Το μηνυμα της Κυριακης: «Τα τρια γνωρισματα της αγαπης»

Του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος

Στη διδασκαλία Του ο Κύριος αναφέρεται σε θέματα συμπεριφοράς μεταξύ των ανθρώπων. Αυτή ρυθμίζει την ποιότητα των σχέσεών μας στον οικογενειακό και τον κοινωνικό στίβο.
 
Την αγάπη προς τον πλησίον συναντάμε και στην προ Χριστού περίοδο, όπως και κατόπιν σε χώρους έξω από τον Χριστιανισμό. Περικλείεται όμως σε πολύ στενά πλαίσια. Στην αγάπη αναφέρονται και πολλοί λόγοι αρχαίων σοφών και διάφορων θρησκευτικών ηγετών.
 
Κύρια έκφραση της είναι η αποφυγή διαπράξεως στον πλησίον οποιουδήποτε κακού. Το μαρτυρεί η σχετική αντιπροσωπευτική φράση: «Ο μισείς, μηδενί ποιήσης». Αλλά η υπόδειξη και συμβουλή αυτή περιορίζει την αγάπη μόνο σε ένα αρνητικό μέτρο, στην πρόληψη οποιουδήποτε κακού, η οποία δεν είναι πάντοτε αγάπη.
 
Ο Χριστός στην αρετή της αγάπης έδωσε άλλες διαστάσεις. Διακήρυξε με κατηγορηματικότητα τούτο: «Όπως θέλετε να πράττουν και να φέρονται σε σας οι άνθρωποι, έτσι να κάνετε και σεις σ’ εκείνους». Με τα λόγια αυτά ο Κύριος υποδεικνύει στους ανθρώπους έναν άλλο τρόπο συμπεριφοράς, ανώτερο, που ως τότε ή ήταν άγνωστος, ή δεν του είχε δοθεί σημασία και προσοχή.
 
Στην κοινωνική ζωή επηρεαζόμαστε συνήθως από κινήσεις και πράξεις των άλλων. Προχωρούμε συχνά σε ενέργειες, τις οποίες υπαγορεύει η συμπεριφορά τρίτων απέναντί μας. Σ' ένα χαρούμενο γεγονός γνωστών μας προσώπων προσφέρουμε κάποιο δώρο, επειδή κι εκείνοι έφεραν σε παρόμοιο δικό μας γεγονός. Αλλά η τακτική του είδους αυτού δε μαρτυρεί ύπαρξη έστω και στοιχείου της αγάπης.
 
Η πραγματική αγάπη ακολουθεί διαφορετική τακτική. Εναρμονίζεται με τη διδασκαλία και με το παράδειγμα του Θεού της αγάπης, που διακήρυξε: «Εάν κάνετε καλό σ' εκείνους που σας έκαναν, ποια χάρη θα έχετε; Το κάνουν αυτό και οι άνθρωποι του κόσμου και της αμαρτίας».
 
«Εγώ δε λέγω, αγαπάτε τους εχθρούς σας και να κάνετε καλό σ' εκείνους από τους οποίους δεν ελπίζετε να σας ανταποδοθεί και να σας επιστραφεί». Τη χριστιανική αγάπη σ' αυτό το ύψος ανεβάζουν οι δύο συνοδοιπόρες της  βασικές αρετές, η ταπείνωση και η θυσία.
 
Η αγάπη περνάει οπωσδήποτε από την ανιδιοτέλεια, την ταπείνωση και τη θυσία. Είναι βέβαια δύσκολες οι αρετές, αλλά πολύτιμες και χαρίζουν στην αγάπη υπεραξία, την καθιστούν «μείζονα πασών των αρετών».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.