Πραγματοποιηθηκε το 6ο Πανελληνιο Νομικο Συνεδριο με θεμα τα τροχαια ατυχηματα

Πλήθος νομικού κόσμου από όλη την Ελλάδα παρακολούθησε τις εργασίες του

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία το διήμερο 20 και 21 Σεπτεμβρίου,  το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο-Διημερίδα με τίτλο «Το Τροχαίο Ατύχημα – Αστική Και Ποινική Ευθύνη Των Εμπλεκομένων Μερών», με την συνεργασία και υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκη, την Επιθεώρησης Συγκοινωνιακού Δικαίου, την Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών «Ο ΣΟΛΩΝ» και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης.

Η συμμετοχή ήταν υψηλή και οι θεματικές, οι οποίες συζητήθηκαν πολλές. Οι ομιλητές εντρυφήσαν πάνω στην ποινική και αστική διαδικασία επί των τροχαίων ατυχημάτων με τις νέες αλλαγές στον ΠΚ και τον ΚΠΔ, πως μπορεί να επιδικασθεί η Ηθική Βλάβη, πως αντιμετωπίζονται τα τροχαία ατυχήματα αποτέλεσμα κακοτεχνιών στους δρόμους και μέθης, ποια είναι η συμβολή της Ιατρικής Πραγματογνωμοσύνης ως αποδεικτικό μέσο και πολλές ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες θεματικές.

Συνέδριο «υψηλού επιπέδου»

Ο Πρόεδρος της ELSA Komotini, Γιώργος Παλαμιδάς συμμετείχε στον Συνέδριο και δίνει την δικιά του άποψη αναφέροντας τις εντυπώσεις του μετά το τέλος αυτού, «είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πανελλήνιο συνέδριο που ξεχωρίζει για την μοναδικότητα και την ποιότητα του. Ειδικά φέτος πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή και αποτελεί ένα αξιοσημείωτο γεγονός για την πόλη, τον κλάδο και την Νομική Σχολή»

Σύμφωνα με τον  κ. Παλαμιδά συγκεντρώθηκαν νομικοί επιστήμονες και ειδικοί του συγκοινωνιακού δικαίου, ενός κλάδου δικαίου που περιλαμβάνει ότι έχει σχέση με τα αυτοκίνητα και την σύγχρονη μετακίνηση που εμπλέκει ποικίλους νομικούς τομείς όπως το ασφαλιστικό δίκαιο, το δίκαιο των αποδεικτικών μέσων κλπ.
Όσο αφορά το επίπεδο του συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ELSA Komotini ανέφερε ότι ήταν «υψηλού επιπέδου» ενώ σημείωσε ότι κατά κύριο λόγο απευθυνόταν σε εν ενεργεία δικηγόρους, ασκούμενους δικηγόρους, μεταπτυχιακούς αλλά και προπτυχιακούς τονίζοντας ότι «η ενημέρωση όλων πάντα βοηθάει στο να γινόμαστε καλύτεροι και να μην μένουμε πίσω».


Οι στόχοι και οι θεματικές που συζητήθηκαν στο Συνέδριο

Το συνέδριο είχε ως στόχο να φέρει νομικούς που σχετίζονται με το αντικείμενο αυτό να ενημερωθούν για τις εξελίξεις κα τις αλλαγές στην ποινική νομοθεσία και στον ΚΟΚ, οπότε και οι ομιλητές παρουσίασαν αυτές τις αλλαγές εξηγώντας πως επηρεάζουν τον συγκεκριμένο κλάδο, σε θέματα καθημερινά που όλοι αντιμετωπίζουμε όπως την εφαρμογή του ΚΟΚ. Φυσικά αξιοσημείωτο για το συνέδριο ήταν η παρουσία παρά πολλών νέων δικηγόρων από όλη την Ελλάδα και την Κομοτηνή.

Ερωτηθείς, ο κ. Παλαμίδας, για το κατά πόσο οι Έλληνες οδηγοί είναι εναρμονισμένοι με τον ΚΟΚ και αν βγήκε κάποιο συμπέρασμα στο Συνέδριο γι΄ αυτό το θέμα, απάντησε «ήταν ένα θέμα που αναπτύχθηκε από τους ομιλητές, κατά πόσο θα ήταν εφικτό να τηρείται ο ΚΟΚ και πως ο ίδιος να μην έχει εξωπραγματικές και δυσνόητες διατάξεις, αλλά εύκολες και εύληπτες από τον απλό πολίτη, οδηγό είτε πεζό». Οι ομιλητές, παράλληλα αναφέρθηκαν για τις αποζημιώσεις και κατά πόσο μπορεί να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικότερα ο αποκαταστατικός σκοπός που τις χαρακτηρίζει στην ελληνική έννομη τάξη και γίνει ανάλογη προσαρμογή στο νομοθετικό πλαίσιο και την νομολογία προς αυτή την κατεύθυνση. Με ιδιαίτερο ζήλο ανέπτυξαν τις απόψεις τους οι σύνεδροι ως προς την ανάμειξη των ασφαλιστικών εταιριών ή φορέων στις παραπάνω θεματικές και αντίστοιχα έγιναν πολλές τοποθετήσεις που αποσαφήνιζαν το πώς οικονομοτεχνικοί παράγοντες της ασφαλιστικής κάλυψης επηρεάζουν το συγκοινωνιακό δίκαιο.

Η προσφορά της Νομικής Κομοτηνής στο Συνέδριο

Τέλος, ο πρόεδρος της ELSA Komotini αναφέρθηκε στην παρουσία των καθηγητών της Νομικής Κομοτηνής, οι οποίοι και αποτελούσαν την πλειοψηφία υπερτονίζοντας ότι «μέσα από τις εξαιρετικές αναλύσεις τους, αναδείχθηκε το κύρος της Νομικής, του ακαδημαϊκού της δυναμικού και της αξιοπιστίας της στον νομικό κόσμο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.