Η περιβαλλοντικη κριση μας χτυπαει την πορτα

Δομήνικος Χρυσίδης, Επικεφαλής Προγραμμάτων του Ιδρύματος για τη Διεθνή Διακυβέρνηση και Αειφορία «Η κλιματική δικαιοσύνη είναι συνυφασμένη με την κοινωνική δικαιοσύνη»

«Δεν είναι η κλιματική αλλαγή αλλά η κλιματική κρίση που έχει αρχίζει να προβληματίζει»

«Η Κομοτηνή έχει τη δυναμική να γίνει μια απο τις πιο πράσινες πόλεις στην Ελλάδα»

 
Ένα σημαντικό ζήτημα έχει επιστρέψει στην επικαιρότητα και αυτό είναι η κλιματική αλλαγή. Ένα ζήτημα το οποίο αν μη τι άλλο έχει χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου αλλά οι κυβερνήσεις προς το παρόν της συντριπτικής πλειοψηφίας των λεγόμενων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών επιλέγουν να μην λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της.
 
Παρόλα αυτά οι δυναμικές ομιλίες της Γκρέτα Τούνμπεργκ, της 16χρονης ακτιβίστριας για το περιβάλλον, η οποία δεν φοβήθηκε να αντιμετωπίσει και τον Προέδρο των ΗΠΑ προκάλεσε την «έκρηξη» κυρίως νέων ανθρώπων, με αποτέλεσμα να βγουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την περιβαλλοντική κρίση.
 
Πώς θα μας επηρεάσει η κλιματική αλλαγή; Μπορεί η κλιματική αλλαή να προκαλέσει μεγάλο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη; Αντιλαμβάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες την περιβαλλοντική κρίση; Είναι η Κομοτηνή μια πράσινη πόλη;
 
Σε όλα αυτά απαντάει στον ΠτΘ, ο κ. Δομήνικος Κ. Χρυσίδης, Επικεφαλής Προγραμμάτων του Ιδρύματος για τη Παγκόσμια Διακυβέρνηση και Αειφορία (FOGGS) με βάση τις Βρυξέλλες, ελπίζοντας να αποτελέσει τροφή για σκέψη και δράση.
 
Ο λόγος σε αυτόν…
 
 
ΠτΘ: Πώς αντιλαμβάνεται την κλιματική αλλαγή ο Ευρωπαίος πολίτης;
 Δ.Χ.: Οι συζητήσεις και οι κινητοποιήσεις ποικίλουν ανά χώρα και περιφέρεια, υπάρχει όμως μια γενική και παγκόσμια αφύπνιση. Αυτή είναι σαφής στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη. Αυτό έχει μεταφραστεί σε πολιτική επιλογή με την μεγάλη άνοδο των Ευρωπαίων Πρασίνων αλλά και σε καθημερινό, πρακτικό επίπεδο, καθώς βλέπουμε μια στροφή προς τη ζήτηση βιολογικών προϊόντων, απόρριψη χρήσης πλαστικού κ.ά.
 
Εδώ υπάρχει ένα ηθικό ζήτημα. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ της περιφέρειας και των αστικών κέντρων και μια διαφορά στην ποιότητα ζωής πολλές φορές. Γιατί έχουμε δει ότι τα κέντρα προσπαθούν να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής των αγροτικών περιοχών και αυτό αποτελεί μια κοινωνική αδικία.
 
Ένα άλλο στοιχείο είναι να εξετάσουμε και αν οι αγροτικές περιοχές θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής πράγμα που μπορεί να επιφέρει και μικρότερες παραγωγές γι’ αυτές.

«Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά “της μοδός” αλλά είναι μια κρίση επείγουσα και παγκόσμια»

ΠτΘ: Πώς σχολιάζετε την κόντρα ανάμεσα σε Τραμπ και Γκρέτα Τουνμπεργκ, η οποία παρακίνησε πολλούς νέους να βγουν στους δρόμους και να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα την περιβαλλοντική κρίση;
Δ.Χ.: Η Γκρέτα είναι άξια θαυμασμού, διότι κατάφερε να κάνει οτι δεν έχουν καταφέρει να κάνουν επιστημονικές αναφορές, εργασία χρόνων ΜΚΟ και ακτιβιστών. Δηλαδή, να επικοινωνήσει το μύνημα της κλιματικής κίσης και να αφυπνίσει τον κόσμο. Η επίθεση προς το πρόσωπο της είναι άδικη. Ωστόσο, η αντίδραση των νέων δεν είναι αρκετή. Οι δυναμικές ομιλίες της μετά απο πρόσκληση κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών στις Βρυξέλλες, στη Νέα Υόρκη και αλλού, δεν είναι αρκετές. Η κλιματική κρίση απαιτεί δράση, άμεση και στοχευμένη πολιτική δράση σε όλα τα επίπεδα.
 
