Δεν θα παρατεινει η κυβερνηση τα προγραμματα κοινωφελους εργασιας

Οι απαντήσεις του Υφυπουργού Εργασίας στις αναφορές του Ιλχάν Αχμέτ

Σε απάντηση των αναφορών που είχε καταθέσει στην Βουλή ο βουλευτής Ροδόπης του Κινήματος Αλλαγής, Ιλχάν Αχμέτ και αφορούσαν την ικανοποίηση αιτημάτων εκατοντάδων εργαζομένων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, των δήμων Κομοτηνής, Ιάσμου, Μαρωνείας Σαπών και Αρριανών καθώς και της Δ/νσης Δασών ΑΜ-Θ για την επέκταση του χρόνου παραμονής τους στα εν λόγω προγράμματα προχώρησε ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας κ. Νότης Μηταράκης. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβέρνηση  κατά την διαδικασία συζήτησης Επίκαιρων Ερωτήσεων στις 3 Οκτωβρίου, κρίνεται τουλάχιστον απογοητευτική για την συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων.  
 

«Τα κοινωφελή προγράμματα δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες»

 
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νότης Μηταράκης υποστήριξε ότι τα κοινωφελή προγράμματα σχεδιάζονται  με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Έρχονται να καλύψουν ειδικά έργα που κάνουν οι δήμοι ή τα Υπουργεία για ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες. Επίσης σε περίπτωση παρατάσεως αυτών των προγραμμάτων διακόπτεται η συγχρηματοδότηση και καλύπτονται πλέον αποκλειστικά από τον εθνικό Προϋπολογισμό.
 

Η Κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα τριάντα πέντε χιλιάδων ωφελούμενων

 
Ακόμη ο υφυπουργός αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα 35.000 ωφελούμενων, με στόχο την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας. Επεσήμανε ότι εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αυτά τα προγράμματα έχουν χρησιμοποιηθεί ως εμπόριο ελπίδας προς ωφελούμενους, οι οποίοι ξεκινούν ένα πρόγραμμα συγκεκριμένης διάρκειας και μετά βρίσκονται αντιμέτωποι για πάρα πολλά χρόνια στα δικαστήρια και προσπαθούν να βρουν τον τρόπο από αυτά τα προγράμματα να μονιμοποιηθούν σε θέσεις εργασίας. «Δεν τίθεται θέμα κενού τετραμήνου, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτά τα προγράμματα, δεν σχεδιάζονται για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες» υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης.
 

Ιλχάν Αχμέτ:  «Οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται περίπου ως εκλογική πελατεία»

 
Από την πλευρά του μετά από αυτή την εξέλιξη ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ που με τις τρεις αναφορές του έθεσε επί τάπητος το πρόβλημα αυτών των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο δήλωσε ότι από όσα ανέφερε στην Βουλή ο κ. Μηταράκης, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκοπεύει να ικανοποιήσει το αίτημα παράτασης των εργαζομένων που μετείχαν στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας αλλά μαζί με το πρόγραμμα απαξιώνει και τη δουλειά τους.
 
«Αντιμετωπίζονται αυτοί οι εργαζόμενοι περίπου ως εκλογική πελατεία, ανεξάρτητα από το αν όλες οι αναφορές των ιδίων αλλά και των φορέων όπου υπηρέτησαν μιλούν για την εξυπηρέτηση πάγιων και διαρκών αναγκών. Ο κ. Μηταράκης προφανώς και θεώρησε με αυτή του την αναφορά ως χαμηλής σημασίας το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά που ο ίδιος περιέγραψε ως “εμπόριο ελπίδας”, συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης για να σημειώσει με νόημα πως «από την άλλη πλευρά όμως λέει ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει ένα παρόμοιο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της μακροχρόνιας ανεργίας. Πώς και με ποιες προϋποθέσεις, παραμένει άγνωστο».
 
«Σε κάθε περίπτωση» υπογράμμισε κλείνοντας «θα παρακολουθώ από κοντά το ζήτημα δεσμευόμενος έναντι των συμπολιτών μου ότι θα έχουν πλήρη ενημέρωση για τις προθέσεις της κυβέρνησης και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν στο μέλλον».   
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.