«Οχι» στον χρυσο απο το δημοτικο συμβουλιο Κομοτηνης

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα της ΠΕΔ

Το βράδυ της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 2019, ολοκληρώθηκε η πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, υπό την νέα του σύνθεση. Εναρκτήριο θέμα της ημερήσιας διάταξης που προτάθηκε και ως μείζων ζήτημα ήταν η έκδοση ψηφίσματος κατά της εξόρυξης Χρυσού.
 
Οι δημοτικοί σύμβουλοι καταδίκασαν ομόφωνα τα επίμονα εγχειρήματα της Καναδικής εταιρίας, Eldorado Gold και των θυγατρικών της να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα χρυσού και να ξεκινήσουν εξορυκτικές δραστηριότητες στην Θράκη, τα οποία συνεπάγονται με ολέθριες περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες για την ευρύτερη περιοχή. Το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής υιοθέτησε το ψήφισμα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜΘ το οποίο τάσσεται κατά της εξόρυξης στις περιοχές Πέραμα Έβρου και Σάπες Ροδόπης.
 
«Θεωρώ ότι είναι ένα ψήφισμα το οποίο μπορούμε να υιοθετήσουμε όλοι. Σε αυτή την αίθουσα δεν υπάρχει ούτε ένας που να θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν οι εξορύξεις χρυσού. Ως Δήμαρχος το έχω πει ότι είμαστε αντίθετοι και θεωρώ ότι ένα ψήφισμα εδώ θα δώσει μια ακόμα πιο δυνατή απάντηση σε αυτούς που έχουν τέτοιες ορέξεις», τοποθετήθηκε επί του θέματος ο Δήμαρχος Κομοτηνής.
 
Το ψήφισμα της ΠΕΔ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, πλην της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία εισηγήθηκε δικό της ψήφισμα, με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης κ. Γιάννη Λεβέντη να καταθέτει την ένστασή του επί του ψηφίσματος της ΠΕΔ. Μία ένταση που δεν είχε να κάνει με την άρνηση στις εξορύξεις χρυσού στην περιοχή αλλά με «ελλείψεις» του επίμαχου ψηφίσματος.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Λεβέντης ζήτησε να αφαιρεθεί η τελευταία παράγραφος περί βιώσιμης ανάπτυξης και να συμπεριληφθεί η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καθώς σύμφωνα με τον ίδιο το ψήφισμα της ΠΕΔ δεν συμπεριλαμβάνει αίτημα για εκσυγχρονισμό του μεταλλευτικού κώδικα και η αναπτυξιακή γραμμή του δεν έχει επίκεντρο τα λαϊκά-εργατικά συμφέροντα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.