ΠτΘ: Είναι αλήθεια οτι η κλιματική αλλαγή αναμένεται να προκαλέσει άυξηση μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη;
Δ.Χ.: Η συζήτηση γύρω απο την κλιματική αλλαγή έχει μετατραπεί σε συζήτηση για την «κλιματική κρίση» ως αποτέλεσμα της αύξησης της έντασης ακραίων καιρικών φαινομένων. Η υποβάθμιση του περιβάλλοντος ανά τον κόσμο θα έχει συνέπειες στην ποιότητα ζωής αλλά και στην επιβίωση πληθυσμών λόγω διαθεσιμότητας νερού και τροφής. Η κλιματική κρίση θα είναι η βασική αιτία μελλοντικών μεταναστευτικών ρευμάτων προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς τον Βορρά.

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλά «της μοδός» αλλά είναι μια κρίση επείγουσα και παγκόσμια. Οι επιπτώσεις της θα είναι πολυεπίπεδες και θα επηρεάσει πολλά μέρη του κόσμου. Η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει και θα πρέπει να προετοιμαστεί και η ΕΕ το κάνει μέσω της διεθνής βοήθειας και αναπτυξιακής βοήθειας αλλά δεν ξέρουμε πόσο θα βοηθήσει αυτό γιατί οι επιπτώσεις είναι σοβαρές.

 «Η Κομοτηνή είναι απο τις πιο ευρωπαϊκές πόλεις στην Ελλάδα»
 

ΠτΘ: Πώς βλέπετε Κομοτηνή μέσα σε αυτές τις δράσεις, όπου ξέρουμε ότι σας φιλοξένησε κατά τα φοιτητικά σας χρόνια;
Δ.Χ.: Η Κομοτηνή είναι πόλη-παράδειγμα προς μίμηση. Είναι μια απο τις πιο Ευρωπαϊκές πόλεις στην Ελλάδα, καθώς έχει μια ισχυρή κοινωνία των πολίτων που αναλαμβάνει της υλοποίηση καινοτόμων δράσεων για το περιβάλλον και τη κοινωνία, πολλές φορές και με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γι΄ αυτό και η Κομοτηνή μπορεί και πρέπει να είναι μια απο τις πιο πράσινες πόλεις στην Ελλάδα.
 
Θα πρεπει να είμαστε προσεκτικοί με τις «πράσινες» υποσχέσεις. Η “καραμέλα” πράσινη ανάπτυξη είναι ένας όρος που υποκρύπτει πολλά ρίσκα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το παρόν μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης καταστρέφοντας τον πλανήτη και με επιπρόσθετες πολιτικές να προσπαθούμε να διορθώσουμε ή να ανατρέψουμε τη καταστροφή. Η στροφή προς μια ολιστική πράσινη οικονομία είναι μονόδρομος.
 
Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με νόμους και κανόνες για την οικονομία, θα πρέπει όλοι να λάβουμε τις ευθύνες μας, να απαιτήσουμε δραστικές πολιτικές αλλά και να αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο ζωής μας υιοθετώντας ένα περισσότερο βιώσιμο «lifestyle», πιέζοντας έμμεσα και δείχνοντας τον δρόμο για μια πράσινη οικονομία.
 
Τέλος, σε κάθε συζήτηση για το κλίμα και την οικονομία, θα πρέπει να θέτουμε στο τραπέζι και τη κοινωνική διάσταση. Χρειαζόμαστε δραστικά μέτρα κοινωνικής πολιτικής, καθώς όταν χτυπήσει η κλιματική αλλαγή «κόκκινο» θα ενταθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Οι κρατικοί μηχανισμοί θα πρέπει να είναι έτοιμοι για το σχεδιασμό και την υλοποίηση πολιτικών για τη προστασία όλων και ειδικά των φτωχώτερων κοινωνικών στρωμμάτων. Η δράση για κλιματική δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνυφασμένη με την αναγκαία δράση για κοινωνική δικαιοσύνη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.