Σαββατοκυριακο… εκτος Ροδοπης

Της έκδοσης

Τη νέα εβδομάδα καλωσορίσαμε το πρωί της Δευτέρας και μαζί και την φθινοπωρινή ισημερία η οποία έλαβε χώρα στις 10.50 το πρωί της Δευτέρας σηματοδοτώντας την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου.
 
Και επισήμως λοιπόν φθινόπωρο μετά από ένα γεμάτο σαββατοκύριακο… εκτός όμως των συνόρων της Ροδόπης. Κι αυτό διότι τόσο η γειτονική Αλεξανδρούπολη όσο και ο γειτονικός νομός Ξάνθης το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε φιλοξένησαν και έφεραν εις πέρας με μεγάλη επιτυχία διοργανώσεις που αποτέλεσαν και σημείο συνάντησης Θρακιωτών και όχι μόνο, μεταξύ αυτών και πολλοί Ροδοπίτες και Ροδοπίτισσες.
 
Η πρώτη εξ αυτών το Xanthi Street Food Festival που επαξίως λαμβάνει τα πρωτεία του τόπου συνάντησης επισκεπτών από όλη την Περιφέρεια. Το 2οXanthiStreetFoodFestivalξεκίνησε δειλά την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου και κορυφώθηκε την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου καταφέρνοντας να αποτελέσει επίκεντρο τόσο της γαστρονομίας όσο και της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας για όλους. Εξ ου και η έντονη παρουσία τόσο Ροδοπιτών – αν δεν δώσατε το παρών για να το δείτε κατ’ ιδίαν αρκεί μία «βόλτα» στα social media σας και στις ιστορίες των διαδικτυακών σας φίλων-όσο και λοιπών Θρακιωτών. Μία διοργάνωση για την οποία εκ πρώτης τουλάχιστον όψης δεν απαιτήθηκαν πολλά πλην της ιδέας, της όρεξης και της θέλησης των διοργανωτών να κάνουν κάτι καινούργιο για την περιοχή. Ένα στοίχημα που ήδη από την 2η διοργάνωσή του φαίνεται πως κερδήθηκε με τις όποιες «παραβλέψεις» και τυχόν προβλήματα, που όσο υπάρχουν θα επιλύονται ευελπιστούμε στις επόμενες διοργανώσεις που θα ακολουθήσουν.
 
Στην άλλη μας γειτονιά, τον Έβρο, την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου έλαβε με αντίστοιχη επιτυχία που ξεπερνά τους 2.000 δρομείς που συμμετείχαν, το 6o Run Greece Αλεξανδρούπολη.
 
Με διαδρομές των 10χλ, των 5χλμ, ΑμεΑ και τη παιδική των 800 μ. που σαν διοργάνωση μπορεί να μην είχε κάποια πρωτοτυπία καθότι το δρομικό κίνημα αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα, είχε όμως εξαιρετική οργάνωση αλλά και πνεύμα τέτοιο που αρμόζει σε τέτοιες συλλογικές διοργανώσεις.
 
Δύο διοργανώσεις που κατάφεραν να κάνουν πράξη τουλάχιστον εν μέρει την πολυδιαφημιζόμενη «ενδοπεριφερειακή συνείδηση» ή έστω κατάφεραν να διαφημίσουν με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο διεξαγωγής τους και τους επαγγελματίες αυτού – για παράδειγμα όσοι έδωσαν το παρών στο street food festival δεν έμειναν εντός των «τειχών» του απλά- όχι άψογα αλλά επαρκέστατα ικανοποιητικά και μόνο σε επίπεδο σύλληψης.
 
Αποτέλεσμα της μετέπειτα περίσκεψης; Το γεγονός ότι ενώ και τα φόντα διαθέτουμε και τα ουσιαστικά εργαλεία – βλέπε γαστρονομία – η Ροδόπη μάλλον πίσω μένει σε επίπεδο διοργανώσεων. Και εκείνο γιατί ανακυκλώνεται σε διοργανώσεις που γίνονται απλώς για να γίνουν και αν μη τι άλλο η συνέχειά τους χρήζει το λιγότερο επαναξιολόγηση των στόχων τους, και διότι ενώ και το δυναμικό εκείνο με τις απαραίτητες γνώσεις και εμπειρίες διαθέτει, αλλά μάλλον υπολειπόμαστε σε διάθεση συνεργειών πέραν της διάθεσης από πλευράς των ιθυνόντων να απευθυνθούν σε επαγγελματίες και ανθρώπους που διαθέτουν το knowhow. Γιατί με  υπηρεσιακούς, όσο και θέληση να υπάρχει, δουλειά δεν γίνεται!
 
Το γιατί πάντως η Κομοτηνή δεν έχει μέχρι στιγμής να επιδείξει μία αντίστοιχη του Street Food Festival διοργάνωση – και εκείνο γιατί ευτυχώς σε επίπεδο δρομικών κινημάτων γίνονται πράγματα κυρίως ιδιωτικώς – αποτέλεσε ερώτημα που διατυπώθηκε από πολλούς Ροδοπίτες και Ροδοπίτισσες που έδωσαν το παρών στις προαναφερθείσες διοργανώσεις και θέμα συζήτησης που ακολούθησε με συγκεκριμένα συμπεράσματα που λίγο πολύ συνοψίζονται στα προαναφερθέντα.
 
Καταληκτικά; Η ανάγκη από πλευράς των πολιτών υπάρχει, αυτό αποδεικνύεται και από την θερμή συμμετοχή μας στις γειτονικές διοργανώσεις. Τα κονδύλια και οι ιδέες επίσης. Μήπως υπολείπεται η διάθεση;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.