Ανταλλαγη καταγγελιων στο Περιφερειακο Συμβουλιο ΑΜΘ με φοντο την πεσμενη Γεφυρα του Κομψατου

Την Αποκεντρωμένη Διοίκηση «έδειξε» ως υπεύθυνη για την μη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης ο Χρήστος Μέτιος κάνοντας λόγο για «άθλιο πολιτικό παιχνίδι»

Πυροδότησε αντιδράσεις του Κων/νου Εξακουστού και του Χρήστου Γάκη από την «Περιφερειακή Σύνθεση»

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η επερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» κ. Χριστόδουλος Τοψίδης σχετικά με την πτώση της Γέφυρας του Ιάσμου, τις ενέργειες που έκανε η Περιφέρεια ΑΜ-Θ για τη διερεύνηση των αιτιών της πτώσης, τις ευθύνες που αποδόθηκαν τόσο για την πτώση όσο και για τις παράπλευρες «απώλειες»στην τοπική κοινωνία, αλλά και το χρονοδιάγραμμα  και το κόστος των εργασιών αποκατάστασης της.
 
Η επερώτηση του κ. Τοψίδη πυροδότησε την αντίδραση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Χρήστου Μέτιου, ο οποίος μετά από έναν σύντομο απολογισμό των κινήσεων που έχει κάνει τόσο η διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και το σώμα του Περιφερειακού Συμβουλίου απηύθυνε ευθείες βολές στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τις καθυστερήσεις και την τελική παύση της έρευνας που είχε «παραγγείλει» η Περιφέρεια από το ΤΕΕ Θράκης, με αποτέλεσμα δύο χρόνια μετά τα αίτια να παραμένουν άγνωστα, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας.
 
Συγκεκριμένα ο κ. Μέτιος, όπως και παλιότερα, έκανε λόγο για «άθλιο πολιτικό παιχνίδι της Αποκεντρωμένης»  η οποία τον Ιούνιο του 2018 ακύρωσε την απόφασητου Περιφερειακού Συμβουλίου για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το ΤΕΕ για την διερεύνηση των αιτιών πτώσης της γέφυρας καθώς και την μελέτη για την αποκατάστασή της, με την αιτιολόγηση όπως ανέφερε ο ίδιος ότι «το χρονοδιάγραμμα του ΤΕΕ δεν είναι  ακριβές και αναλυτικό» και πως «η ΠΑΜ-Θ δεν αποδεικνύει κάποιο λόγο κατεπείγουσας ανάγκης», πέραν της αιτιολογίας της «απευθείας ανάθεσης» στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Αποτέλεσμα της ακύρωσηςαυτής, όπως ειπώθηκε εκ νέου στην προχθεσινή συνεδρίαση, ήταν η παραπομπή του  θέματος στην ειδική επιτροπή του άρθρου 7 του Ν. 2839/2000,η οποία δεν αναίρεσε την απόφαση της Αποκεντρωμένης,στην οποία, προεδρεύει, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και συμμετέχουν εκπρόσωπος της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και εκπρόσωπος της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
 
Το πρόσωπο αυτό, αποτέλεσε και την αφορμή για την έκρηξη μιας ήδη τεταμένης κατάστασης στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβούλιου, με τον κ. Μέτιο να επιρρίπτει σαφείς ευθύνες για την μη ολοκλήρωση της έρευνας για τα αίτια της πτώσης στην Αποκεντρωμένη αλλά και στον υφιστάμενο περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης «Περιφερειακή Σύνθεση» Χρήστο Γάκη, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος του Π.Σ. στην προαναφερθείσα επιτροπή.
 
«Ρωτήστε τους συναδέλφους σας» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση του κ. Μέτιου προς τον κ. Τοψίδη ως προς το ερώτημα για τη άγνοια των αιτιών της πτώσης, για να συνεχίζει κατηγορώντας τον για άγνοια βασικών θεμάτων που άπτονται  της ολοκλήρωσης της μελέτης, την χρηματοδότηση αυτής αλλά και τα στάδια τα οποία θα ακολουθηθούν.

Κωνσταντίνος Εξακουστός
«Γιατί η Περιφέρεια δεν κινήθηκε νομικά κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης;» 

Από την πλευρά της «Περιφερειακής Σύνθεσης» το λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Εξακουστός ο οποίος επεσήμανε πως η απόφαση της επιτροπής δεν είναι τελεσίδικη απευθύνοντας το ερώτημα «γιατί η Περιφέρεια δεν προέβη σε καμία νομική ενέργεια» ενώ όπως ανακοινώθηκε δια στόματος του κ. Μαρκόπουλου στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου  ο κ. Γάκης ο οποίος απουσίαζε από τη συνεδρίαση θα καταθέσει τα πρακτικά της επιτροπής.

Χρήστος Γάκης 
«Αν όλοι εμείς στην επιτροπή θέλαμε το κακό του τόπου και ο κ. Μέτιος που εδώ και δύο χρόνια το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν μια παράνομη απευθείας ανάθεση θέλει το καλό του τόπου, είναι μάλλον για γέλια»

Των όσων διαμείφθηκαν κατά την διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ακολούθησε γραπτή απάντηση του κ. Γάκη για την αναφορά του ονόματός του κατά την απουσία του από το Περιφερειακό Συμβούλιο στην οποία κάνει λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών από πλευράς του Περιφερειάρχη για μία «παράνομη απευθείας ανάθεση» που όπως επισημαίνει καταψηφίστηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή.

Αναλυτικά η απάντηση  του κ. Γάκη έχει ως εξής:

«Ο κ. Μέτιος σχετικά με την Γέφυρα στον ποταμό Κομψάτο και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, αφήνοντας την πεσμένη γέφυρα μάλλον για «τουριστική ατραξιόν», κάτι σαν τον Πύργο της Πίζας (μόνο που εκείνος γέρνει, δεν έχει πέσει τελείως), προσπάθησε να καλύψει τις ευθύνες του λέγοντας ότι πριν από ένα χρόνο, καταψήφισα σε μια επιτροπή την παράνομη απευθείας ανάθεση που ήθελε να κάνει για την μελέτη για τα αίτια πτώσης της γέφυρας.    
 
Μια παράνομη απευθείας ανάθεση η οποία καταψηφίστηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή. Μια επιτροπή από αποτελείται από Νομικούς και Πρόεδρος της είναι ο Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αν όλοι εμείς στην επιτροπή θέλαμε το κακό του τόπου και ο κ. Μέτιος που εδώ και δύο χρόνια το μόνο που σκέφτηκε να κάνει ήταν μια παράνομη απευθείας ανάθεση θέλει το καλό του τόπου, είναι μάλλον για γέλια.
 
Πάντως αν θέλει δύο χρόνια ο κ. Μέτιος για να κάνει μια απευθείας ανάθεση και μάλιστα παράνομη, μάλλον θα χρειαστεί αιώνες μέχρι να αποκαταστήσει με νόμιμες διαδικασίες την πεσμένη γέφυρα στον Ίασμο. Εκτός και αν ο κ. Μέτιος έχει άλλες αναπτυξιακές ιδέες στο μυαλό του, όπως για παράδειγμα να συνδέσει με ποταμόπλοιο τον Δήμο Ιάσμου με την υπόλοιπη Ροδόπη. Όλα αυτά πάντως είναι λυπηρά. Όταν διοικείς, αναλαμβάνεις και τις ευθύνες σου και όταν κάνεις λάθη απλά ζητάς συγνώμη από τον κόσμο και προσπαθείς να γίνεις καλύτερος».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.