκε πως στους στόχους θα που θέτουν στο ταξίδι της γνώσης και της εμπειρίας θα είναι κοντά τους για να τους δώσουν τα εφόδια που χρειάζονται ώστε στις δύσκολες αυτές εποχές να μην έχουν έννοιες και προβληματισμούς.
 
Σημείωσε δε πως οφείλουν όλοι, ως ενεργά κύτταρα, να συμμετέχουν και να επενδύουν στην γνώση και την αυθεντική παιδεία, δίνοντας στις επόμενες γενιές ενεργούς πολίτες με αρχές και αξίες.
 
Καλή και δημιουργική χρονιά ευχήθηκε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης στους δασκάλους, τους μαθητές και τους γονείς, τονίζοντας πως ο Δήμος Κομοτηνής θα είναι παρών, ώστε να προσπαθήσει να βοηθήσει το διδακτικό έργο.
 

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα σχολεία στην ΑΜΘ

 

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ξεκίνησε η λειτουργία όλων των σχολείων στην Περιφέρεια ΑΜΘ, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Διευθυντή κ. Κωνσταντίνο Μπαντίκο.
 
Ήδη έγινε η πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών, οπότε καλύφθηκε μεγάλο μέρος των κενών που είχαν σε εκπαιδευτικό προσωπικό, με το ποσοστό κάλυψης να είναι πάρα πολύ μεγάλο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ είχαν λιγότερες προσλήψεις στην Πρωτοβάθμια, όμως ακόμα είναι στην αρχή και καθημερινά αυτά διαφοροποιούνται ως ένα βαθμό. Άλλωστε θα έχουν και δεύτερη επικαιροποίηση πριν το τέλος του μήνα και κάλυψη θέσεων.
 
Οι ελλείψεις πάντως δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν συστηματικά προβλήματα στη λειτουργία τους. Ήδη έχει κριθεί το σύνολο των ολιγομελών τμημάτων των ΕΠΑΛ που βρίσκονται στην περιφέρεια, έχει προχωρήσει η πρόσληψη οδηγών και συνοδών για τη μεταφορά των μαθητών Ροδόπης και Δράμας των ειδικών σχολείων, ενώ δεν υπάρχουν ιδιαίτερα κτιριακά προβλήματα.
 
Βέβαια ο κ. Μπαντίκος παραδέχτηκε ότι θα επιθυμούσαν οι συνθήκες να είναι ακόμα καλύτερες, άλλωστε είναι πάντα μια προσπάθεια που γίνεται να βελτιώνονται οι υπάρχουσες συνθήκες και σε έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, να συμβάλλουν ούτως ώστε να γίνονται τα πράγματα καλύτερα.
 
Ο κ. Μπαντίκος, ερωτηθείς για την αναστολή λειτουργίας σχολείων στην Περιφέρεια, επισήμανε πως αυτή συμβαίνει γιατί είναι υπέρμετρα χαμηλός ο αριθμός των μαθητών, ενώ κάποια από αυτά τα  σχολεία δεν λειτουργούσαν ήδη στο παρελθόν.
 
Το θέμα, τόνισε, εξετάζεται μόνο από παιδαγωγική σκοπιά. «Σχολείο με 3,4 παιδιά δεν είναι σχολείο, διότι δεν είναι μόνο η παροχή γνώσεων, έχει να κάνει και με την ανάπτυξη πολλών δεξιοτήτων οι οποίες είναι απαραίτητες αύριο ως ενήλικες και εντασσόμενοι στην κοινωνία να μπορούν να ανταποκριθούν» σημείωσε, όπως η ικανότητα να συνεργάζονται, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης, οι νέες τεχνολογίες, η εργασία με ομάδες, μιας και εκεί υπάρχουν  και οι ειδικότητες, που εκ του νόμου δεν μπορούν να διαθέσουν στα πολύ μικρά σχολεία.
 
Έτσι η αναστολή γίνεται για ένα καλύτερο πλαίσιο εκπαίδευσης των παιδιών αυτών, όπως προτάσσει η σύγχρονη παιδαγωγική και διδακτική επιστήμη. Παρόλα αυτά λαμβάνουν πάντα υπόψη τη δυνατότητα εφαρμογής της αναστολής, δηλαδή το να υπάρχει προσβασιμότητα, να υπάρχουν εξασφαλισμένες μεταφορές. Για αυτό και σε απομακρυσμένα μέρη όπου είναι δύσκολη αυτή η μεταφορά, λειτουργούν σχολεία ακόμα και με δύο μαθητές.
 

Νέα χρονιά με πολύ δουλειά

 
Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδης τόνισε στα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου ότι ξεκινά μια νέα χρονιά, με όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες.
 
Για αν μπορέσουν όμως στις 15 Σεπτεμβρίου να κάνουν μια θετική αποτίμηση, θα πρέπει να κουραστούν όλοι τους, οι μαθητές να δουλέψουν πολύ, οι εκπαιδευτικοί να διαθέσουν και την τελευταία ικμάδα των δυνατοτήτων και των δυνάμεών τους, αλλά και οι γονείς να συμπαρασταθούν στα παιδιά συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας ειλικρινούς σχέσης συνεργασίας με το σχολείο, οι φορείς της πολιτείας να είναι κοντά στα σχολεία ώστε να είναι άρτια στελεχωμένα, και ο Δήμος να μπορεί να συντηρήσει τις υπάρχουσες υποδομές για να υπάρχει για τους μαθητές περιβάλλον όμορφο και δημιουργικό.
 
