Προχωρα, αλλα με δυσκολιες η επιτροπη της ΠΑΜΘ για τα 100 χρονια απο την ενσωματωση της Θρακης

Επιτροπή, χωρίς να καθορίσει τα πρόσωπα, για τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης δημιούργησε το Περιφερειακό Συμβούλιο

Τη Συγκρότηση επιτροπής αποτελούμενης από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, πλην της παράταξης που εκπροσωπεί τη Χρυσή Αυγή, και με πρόεδρο που θα ορίσει ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, για την οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου τμήματος της Θράκης στο ελληνικό κράτος, σε συνεργασία με τους κατά τόπους δήμους και τους πολιτιστικούς φορείς, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, παρόλο που η ακριβής σύνθεση της επιτροπής θα αποφασιστεί σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο.
 
Το θέμα έφεραν στην ειδική συνεδρίαση της Τετάρτης οι παρατάξεις της Περιφερειακής Σύνθεσης και της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ζητώντας επιμόνως την συγκρότηση της επιτροπής, παρόλο που ο Περιφερειάρχης εξέφρασε επιφυλάξεις για την ακριβή σύνθεσή της, για αυτό και υιοθετήθηκε απλά η απόφαση για τη δημιουργία της, με τη σύνθεση να καθορίζεται σε δεύτερο χρόνο.
 
Άλλωστε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί όχι μόνο ο αριθμός των εκπροσώπων της Περιφέρειας που θα συμμετάσχουν (η αρχική πρόταση των παρατάξεων ήταν 4 πρόσωπα από την Περιφέρεια) αλλά και πώς θα εκπροσωπηθούν άλλοι φορείς σε αυτή.
 

Εισήγηση για τέσσερα άτομα στη επιτροπή από το Περιφερειακό

 
Την πρώτη εισήγηση έκανε ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας κ. Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος χαρακτήρισε τον εορτασμό των 100 ετών από την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου μέρους της Θράκης, ένα πολύ σημαντικό γεγονός, τονίζοντας πως είναι τέτοιες οι πολιτικές συγκυρίες που θα πρέπει να δοθεί η αρμόζουσα διάσταση.
 
Μέχρι τώρα την πρωτοβουλία για την διοργάνωση των εορτασμών έχουν οι Δήμοι, και πρότεινε η Περιφέρεια να μην μείνει παρατηρητής, αλλά σε συνεργασία με αυτούς εμπλέκοντας και το πανεπιστήμιο και τις υπηρεσίες εκπαίδευσης να λάβει ενεργότερο ρόλο.
 
Επίσης θεωρεί πως θα πρέπει να έχουν παρουσία και παρίστανται τόσο ο Στρατός όσο και το Ναυτικό και η Αεροπορία, η Ανώτατη ηγεσία της χώρας, εκπρόσωποι των δυνάμεων της Αντάντ, αλλά και να γίνει και μία διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας εκδήλωση για την ανάδειξη του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής.
 
Σημειώνοντας πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος, πρότεινε ως πρόεδρο της επιτροπής την κ. Ζωή Κοσμίδου, και μέλη τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Θανάση Τσώνη, την κ. Φελίνα Καζάκου από τη μείζονα αντιπολίτευση και τον κ. Χρήστο Χατζηπέμου από τη δική του παράταξη.
 
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης συμπλήρωσε πως έχουν ήδη προτάσεις, που θα καταθέσουν στην επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να ξεκινήσει και η προετοιμασία για τα 200 χρόνια από την επέτειο της Επανάστασης, με ανάδειξη της συμμετοχής των Θρακών σε αυτή.
 

Προτάσεις και αντιπροτάσεις

 
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηπέμου ανέφερε πως ο Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης, του οποίου είναι πρόεδρος, ετοιμάζεται εδώ και 1,5 χρόνια για τον εορτασμό της εκατονταετηρίδας, έχοντας έρθει σε επαφή και με το Γάλλο Πρόξενο.
 
Θεωρεί δε σημαντική την μετατροπή του πολιτιστικού προϊόντος και σε τουριστικό, για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο, αλλά και να μεταφερθεί το πανηγυρικό αυτό κλίμα στην Αθήνα, όπου θα μεταβούν οι σημαντικότερες εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στην περιοχή μας εκείνη την περίοδο.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης πρότεινε στο σώμα πέρα από την συγκρότηση της επιτροπής, τη δημιουργία επετειακού λογότυπου για τα 100 χρόνια που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις μελλοντικές εκδηλώσεις της ΠΕ Ροδόπης καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει μία ενιαία έκφραση και ένα σήμα κατατεθέν που θα αποτυπώνεται στο κοινό λογότυπο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους δημιουργώντας παράλληλα και ένα τουριστικό προϊόν για την περιοχή.
 
Σημείωσε δε πως θα πρέπει να γίνει πρόταση στο Δ' Σώμα Στρατού για την παρουσία της προεδρικής Φρουράς (Εύζωνοι) στην παρέλαση της 14ης Μαΐου στην Κομοτηνή, ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως σε τυχόν επιτροπή, οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες των δύο ΠΕ που εορτάζουν θα πρέπει να έχουν λόγο.
 

Επιτροπή χωρίς πρόσωπα

 
Ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος πάντως δεν φάνηκε να είναι πεπεισμένος ότι η επιτροπή θα μπορέσει να είναι τόσο αποτελεσματική, ενώ θα είναι δύσκολο να αποκλειστούν οι υπόλοιπες παρατάξεις του συμβουλίου από αυτή.
 
Επιπλέον ανέφερε πως είναι πολλοί οι σύλλογοι που έχουν έρθει σε επαφή με την περιφέρεια για τα εκατόχρονα, ενώ έχει και η περιφέρεια ένα σχέδιο σε εξέλιξη το οποίο θα ανακοινώσουν στη συνέχεια.
 
Τελικά όμως σημείωσε πως αν επιθυμεί το Σώμα να δημιουργήσει την επιτροπή μπορεί να το κάνει, και μετά και την παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Παπατολίδη για την εξαίρεση της Χρυσής Αυγής, το σώμα ενέκρινε τη δημιουργία της επιτροπής, χωρίς όμως να καθορίσει αριθμό και πρόσωπα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.