Ρητη η δεσμευση για προκηρυξη για το «Βοηθεια στο Σπιτι» απο το Υπουργειο Εσωτερικων

Συνάντηση με τον Υπουργό είχαν μέλη του Συντονιστικού των Σωματείων εργαζομένων, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΘ Κυριακή Αλατζά

Το τέλος της πολύχρονης οδύσσειας τους ελπίζουν ότι βλέπουν τα στελέχη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», μιας και η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη διαδικασία για τη μονιμοποίησή τους, παρόλο που αυτή έχει καθυστερήσει.
 
Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος προς τους εκπροσώπους των Σωματείων εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, στην οποία συμμετείχε και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βοήθεια στο Σπίτι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Κυριακή Αλατζά.
 
Όπως τόνισε απεύθυναν συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον Υπουργό, μιας και αυτό που κυρίως τους ενδιέφερε ήταν η επίλυση του εργασιακού τους και η συνέχιση της διαδικασίας της προκήρυξης μόνιμων θέσεων στο Βοήθεια στο Σπίτι, με μοριοδότηση για τους υφιστάμενους εργαζόμενους, αλλά και επιπλέον προσωπικό, γιατί σύμφωνα με τις προκήρυξη ΑΣΕΠ πρέπει να υπάρχει η ποσόστωση του 7% για τις ειδικές κατηγορίες.
 
Έτσι στους 3.000 εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι, θα προστεθούν ακόμα 250 θέσεις.
 
Ο Υπουργός τους τόνισε πως δεν έχει αλλάξει τίποτα στον προγραμματισμό του Υπουργείου, και η προκήρυξη θα προχωρήσει κανονικά, με την καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι Δήμοι δεν ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες που έπρεπε για να καταγραφούν οι θέσεις για τις οποίες θα έβγαινε η προκήρυξη, όμως με την ανάληψη των νέων διοικήσεων αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα.
 
Δεσμεύτηκε δε να προσπαθήσει να βγει η προκήρυξη μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ θα δοθεί παράταση στις συμβάσεις τους μετά τις 31 Δεκεμβρίου, όταν και λήγουν, ώστε να μην υπάρξει κενό ούτε μια μέρα μέχρι να βγουν τα οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης.
 
Η ανακοίνωση της παράτασης αναμένεται αυτές τις ημέρες, ώστε να μπορέσουν οι Δήμοι να εντάξουν στους προϋπολογισμούς που καταρτίζουν αυτή την περίοδο και τους εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο Σπίτι». 

Αποτέλεσμα αγώνα η δικαίωση 

Η κ. Αλατζά τόνισε πως οι εργαζόμενοι στο Βοήθεια στο Σπίτι ήταν αρχικά αντίθετοι με τη διαδικασία μέσω προκήρυξης ΑΣΕΠ, γιατί ήδη στην αρχική τους πρόσληψη, για να αναλάβουν τις θέσεις που έχουν, είχαν περάσει από διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ. «Οι εργαζόμενοι πέρασαν από τη διαδικασία αυτή, για να καλύψουν θέσεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για το τρίχρονο πρόγραμμα αρχικά και την επέκτασή του, και μετά αδιάκοπα ανανεώσεις» που συνεχίστηκαν μέχρι σήμερα.
 
Όμως επειδή νομικά, παρόλο που χωρίς διακοπή είχαν τόσα έτη εργασίας, δεν υπάρχει δυνατότητα να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου, για αυτό και συμφώνησαν στη λύση της προκήρυξης σε συνδυασμό με την μοριοδότηση, για τους ανθρώπους που εργάζονται τόσα χρόνια σε αυτές τις θέσεις και έχουν αποκτήσει και σημαντική εμπειρία.
 
Η λύση αυτή, επισήμανε, ήταν αποτέλεσμα πολλών αγώνων, και δεν οφείλεται στις κυβερνήσεις, αλλά στην προσπάθεια περίπου 17 ετών από τους εργαζόμενους, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.
 
Άλλωστε έχουν ταλαιπωρηθεί όλα αυτά τα χρόνια, έκαναν μεγάλες θυσίες, έμειναν απλήρωτοι, και όπως τόνισε η κ. Αλατζά δεν δικαιούται κανείς να μην είναι συνεπής στα λεγόμενά του.
 
Γιατί η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, είχε υπερψηφίσει ως αντιπολίτευση τον νόμο για τη Βοήθεια στο Σπίτι, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου, κάτι που οφείλεται και στις επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων με όλα αυτά τα κοινοβουλευτικά κόμματα, και τους είχαν διαβεβαιώσει πως θα το στηρίξουν και το έκαναν.
 
Τώρα λοιπόν που η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, και είχε ξεκαθαρίσει τη στήριξή της, για αυτό και θεωρούν πω δεν υπάρχει λόγος να μην προχωρήσει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.