Για αυτό και ζήτησε να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους, ώστε η φετινή χρονιά να είναι αποδοτική και γόνιμη.
 

Ζητήματα με τον αριθμό των μαθητών στα Γυμνάσια


 
Ένας καινούριος κύκλος αρχίζει σήμερα, σημείωσε η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαίρη Κοσμίδου, και κάθε κύκλος, για να γράφεται σωστά, χρειάζεται ένα σταθερό κέντρο και μια ακτίνα, που ισαπέχει από το κέντρο, και είναι ο σκοπός μας.
 
Έτσι ευχήθηκε στα παιδιά καλούς στόχους, οι οποίοι θα ευοδώσουν και θα οδηγήσουν στον σκοπό, που δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την κοινωνικοποίηση που θα αποκτήσει ο μαθητής, ώστε να εξελιχθεί σε πολίτη με ενσυναίσθηση, σεβασμό στο διαφορετικό, τον άνθρωπο, το περιβάλλον, τις αρχές της κοινωνίας, αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό, γιατί αν δεν μάθει να σέβεται τον εαυτό του δεν μπορεί να αποδώσει σεβασμό και στους άλλους.
 
Αυτή τη στιγμή δεν έχει ξεκαθαρίσει ο αριθμός των μαθητών που θα φοιτήσουν φέτος στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, μιας και μόλις την Τρίτη έκλεισε η πλατφόρμα εγγραφής μαθητών στα ΕΠΑΛ, ενώ την Τετάρτη ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές, και θα φανεί τις επόμενες ημέρες πόσοι θα είναι ακόμα γραμμένοι.
 
Πάντως ένα ζήτημα που έχει δημιουργηθεί είναι ο αριθμός των παιδιών στα Γυμνάσια, ο οποίος φέτος είναι αυξημένος στην πόλη της Κομοτηνής.
 
Όπως ανέφερε η κ. Κοσμίδου, πάντα υπάρχουν αυξομειώσεις στους αριθμούς των μαθητών, ανάλογα με τις γεννήσεις ή άλλους παράγοντες, όμως φέτος, ο αριθμός των μαθητών στα γυμνάσια της πόλης είναι αρκετά μεγαλύτερος από το συνηθισμένο, δημιουργώντας ζητήματα στην στέγαση των μαθητών.
 
Αυτό μπορεί να αποτελεί και ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, και να μην έχουν κάτι αντίστοιχο τις επόμενες, όμως προς το παρόν προσπαθούν να δουν πώς θα λυθεί το συγκεκριμένο ζήτημα, και βρίσκονται σε συνεργασία για αυτό με τον Δήμαρχο και με τον Αντιπεριφερειάρχη.
 
Όσο για τις κενές θέσεις καθηγητών, η κ. Κοσμίδου σημείωσε πως στην πρώτη φάση των προσλήψεων αναπληρωτών δεν έγιναν πολλές προσλήψεις στη Δευτεροβάθμια, και η Ροδόπη έχει να περιμένει πέντε ακόμα φιλόλογους, πέντε μαθηματικούς, πέντε με έξι φυσικούς.
 
Όμως υπενθύμισε πως στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα πράγματα δεν τελειώνουν στις 11 Σεπτεμβρίου, γιατί δεν είναι τόσο σαφή όσο στην πρωτοβάθμια, όπου ξέρουν πόσα παιδιά θα μπουν σε μια τάξη.
 
Μπορεί μαθητές μετά τις 11 Σεπτεμβρίου να δηλώσουν ότι επιθυμούν να αλλάξουν προσανατολισμό ή μάθημα επιλογής, κάτι που σημαίνει και διαφορά στον σχηματισμό των τμημάτων, και θα γνωρίζουν την Παρασκευή καλύτερα ποιες είναι οι ανάγκες.
 
Άλλωστε ήδη του Υπουργείο Παιδείας τους έχει ζητήσει να επικαιροποιήσουν τα κενά, κάτι που θα γίνει άμεσα.
 

Μια διαφορετική πρώτη μέρα στο σχολείο για τα πρωτάκια του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής

 

Η πρώτη μέρα στο σχολείο είναι μια ιδιαίτερη εμπειρία, ιδιαίτερα για τα πρωτάκια του Δημοτικού, που μπαίνουν σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν γνώριζαν από πριν.
 
Αυτή την μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό προσπάθησε να κάνει πιο ομαλή το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) ΑΜΘ, που εφάρμοσε τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, ένα πιλοτικό πρόγραμμα με τα παιδιά του 5ουΝηπιαγωγείου που φέτος ξεκινούν την Α΄ Δημοτικού στο 5ο Δημοτικό.
 
Το πρόγραμμα είχε πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια από τις Δασκάλες της Α τάξης τότε, καθώς και των εκπαιδευτικών του Νηπιαγωγείου, ώστε ο χώρος του σχολείου να τους φαίνεται πιο οικείος μετά από αυτό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.