Εντονες αντιδρασεις για την καταργηση του αυτοδιοικητου του ΚΕΘΕΑ

Πανελλαδικές κινητοποιήσεις από τους εμπλεκόμενους του ΚΕΘΕΑ για την ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Υγείας

Ντέλια Τζιογκίδου, υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ: «Να φτάσει στα αυτιά της κυβέρνησης ότι η κοινωνία είναι στο πλευρό μας»

 
Μαζική κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου 2019, γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ με παρόμοιες διαμαρτυρίες να εξελίσσονται σε όλη την υπόλοιπη χώρα. Όσοι συμμετείχαν απαίτησαν την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία καταλύεται η αυτοδιοίκηση του ΚΕΘΕΑ και τον τερματισμό της επιχειρούμενης απαξίωσης του ΚΕΘΕΑ και της θεραπευτικής του πρότασης. Σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αποτελεί ευθεία βολή στα προγράμματα απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης του ΚΕΘΕΑ που προσφέρουν ποιοτική, δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση χωρίς διακρίσεις.
 
Αίτημα συμπαράστασης απέστειλαν και σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης οι εμπλεκόμενοι του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, ζητώντας την υπογραφή ψηφίσματος κατά των νομοθετικών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης, που αλλάζουν το πετυχημένο μοντέλο λειτουργίας του. Το ΚΕΘΕΑ και το μοντέλο λειτουργίας του, ισχυρίστηκαν πως πάντοτε έθετε στο επίκεντρο τους ίδιους τους εξυπηρετούμενους και διασφαλίζει συμμετοχικότητα, διαφάνεια και  λογοδοσία, με το δημοκρατικά εκλεγμένο από τη βάση εθελοντικό Διοικητικό του Συμβούλιο. Παράλληλα εκφράστηκε ότι υπάρχει κίνδυνος με την νέα νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας του, η οργάνωση να οδηγηθεί σε γραφειοκρατικοποίηση με πολιτικές παρεμβάσεις στο εσωτερικό του, με αποτέλεσμα να αποκοπεί από την κοινωνία.
 
Η κ. Ντέλια Τζιογκίδου, ψυχολόγος και υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ Κιβωτός, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή 94fm, τοποθετήθηκε στο πώς πρέπει να λειτουργεί και να διοικείται το ΚΕΘΕΑ, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες κινητοποίησης κατά της νομοθετικής αλλαγής σε όλη την περιφέρεια και επέμεινε στη σημασία του ψηφίσματος που κατατέθηκε για τον φορέα και την κοινωνία.

Η πλειοψηφία των κομμάτων τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ως έχει

Από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν γνωστοποιήθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στις 30 Σεπτεμβρίου, προχώρησαν οι διαδικασίες κινητοποίησης σε όλη την Ελλάδα, δήλωσε η κ. Τζιογκίδου. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, οι εμπλεκόμενοι του ΚΕΘΕΑ προσπάθησαν να ενημερώσουν πολιτικούς, βουλευτές και κόμματα. Η πλειοψηφία των κομμάτων τάχθηκε υπέρ της διατήρησης της λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ως έχει. Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση σε φορείς, οργανισμούς, συλλόγους και συλλογικότητες, οι οποίοι και αυτοί δήλωσαν την συμπαράσταση τους στην  προσπάθεια του ΚΕΘΕΑ.

Ο αγώνας του ΚΕΘΕΑ δικαιώνεται με επιστολές συμπαράστασης που συνεχώς λαμβάνει

Ειδικότερα στην δική μας περιφέρεια, επεσήμανε η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ, έχουν διοργανωθεί συναντήσεις με τους δημάρχους σε όλη την περιφέρεια προς ενημέρωση τους και ταυτόχρονα να προωθήσουν το ζήτημα στα δημοτικά συμβούλια με σχετικό ψήφισμα που έχει εκδώσει το ΚΕΘΕΑ. Ο αγώνας του ΚΕΘΕΑ δικαιώνεται με επιστολές συμπαράστασης που συνεχώς λαμβάνει, με πιο πρόσφατη την επιστολή συμπαράστασης από την Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών της Περιφέρειας ΑΜΘ και της Ένωσης γονέων της Αλεξανδρούπολης. «Είμαστε υπ' ατμόν σε όλη την Ελλάδα, προσπαθώντας και να κινητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και τα διοικητικά όργανα, για το τι φαίνεται ότι συμβαίνει στο ΚΕΘΕΑ αυτή τη στιγμή και για την προσπάθειά μας να το ανατρέψουμε», συμπλήρωσε η κ. Τζιογκίδου.

 

Το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από το 1987 πιστεύει στη συλλογικότητα και την αυτοβοήθεια

Όπως εξήγησε, το ΚΕΘΕΑ λειτουργεί από το 1987 με νόμο του κράτους. Από τότε μέχρι σήμερα το ανώτατο όργανο του φορέα είναι το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο είναι εκλεγμένο. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο είναι εξέχουσες προσωπικότητες, σύμφωνα με την ίδια, οι οποίοι πιστεύουν και στο έργο του ΚΕΘΕΑ και στη φιλοσοφία του. Γνωρίζουν πώς δουλεύει το ΚΕΘΕΑ, ξέρουν για τη συμμετοχικότητα, για τη συλλογικότητα και για την αυτοβοήθεια. Σε όλα αυτά ο φορέας κινητοποιεί τους ανθρώπους που έρχονται να ζητήσουν βοήθειά. Το ΔΣ είναι εκεί και για να εποπτεύει τη λειτουργία του φορέα, αλλά και να είναι το δημόσιο πρόσωπο του φορέα προς την ελληνική κοινωνία, διευκρίνισε η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ.

Θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο καθοδηγείται και λειτουργεί ο οργανισμός

Επικεντρώνοντας στους λόγους αντίδρασης η κ. Τζιογκίδου επεσήμανε πως η επίμαχη πράξη νομοθετικού περιεχομένου τοποθετεί μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επί πληρωμή, γεγονός που συνεπάγεται έξοδα που θα προστίθενται στον προϋπολογισμό του φορέα και μάλιστα,  όπως εκτίμησε η ίδια, ο μισθός αυτών των ανθρώπων, δεν θα είναι ευκαταφρόνητος. Παράλληλα προβλέπεται πως το Δ.Σ. διορίζεται και αλλάζει κάθε τέσσερα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο εποπτεύεται, καθοδηγείται και λειτουργεί ο οργανισμός. Άλλωστε πολλά παραδείγματα αποδεικνύουν το πόσο δύσκολο είναι αυτό στην παιδεία και την υγεία. Κάθε φορά που αλλάζει μια κυβέρνηση γίνονται σημαντικές αλλαγές σε αυτούς τους τομείς και όλοι διαμαρτύρονται. Δεν υπάρχει μια ενιαία σταθερή πολιτική, ανεξάρτητα από τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία, τόνισε η κ. Τζιογκίδου.

«Εμείς δεχόμαστε τους πάντες που έχουν την ανάγκη μας, χωρίς προϋποθέσεις»

Σύμφωνα με την ίδια η εμπειρία των τελευταίων ετών δείχνει ότι μάλλον θα συμβεί το ίδιο και στην περίπτωση του ΚΕΘΕΑ. Το εκάστοτε διοικητικό συμβούλιο δηλαδή θα αποφασίζει για τον τρόπο που θα λειτουργεί ο φορέας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το δωρεάν θα πει σε εισαγωγικά, ισχυρίστηκε η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ.  Η δωρεάν παροχή υπηρεσιών απεξάρτησης μπορεί να συνεχίσει να λέγεται ότι είναι δωρεάν, αλλά μπορεί να αρχίσουν να μπαίνουν προϋποθέσεις στο ποιος θα είναι αποδεκτός. Το ΚΕΘΕΑ όμως δεν αρμόζει να θεραπεύει κάποιον όπως ο γιατρός θεραπεύει έναν ασθενή. «Εμείς δεχόμαστε οποιονδήποτε μας ζητήσει βοήθεια. Δεν ρωτάμε κανέναν αν είναι ασφαλισμένος, δεν ρωτάμε αν έχει ελληνική υπηκοότητα, δεν ρωτάμε το θρήσκευμά του, αν είναι μετανάστης ή αν είναι πρόσφυγας. Δεν μας ενδιαφέρει τίποτα από όλα αυτά πέρα από το αν έχει θέμα με κάποια εξάρτηση ή αν εμείς μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες απεξάρτησης και αυτό σημαίνει να τον κινητοποιήσουμε να κάνει νέο ξεκίνημα ζωής», συμπλήρωσε η ίδια.
 
Παράλληλα τόνισε πως δυστυχώς δεν προηγήθηκε κανένας διάλογος με την πολιτική ηγεσία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως με την αλλαγή της κυβέρνησης το ΚΕΘΕΑ δεν έλαβε απάντηση από το υπουργείο σε επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις για συνάντηση. Γι’ αυτό το λόγο σημαντικό για τους εμπλεκόμενους με το ΚΕΘΕΑ είναι το ψήφισμα να προωθηθεί σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της περιφέρειας, όπως και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Η ουσία του ψηφίσματος είναι να φτάσει στα αυτιά του υπουργού και της κυβέρνησης ότι οι δήμοι και η κοινωνία είναι στο πλευρό του ΚΕΘΕΑ, υποστηρίζουν τον καθιερωμένο τρόπο λειτουργίας του εδώ και σαράντα χρόνια, γιατί έτσι μπορούμε να επιτελούμε ορθά το έργο μας», τόνισε η κ. Τζιογκίδου.

Το ΚΕΘΕΑ κάνει τακτικό απολογισμό προς το υπουργείο

Κλείνοντας η υπεύθυνη του ΚΕΘΕΑ ΚΙΒΩΤΟΣ ξεκαθάρισε πως είναι αναγκαίο να γίνεται τυπικά και τακτικά ο απολογισμός προς το υπουργείο για να εξηγήσει πως όχι μόνο κάθε χρόνο, άλλα κάθε μήνα το ΚΕΘΕΑ κάνει απολογισμό του προηγούμενου μήνα, και προϋπολογισμό του επόμενου, και απελευθερώνονται τα χρήματα μόνο του ενός μήνα από το υπουργείο προς το ΚΕΘΕΑ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.