«Η Κομοτηνη στην Πραγα»

Τιμητικό αφιέρωμα στον Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής από το περιοδικό «Καλημέρα» της Ελληνικής Κοινότητας της Πράγας

Ένα «οδοιπορικό» με προορισμό την πρωτεύουσα της Τσεχίας πραγματοποίησε το διήμερο 12-13 Ιουλίου 2019 ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής. Σκοπός του ταξιδιού  ήταν η συμμετοχή του Συλλόγου στο 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Πράγα. Ανάμεσα σε πανευρωπαϊκές, ελληνικές, αλλά και παγκόσμιες συμμετοχές, ο Σύλλογος Θρακών απέδειξε για πολλοστή φορά το «ανήσυχο του πνεύματός» του, με την αποστολή 50 χορευτών και συνοδών, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη Θράκη αλλά και την πόλη μας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Πράγα, η αντιπροσωπεία του Συλλόγου είχε την τιμή να γίνει δεκτή από την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Τσεχία.
 
Το περιοδικό «Καλημέρα» που εκδίδει η Ελληνική Κοινότητα της Πράγας με την χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας επέλεξε από το πλήθος συλλόγων που έλαβαν μέρος στο Φεστιβάλ Φολκλόρ, να διακρίνει τον Χορευτικό Σύλλογο Θρακών Κομοτηνής και να κάνει ένα τιμητικό αφιέρωμα για τον Θρακικό Σύλλογο στην Πράγα και για την ιστορία και τη δράση του. Μάλιστα στιγμιότυπα από τη συμμετοχή του συλλόγου επιλέχτηκαν να είναι στο εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο της διμηνιαίας έκδοσης του περιοδικού με τίτλο «Η Κομοτηνή στην Πράγα».
 
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή 94fm, ο κ. Γιάννης Τζερνικούδης, αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Θρακών, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρωτοβουλία αναγνώρισης της πολιτισμικής αξίας και δράσης του Συλλόγου από το περιοδικό της Ελληνικής Κοινότητας της Τσεχίας και σχολίασε το θετικό αντίκτυπο που έχει μια τέτοια αφιέρωση για την πολιτιστική ακτινοβολία του συλλόγου και του τόπου μας σε όλη τη χώρα.
 

«Το Υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας κατανοεί ότι οι σύλλογοι λειτουργούν ως διαφήμιση»

 

Το περιοδικό «Καλημέρα» είναι το μοναδικό περιοδικό που εκδίδεται στα ελληνικά και στηρίζεται οικονομικά από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τσεχίας, όπως εξήγησε ο κ. Τζερνικούδης, προσθέτοντας πως έχει διπλή όψη αυτή η οικονομική ενίσχυση. Από τη μία επαληθεύεται ότι το περιοδικό αξίζει, διότι βγαίνει εδώ και 25 χρόνια, με έξι εκδόσεις ετησίως και από την άλλη φαίνεται ότι η ελληνική κοινότητα κάνει πολύ καλή δουλειά, την οποία το υπουργείο στηρίζει. Μάλιστα το Υπουργείο Πολιτισμού δεν φροντίζει μόνο για τους τοπικούς συλλόγους αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν εκεί, αφού κατανοεί ότι οι σύλλογοι λειτουργούν ως διαφήμιση για την Πράγα, σύμφωνα με τον ίδιο.
 

«Ψάξαμε να τους βρούμε και αυτοί μας ψάξανε με την σειρά τους»

 
Η αφιέρωση έχει ιδιαίτερη σημασία για εκείνους, υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, διότι επέλεξαν να τους τιμήσουν, παρόλο που δεν ήταν η μοναδική ελληνική αποστολή. «Ψάξαμε να τους βρούμε και αυτοί μας έψαξαν με την σειρά τους. Επισκεφτήκαμε και τον Έλληνα Πρέσβη, αλλά η δική μας χαρά ήταν μεγαλύτερη, καθώς προς έκπληξη μας μάθαμε ότι η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ελληνικής κοινότητας, κ. Τασούλα Ζησάκη κατάγεται από το Ισαάκειο του Έβρου, καθώς και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων, κ. Κική Κυρέζη είναι Κομοτηναία. Άρα το ότι και αυτοί έδειξαν την καλή διάθεση να είναι κοντά μας, νομίζω ότι γέννησε και την ιδέα να μας αφιερώσουν το τεύχος στο περιοδικό», δήλωσε ο ίδιος. 
 

«Θέλουμε οι αρχές να γνωρίζουν και για την έκδοση του περιοδικού και για την παρουσία μας»

Το γεγονός ότι μια ολόκληρη σελίδα αφορά τον απολογισμό του έργου του Συλλόγου έως σήμερα φαίνεται ιδιαίτερα τιμητικό στον τον κ. Τζερνικούδη.  Ένα σύντομο βιογραφικό του συλλόγου, το οποίο είναι πλούσιο, επιβεβαιώνει ότι η δεκάχρονη παρουσία του ήταν καταλυτική τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας, όσο και εκτός Ελλάδος. «Έχουμε λίγα αντίτυπα στα χέρια μας που θα τα κρατήσουμε ενθύμιο. Ζητήσαμε περισσότερα. Θέλουμε να μοιράσουμε και στις αρχές, διότι πρέπει να γνωρίζουν και για την έκδοση του περιοδικού και για την παρουσία μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος.
 

«Το σήμα της πόλης μας να πάει σε όλη την Ελλάδα»

 
Με την λήξη των έγγραφων και το τέλος τυπικά του έτους για τις δραστηριότητες του συλλόγου, ο κ. Τζερνικούδης εξέφρασε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του για τη συμμετοχή και στήριξη του κόσμου και ανακοίνωσε τις νέες εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν από τα τέλη Σεπτέμβρη, με την έναρξη ουσιαστικά των μαθημάτων χορού του συλλόγου και τη συμμετοχή του στη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας». Ο αντιπρόεδρος ευελπιστεί ο Σύλλογος Θρακών να καταφέρει και φέτος να μεταδώσει το σήμα της πόλης μας παντού στην Θράκη και σε όλη την Ελλάδα.

Info

Το περιοδικό σε ηλεκτρονική μορφή βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://www.ropraha.eu/downloads/kalimera/Kalimera_4_2019.pdf

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.