Εως τα τελη του 2023 το χρονοδιαγραμμα αποκαταστασης του Τεμενους Βαγιαζητ στο Διδυμοτειχο

Η απάντηση της ΥΠΠΟ, Λίνας Μενδώνη, στην ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ

Στα 3.428.876 ευρώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό της ΑΜ-Θ 2014-20

 
Το πλήρες χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του ιστορικού Τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, ανέπτυξε η κ. Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, στα τέλη Αυγούστου.
 
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απάντησης,αμέσως μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Τέμενος, πραγματοποιήθηκαν τόσο από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, όσο και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου άμεσες σωστικές εργασίες επί του μνημείου, όπως η απομάκρυνση των μεταλλικών στοιχείων του προσωρινού στεγάστρου και προληπτικά μέτρα υποστύλωσης και περίδεσης του μιναρέ.
 
Παράλληλα, εντός του 2017 υλοποιήθηκε το έργο «Ευπρεπισμός μνημειακού εμβαδού και περιβάλλοντος τεμένους Βαγιαζήτ Διδυμοτείχου» μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά της 22ης Μαρτίου 2017. Το έργο, που εγκρίθηκε με Υπουργική Απόφαση, περιελάβανε, μεταξύ άλλων, τη φωτογραμμετρική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και των όψεων του μνημείου, καθώς και τη σύνταξη μελέτης νέου συστήματος ικριωμάτων και νέου σκεπάστρου προστασίας του μνημείου.
 

Σχέδιο μελέτης της αποκατάστασης του τεμένους

 
Το 2018 υποβλήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου προς έγκριση στις συναρμόδιες Διευθύνσεις, τη Διεύθυνση Βυζαντινών Μνημείων και Αρχαιοτήτων και τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, το τεύχος μελέτης «Σχέδιο – πλαίσιο αποκατάστασης μνημειακού εμβαδού και περιβάλλοντος τεμένους. Αρχαιολογική τεκμηρίωση αναγκαίων επεμβάσεων και υποστηρικτικών μελετών», το οποίο εγκρίθηκε υπό όρους με Υπουργική Απόφαση.
 

Φάση Β της αποκατάστασης

 
Κατόπιν της έγκρισης της μελέτης – πλαισίου, ακολούθησε η ένταξη της Πράξης «Αποκατάσταση τεμένους Βαγιαζήτ Διδυμοτείχου – Φάση Β» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2014-2020». Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3.428.876 ευρώ και με διάρκεια υλοποίησης 63 μήνες (προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης: 29-12-2023), περιλαμβάνει δύο υποέργα:
 
Το 1ο υποέργο με τίτλο «Δομική και μορφολογική αποκατάσταση μνημειακού κελύφους και περιβάλλοντος» έχει προϋπολογισμό 2.189.090€ και το 2ο υποέργο με τίτλο «Προμήθεια ξυλείας Δρυός» έχει προϋπολογισμό 1.239.786€. Έως σήμερα έχει προχωρήσει η διαδικασία πρόσληψης για το μεγαλύτερο μέρος (80%) του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού. Έχουν ξεκινήσει οι διερευνητικές τομές για την αποκάλυψη της στάθμης θεμελίωσης του μνημείου, η μεταφορά αντικειμένων από το εσωτερικό του τεμένους και η συντήρηση των μεταλλικών στοιχείων των θυρών.
 

Ερευνητικό πρόγραμμα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 
Παράλληλα, λόγω της πολυπλοκότητας και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του έργου, έχει εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Προωθείται η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με αντικείμενο την τεκμηρίωση του φορέα και της μορφής της τετράρριχτης δρύινης στέγης του τεμένους και τη διατύπωση πρότασης ανακατασκευής της, καθώς και τη διερεύνηση της φέρουσας ικανότητας της τοιχοποιίας και πρότασης αποκατάστασής της. Η Προγραμματική Σύμβαση έχει εγκριθεί με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας. Ο προϋπολογισμός του ερευνητικού προγράμματος ανέρχεται στο ποσό των 206.000 ευρώ.
 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου επιβλέπει και συντονίζει τις εργασίες αποκατάστασης

 
Με την ολοκλήρωση του ερευνητικού προγράμματος και την έγκριση της σχετικής μελέτης, θα ληφθεί μέριμνα ώστε οι εργασίες ανακατασκευής της στέγης να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικούς πόρους. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου είναι η επιβλέπουσα αρχή που συντονίζει τις εργασίες αποκατάστασης του μνημειακού εμβαδού και περιβάλλοντος του Τεμένους Βαγιαζήτ, η οποία και συνέταξε το Σχέδιο – Πλαίσιο αποκατάστασης του μνημείου. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών, η Εφορεία θα προχωρήσει στον σχεδιασμό και τη λειτουργία ιστοσελίδας με πληροφοριακό υλικό, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του υλοποιούμενου έργου. Τέλος γνωστοποιήθηκε ότι η υπόθεση της εκδήλωσης πυρκαγιάς την 22η Μαρτίου 2017 που κατέστρεψε τη στέγη του μνημείου βρίσκεται υπό διοικητική και δικαστική διερεύνηση.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.