Διημερο με Ανατολικορωμυλιωτικο «αρωμα» στην Κομοτηνη

Αναβίωση του εθίμου του τρύγου με γλέντι και μια «διαφορετική» ημερίδα για τα παραδοσιακά όργανα από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής

Με διήμερο γλέντι, την αναβίωση τρύγου και την παρουσίαση ημερίδας με θέμα τα παραδοσιακά όργανα συνεχίζει τις φθινοπωρινές του εκδηλώσεις ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής στο πλαίσιο φυσικά και της Γιορτής Τρύγου 2019 που θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Ειρήνης, σήμερα Πέμπτη και ώρα 7:30.
 
Πριν τις εν λόγω εκδηλώσεις όμως, ο Σύλλογος συμμετείχε στο Πανελλήνιο Αντάμωμα Ανατολικορωμυλιωτών Βορείων Θρακιωτών που γίνεται κάθε χρόνο. Φέτος η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης από τις 20 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου και  συμμετείχαν γύρω στους 32 συλλόγους από όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής κ. Αθανάσιο Καρακασίδη η παρουσία του κόσμου ήταν πολυπληθής «το μέρος ήταν πολύ ωραίο, με εξαιρετική οργάνωση» ενώ παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες συλλόγους να ανταλλάξουν ιδέες και να οργανώσουν καινούργιες δράσεις. 

Πατητήρι φέτος στη Γιορτή Τρύγου 

Και πριν καλά καλά προλάβουν να καθαρίσουν από τα παπούτσια τους τις σκόνες από τις δράσεις του Ανταμώματος τα μέλη του συλλόγου αυτή τη φορά στην έδρα τους, την Κομοτηνή θα διανύσουν ένα διήμερο δικών τους δράσεων. Η αρχή θα γίνει σήμερα Πέμπτη με τη Γιορτή του Τρύγου.
 
Ο τρύγος άλλωστε αποτελεί για τους Ανατολικορωμυλιώτες πολύ σημαντικό γεγονός. Ειδικά στο παρελθόν οι παππούδες τους βασίζονταν στο αμπέλι για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Και επειδή σύμφωνα με τον κ. Καρακασίδη «πάντα τον τρύγο τον συνόδευαν με μουσική και τραγούδι έτσι και εμείς παράλληλα με την αναβίωση του τρύγου σκεφτήκαμε να κάνουμε μια γιορτή έτσι ώστε ο κόσμος να γιορτάσει μέσω ενός λαϊκού παραδοσιακού γλεντιού».
 
Μάλιστα η διοργάνωση φέτος θα είναι εμπλουτισμένη, καθώς περιλαμβάνει ένα παραδοσιακό πατητήρι το οποίο κατασκεύασαν τα μέλη του συλλόγου και στο οποίο θα βάλουν σταφύλια που έχουν τρυγήσει για να κάνουν τον μούστο. Γύρω από το πατητήρι θα υπάρχουν παιδάκια όπου και θα βοηθούν έτσι ώστε να γνωρίσουν όλη την διαδικασία που ακολουθείται. Με το τέλος της διαδικασίας θα ακολουθήσει γλέντι στην Πλατεία Ειρήνης με την συνοδεία της Εβρίτικης Ζυγιάς όπου και θα «ντύσει» μουσικά όλη την βραδιά με τον κ. Καρακασίδη να ενημερώνει ότι «θα στηθεί ένα υπέροχο γλέντι, με φαγητό και κρασί, για όλο τον κόσμο». 

Εισηγήσεις, μουσική και χορός σε μια διαφορετική ημερίδα 

Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου ο Σύλλογος διοργανώνει ημερίδα με σκοπό τον εμπλουτισμό του προγράμματος του Εθίμου του Τρύγου. Η ημερίδα έχει θέμα τα μουσικά όργανα και τους οργανοπαίχτες της Αν. Ρωμυλίας και Β. Θράκης. Όπως εξήγησε ο κ. Καρακασίδης, μιλώντας για το περιεχόμενο της επίμαχης δράσης, «θα υπάρχουν εισηγητές, και η ημερίδα θα είναι χωρισμένη σε 5 κομμάτια ενώ ο κάθε εισηγητής θα μιλάει για το όργανο με το οποίο ασχολείται. Με το τέλος κάθε εισηγητή, ένας σύλλογος από αυτούς που θα πλαισιώσουν την εκδήλωση θα χορέψουν έναν χορό ενδεικτικό της περιοχής. Σκοπός είναι να υπάρξει μια ωραία εικόνα με τον συνδυασμό της μουσικής και του χορού».
 
Να σημειωθεί ότι η ημερίδα γίνεται με την στήριξη του προγράμματος «Δημιουργώ» του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης και του ΔΠΘ και θα πραγματοποιηθεί στο κεντρικό αμφιθέατρο της Πανεπιστημιούπολης. Θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα ενώ στις 6.00 είναι η έναρξη και οι εγγραφές. Η είσοδος είναι δωρεάν και θα δοθούν κάποιες βεβαιώσεις συμμετοχής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.