Μνημοσυνο και καταθεση Στεφανων για την Γενοκτονια των Ελληνων της Μικρας Ασιας

Με πλήθος κόσμου και επισήμων πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί της Γενοκτονίας

Ως ήμερα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας έχει καθιερωθεί από το ελληνικό κράτος η 14η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους. Για αυτόν τον λόγο την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο και πανηγυρικός στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κομοτηνή και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.
 

Μετά το τέλος της λειτουργίας στον Ιερό Ναό, ο κ. Χαράλαμπος Μαυρίδης, γραμματέας  Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» , ανέγνωσε τον πανηγυρικό σημειώνοντας ότι «μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς Έλληνες της Μικράς Ασίας» υπενθυμίζοντας ότι η Μικρά Ασία υπήρξε η σπονδυλική στήλη του Βυζαντίου σε πολιτισμικό, στρατιωτικό, πνευματικό, οικονομικό και επιστημονικό επίπεδο ενώ μετέπειτα τελέστηκε το μνημόσυνο.
 
Στην συνέχεια κόσμος και επίσημοι κατευθύνθηκαν στο Ηρώο για την κατάθεση των στεφάνων. Εκεί τους περίμενε η μπάντα και το άγημα της 21ής Ταξιαρχίας, όπου μετά την κατάθεση στεφάνων, ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο ενώ κρατήθηκε και ενός λεπτού σιγή για την μνήμη των θυμάτων.
 

Κατάθεση στεφάνων έγινε από τον Ανώτατο Διοικητή Φρουράς Ροδόπης Ταξίαρχο κ. Μπόγδο, τον υποδιευθυντή της Γενικής Περιφερειακής Διεύθυνσης Αστυνομίας ΑΜΘ, από τον εκπρόσωπο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πυροσβεστικής ΑΜΘ, από την Ένωση Απομάχων, από την Αρμένικη Κοινότητα και τον κ. Ματεοσιάν, από τον Δήμο Κομοτηνής, κατέθεσε στεφάνι ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Συντονισμού και Καθημερινότητας, ο  κ. Ευστράτιος Τσακιρίδης ενώ τέλος από την Περιφέρεια ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης.
 

Μετά την λήξη των εκδηλώσεων έκανε δηλώσεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Καππαδοκών και Μικρασιατών Ν. Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος», Χαράλαμπος Φαρασόπουλος λέγοντας ότι «σήμερα είναι η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, είμαστε παρόντες, ως σύλλογος στην Ροδόπη».
 

Δηλώσεις έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης, «τιμάμε την ιστορία των προγόνων μας. Μια γενοκτονία που μας δείχνει τον δρόμο, την αγάπη και την ειρήνη. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις με όλους τους ανθρώπους και του λαούς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.