«Παιζω-πορια» στη Δαδια

60 μικροί και μεγάλοι «Παιζω-πόροι» συμμετείχαν στην πρώτη εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής

Το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς σήμανε και την έναρξη του προγράμματος Παιζω-πορία του Ορειβατικού Συλλόγου Κομοτηνής, που απευθύνεται σε γονείς με μικρά παιδιά.  Στόχος του προγράμματος ήταν να γνωρίσει στα παιδιά την επαφή με την ορεινή και όχι μόνο φύση και να τους μυήσει στο άθλημα της ορειβασίας, ώστε να μπορούν άφοβα να απολαμβάνουν τα οφέλη της μαζί με τους γονείς τους. Απώτερος στόχος του συλλόγου είναι να δημιουργήσει μια νέα γενιά ορειβατών με αγάπη και σεβασμό για το βουνό.

 

Εξόρμηση με τη συμμετοχή 60 μικρών και μεγάλων πεζοπόρων

 
Στο εθνικό πάρκο του δάσους Δαδιάς έγινε η πρώτη εξόρμηση του προγράμματος Παιζω-πορία την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, σε μια κοινή ορειβατική διαδρομή με την ορειβατική ομάδα ενηλίκων.                                                                  H εξόρμηση έγινε με τη συμμετοχή 60 μικρών και μεγάλων πεζοπόρων, με το νεότερο Άγγελο από την Ορεστιάδα να μέτρα μόλις δύο χρόνια ζωής. Η ορειβατική παρέα της Κομοτηνής συναντήθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Δαδιάς με άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Παιζω-πορία από Αλεξανδρούπολη, Σουφλί και Ορεστιάδα. Πριν το ξεκίνημα της πεζοπορίας στο Δάσος προηγήθηκε προβολή ενημερωτικού ντοκιμαντέρ για το υπέροχο οικοσύστημα του δάσους και τα σπάνια είδη αρπακτικών πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στην περιοχή.
 

Πορεία στο παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών

 
Στη συνέχεια η ομάδα των μικρών «παιζω-πόρων» με τους γονείς τους κατευθύνθηκε στο παρατηρητήριο των αρπακτικών πουλιών μέσα από μια πανέμορφη διαδρομή μιάμισης περίπου ώρας, ενώ η ομάδα των ενηλίκων πραγματοποίησε ανάβαση στην κορυφή Γκίμπρενα με συνοδεία εκπροσώπου της δασικής υπηρεσίας Σουφλίου και ενημερώθηκε βιωματικά για την πανίδα και χλωρίδα του δάσους. Τυχεροί στάθηκαν όμως και οι μικροί παίζω-πόροι που μπόρεσαν να παρατηρήσουν μια ομάδα πουλιών κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους γεύματος στην τοποθεσία Ταΐστρα.

 

Ο σύλλογος προσφέρει την ευκαιρία γνωριμίας με την ορειβασία από το 1982

 
Η ευκαιρία αυτή που προσφέρει ο Ορειβατικός Σύλλογος Κομοτηνής στους γονείς και στα μικρά τους παιδιά να γνωρίσουν το βουνό και να εξοικειωθούν με αυτό έχει τις ρίζες της ήδη από την ίδρυση του συλλόγου που από το ξεκίνημα του ακόμη το 1982 είχε μια διάθεση ανοίγματος προς την κοινωνία της πόλης και μια ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα των νέων. Από τότε ακόμη ξεκίνησε το πρόγραμμα «Νέοι και βουνό» και οι πρώτοι ορειβάτες της Κομοτηνής συνόδευαν παιδιά δημοτικού και γυμνασίου σε όλες τις διαδρομές του νόμου, αλλά ακόμη και σε κάποιες εκτός νόμου. Σε όλη την πορεία του συλλόγου υπήρξε συνεργασία του με σχολικές περιβαλλοντικές και άλλες ομάδες, με τις οποίες περιηγήθηκαν μαζί σε μονοπάτια του ορεινού όγκου της Ροδόπης.
 

Η νέα γενιά ορειβατών συνεχίζει επάξια το έργο του συλλόγου με το «Παιζω-πορία»

 
Εκείνη η γενιά των ορειβατών του «Νέοι και βουνό» βρίσκεται τώρα στα ινία του συλλόγου και με τη σειρά της διοχετεύει τη γνώση και την πολυετή εμπειρία της και την αγάπη της για τη φύση στις μικρές ηλικίες. Το πρόγραμμα Παιζω-πορία έχει ξεκινήσει από το 2015 και έχει όλο και μεγαλύτερη απήχηση στους νέους γονείς που δε διστάζουν πια να φορέσουν τα ορειβατικά τους άρβυλα και να αψηφήσουν τους φόβους και την ανασφάλεια τους και να βγουν έξω στην ορεινή φύση με τα παιδιά τους.
 

Επόμενη εξόρμηση στο μονοπάτι της Μεσορόπης

 
Η επόμενη εξόρμηση του προγράμματος Παιζω-πορία θα γίνει την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στο μονοπάτι της Μεσορόπης. Η εξόρμηση αυτή θα γίνει και πάλι μαζί με την ομάδα ενηλίκων του συλλόγου. Στην ανάβαση στη Μεσορόπης που είναι βαθμού δυσκολίας 2 και διαρκεί συνολικά 5 ώρες, μπορούν να συμμετέχουν μόνο παιδιά ηλικίας άνω των 6 χρόνων, που έχουν δοκιμάσει τις δυνάμεις τους στο βουνό και έχουν δείξει αντοχή και υπομονή. Το μονοπάτι της Μεσορόπης διαθέτει άφθονα νερά. Διαμορφωμένο το 2006 από το δασαρχείο Καβάλας, επιτρέπει την πρόσβαση σε μέρη σπάνιας ομορφιάς με  μικρούς καταρράχτες και  λίμνες. Διαθέτει παγκάκια και κιόσκια στα σημεία ξεκούρασης, προστατευτικούς φράκτες, ξύλινα γεφυράκια και πέτρινα σκαλοπάτια σε μέρη που ήταν κακοτράχαλα και γλιστερά.
 

Όροι συμμετοχής και επικοινωνία

 
Όσοι δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με ένα σακίδιο με φαρδείς άνετους ιμάντες που θα περιέχει άφθονο νερό, κολατσιό και σνακ για τα διαλείμματα, μια αλλαξιά ρούχα και αδιάβροχο. Να έχουν έξτρα αλλαξιά ρούχα και παπούτσια στεγνά στο αυτοκίνητο. Απαιτούνται ορειβατικά άρβυλα ή αθλητικά τρακτερωτά παπούτσια πεζοπορίας. H αναχώρηση θα γίνει στις 8πμ από το πάρκινγκ της πρώην Νομαρχίας με ιδιωτικά μέσα.
 
Υπεύθυνοι
Κώστας Μπραντής(ομάδα ενηλίκων)-Τηλέφωνο επικοινωνίας (697266448)
Χριστίνα Σόφτα(ομάδα Παιζω-πορία)-Επικοινωνία στο Facebook (Christina Softa)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.