Η αυξηση της εισφορας στη ΔΙΑΑΜΑΘ εφερε την αυξηση 16% στα ανταποδοτικα τελη

Κατά 34 % αυξήθηκε το ποσό που πληρώνει ο Δήμος Κομοτηνής για την διαχείριση των απορριμμάτων

Την αύξηση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2020, λόγω της αύξησης της εισφοράς προς τη ΔΙΑΑΜΑΘ θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Κομοτηνής, μετά την συνεδρίασή της την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.
 
Η αύξηση αυτή, η οποία ανέρχεται στο 16%, οφείλεται στην αύξηση του ποσού που θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος Κομοτηνής στη ΔΙΑΑΜΑΘ για τη διαχείριση των απορριμμάτων,  φτάνοντας τα 1,64 εκ. ευρώ.
 
Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Πολιτειάδης, η αύξηση αυτή ανέρχεται στο 35% που επιβαρύνει την καθαριότητα, όμως δεν θα μετακυλήσει πλήρως στους πολίτες, λόγω της ορθής διαχείρισης που είχε γίνει το προηγούμενο διάστημα, για να μειωθούν τα κόστη της καθαριότητας.
 
Η αύξηση κατά 16%, σημείωσε ο κ. Πολιτειάδης, σημαίνει πως ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., θα έχει ετήσια επιβάρυνση 24 ευρώ, ή 2 ευρώ το μήνα.
 
Ο Δήμος, παρόλο που έχει την οικονομική ευχέρεια, δεν μπορεί να καλύψει το ποσό της αύξησης, μιας και τα τέλη, που αφορούν τον φωτισμό και την καθαριότητα, είναι εκ του νόμου ανταποδοτικά, με την έννοια ότι αποτελούν αντιπαροχή για τις υπηρεσίες καθαριότητας και φωτισμού που παρέχουν οι δήμοι και οι συντελεστές καθορίζονται από το τελικό κόστος τους προς το Δήμο.
 
Πέρα των ανταποδοτικών, δεν θα αναπροσαρμοστούν για το 2020 τα ισχύοντα δικαιώματα χρήσης δημοτικών νεκροταφείων, τα τέλη για τη χρήση κοινοχρήστων χώρων και τέλος εβδομαδιαίας λαϊκής αγοράς οι συντελεστές των ισχυόντων δικαιωμάτων χρήσης δημοτικών κτημάτων – έργων, των ισχυόντων τελών ακίνητης περιουσίας, των ισχυόντων τελών στάθμευσης, των ισχυόντων τελών διαφήμισης και των ισχυόντων τελών διαμονής παρεπιδημούντων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.