Στη βουλη τα προβληματα λειτουργιας της ΜΕΘ του Νοσοκομειου Κομοτηνης

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Μπορεί ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Κομοτηνής, να αποφεύχθηκε, όπως διαβεβαίωσε σχετική η διοίκησή του μέσω ανακοίνωσης, ωστόσο η εν λόγω αποτροπή δεν συντελέστηκε με ενέργειες μόνιμου χαρακτήρα. Γι’ αυτόν τον λόγο και δύο βουλευτές του ΚΚΕ, ο κ. Γιάννης Δελής και ο κ. Λεωνίδας Στολτίδης κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας, ζητώντας μόνιμες προσλήψεις όλου του απαραίτητου προσωπικού.
 
Οι δύο βουλευτές υπογραμμίζουν πως «η ενίσχυση της Μονάδας με επικουρικούς γιατρούς ή «δανεικούς», δεν πρόκειται να λύσει το ουσιαστικό πρόβλημα» για να επισημάνουν πως αντίστοιχα προβλήματα παρατηρούνται στο σύνολο της χώρας ενώ παράλληλα κάνουν λόγο για υποχρηματοδότηση στο χώρο της υγείας και κίνδυνο εμπορευματοποίησής της.
 

Αναλυτικά η ερώτηση:

 
«Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της αντιμετωπίζει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής «Σισμανόγλειο», εξαιτίας της έλλειψης γιατρών με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανή η αναστολή λειτουργίας της.
 
Να σημειώσουμε ότι το ζήτημα της υποστελέχωσης της συγκεκριμένης ΜΕΘ υπήρχε εδώ και καιρό. Ήδη από το καλοκαίρι λειτουργούσε με γιατρούς που δανειζόταν από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και άλλων περιοχών. Στον ήδη ελλιπή οργανισμό προβλέπονται 4 θέσεις γιατρών για την λειτουργία της ΜΕΘ. Σήμερα υπηρετούν μόλις δύο γιατροί (οι υπόλοιποι δύο γιατροί λείπουν με άδειες), με ό,τι αυτό σημαίνει για τους ασθενείς, αλλά και τους ίδιους τους εργαζόμενους στη Μονάδα.
 
Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών η ΜΕΘ είχε παραμείνει κλειστή το πρώτο μισό του μήνα Σεπτέμβρη, ενώ υπάρχει δυσκολία στον καθορισμό των εφημεριών του Οκτωβρίου.
Η πιθανότητα «ενίσχυσης» της Μονάδας με επικουρικούς γιατρούς ή «δανεικούς», δεν πρόκειται να λύσει το ουσιαστικό πρόβλημα δηλαδή της έλλειψης μόνιμων και πλήρους απασχόλησης υπηρετούντων γιατρών.
 
Τα παραπάνω συμβαίνουν την ώρα που είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στις ΜΕΘ ολόκληρης της χώρας, ενώ ισχύει ότι θα σωζόταν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπινων ζωών κατά τη διάρκεια αναζήτησης ΜΕΘ, αν οι υπάρχουσες λειτουργούσαν κανονικά.
 
Οι αιτίες αυτής της επικίνδυνης κατάστασης βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, πολιτική που συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, για τη στήριξη της κερδοφορίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης.
 
Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής “Σισμανόγλειο”».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.