Μηνας προληψης του Καρκινου του Μαστου ο Οκτωβριος

Δράσεις όλο το μήνα έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» τόσο στην Κομοτηνή όσο και στους οικισμούς

Δυναμικά προωθεί την ενημέρωση για την πρόληψη για ακόμα ένα Οκτώβριο ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής», με δράσεις τόσο εντός της πόλης της Κομοτηνής, όσο και στους οικισμούς της Ροδόπης.
 
Άλλωστε η στόχευση των μελών του Συλλόγου, που δραστηριοποιούνται όλο το χρόνο στο μήκος και το πλάτος της Ροδόπης, είναι να ενημερώσουν το κοινό για την πρόληψη του καρκίνου του Μαστού.
 
Ο Οκτώβριος όμως είναι ο μήνας που οι δραστηριότητές τους όπως είναι φυσικό εντατικοποιούνται, τόσο με δικές τους δράσεις, όσο και με συμμετοχή σε άλλες.
 
Έτσι το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, μετά από πρόσκληση του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ν. Ροδόπης «Το Κεντρί», συμμετείχαν για 3η χρονιά στην Γιορτή Μελιού που πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία Κομοτηνής, όπου έκαναν ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού, έβαζαν το κορδελάκι στις περαστικές γυναίκες και έδιναν το φυλλάδιο αυτοεξέτασης.
 
Φέτος μάλιστα στις εκδηλώσεις τους, σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ροδούλα Κοκκινάκη, ζητούν από τις γυναίκες να συμπληρώσουν το όνομά τους και να το ρίξουν στην κληρωτίδα, από την οποία θα αναδειχθούν οι δικαιούχες διενέργειας 85 δωρεάν μαστογραφιών που προσέφεραν τρία διαγνωστικά κέντρα της Ροδόπης, ο κ. Κυριαζίδης, ο κ. Δημητριάδης και ο κ. Μακρίδης.
 
Η κλήρωση θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου, στην τελευταία εκδήλωση του Συλλόγου που θα πραγματοποιηθεί στο Kosmopolis, ενώ οι ενδιαφερόμενες μπορούν να συμμετάσχουν στην κλήρωση είτε προσερχόμενες στα γραφεία του συλλόγου για να ρίξουν το όνομα τους στην κληρωτίδα ή στις δράσεις του Συλλόγου.

Περπάτημα ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Κορυφαία δράση τους βέβαια για τον Οκτώβριο είναι το περπάτημα ενάντια στον καρκίνο του μαστού, που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. της Παρασκευής 11 Οκτωβρίου από την Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, ώστε να δώσουν ένα ηχηρό παρών, και να αφυπνίσουν όλες τις γυναίκες πως δεν πρέπει να μείνει καμία χωρίς εξέταση, ψηλάφηση και μαστογραφία.
 
«Πρέπει να κάνει τον έλεγχό της κάθε γυναίκα. Δεν πρέπει να μένει καμία ανεξέταστη από καρκίνο του μαστού καθώς όσο πιο πρώιμα το βρει, τόσο πιο ιάσιμο είναι» σημείωσε η κ. Κοκκινάκη.
 
Μαζί με την εγγραφή για το περπάτημα δίνουν τα μπλουζάκια, που μεταφέρουν το μήνυμα της αφύπνισης όλο το χρόνο, ενώ θα έχουν μαζί τους και πολλά ροζ μπαλόνια, με μεγάλο χορηγό τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής και αρωγούς τόσο τη ΔΚΕΠΠΑΚ το Δήμο Κομοτηνής όσο και την περιφέρεια.
 
Για το περπάτημα θα είναι φωταγωγημένοι ροζ  Δήμος και παλιά Νομαρχία, ενώ τυγχάνει να συνδυάζουν το περπάτημα με την Λευκή Νύχτα, λόγω της αναβολής της την προηγούμενη εβδομάδα.
 
Όσο για τον υπόλοιπο μήνα, θα βρεθούν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Ροδίτη, όπου θα μιλήσουν στις γυναίκες για τον καρκίνο του Μαστού, με ψηλάφηση για όσες το επιθυμούν, την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου θα κάνουν ομιλία στις Σάπες για την χειρουργική επέμβαση του καρκίνου του μαστού, με ομιλήτρια την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης κ. Ελένη Ευφραιμίδου, ενώ την Κυριακή 20 Οκτωβρίου θα επισκεφτούν την Κρωβύλη, για ενημέρωση τον καρκίνο του μαστού και ψηλάφηση.
 
Όλη αυτή την περίοδο, από τις 14-19 Οκτωβρίου, γυναικολόγος από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης θα βρίσκεται εθελοντικά στα γραφεία του Συλλόγου, στο Πολυλειτουργικό, για να κάνει ψηλάφηση στις γυναίκες μετά από ραντεβού.
 
Ο μήνας κλείνει με την εκδήλωση στις 25 Οκτωβρίου στο Kosmopolis, όπου θα γίνει και η κλήρωση για τις μαστογραφίες.

Προχωρά, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, η ενημέρωση

Οι φετινές εκδηλώσεις ενημέρωσης περιλαμβάνει αρκετές σε οικισμούς, στους οποίους έχει ανοιχθεί εδώ και τέσσερα χρόνια ο Σύλλογος, συνεχίζοντας τον Οκτώβριο όσα κάνουν όλη τη χρονιά, πέρα φυσικά της συμμετοχής τους στις αιμοδοσίες, όπου κάνουν ενημέρωση για την δωρεά μυελού των οστών.
 
Μετά από πολλά χρόνια δράσεων, ο Σύλλογος βλέπει πως έχει υπάρξει μια καλύτερη ενημέρωση, παρόλο που υπάρχει ακόμα μια επιφυλακτικότητα και μια απροθυμία σε κάποιες γυναίκες να προχωρήσουν στην πρόληψη, φοβούμενες τα αποτελέσματα.
 
Βέβαια όπως σημείωσε η κ. Κοκκινάκη, η επιφυλακτικότητα αυτή δεν είναι στο επίπεδο που ήταν παλιά, όμως δυστυχώς συνεχίζει να υφίσταται.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.