ΚΚΕ(μ-λ): Οχι στην Τουρκικη εισβολη στην Συρια

Μεγαλώνει ο κίνδυνος σφαγής όλων των λαών της περιοχής ανακοινώνει το ΚΚΕ(μ-λ), κάλεσμα για ανασυγκρότηση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης

Την Πέμπτη 10 Οκτώβρη το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (μαρξιστικό-λενινιστικό) εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει τις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας σε συριακό έδαφος με την πρόφαση δημιουργίας «ζώνης ασφάλειας». Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην επέμβαση της Τουρκίας οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και επιβαρύνει τα τεταμένα φιλοπόλεμα σχέδια των εμπλεκομένων δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής. Στην Ελλάδα, που μετατρέπεται σταδιακά σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, οι προοδευτικοί άνθρωποι και ο λαός οφείλουν να καταδικάσουν την εισβολή που θα στοιχίσει τόσες πολλές αθώες ζωές.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση:

• Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η –τρίτη στη σειρά– εισβολή της Τουρκίας σε συριακό έδαφος, ώστε να δημιουργήσει –όπως η ίδια ισχυρίζεται– μια «ζώνη ασφάλειας» κατά μήκος των συνόρων στις περιοχές των κουρδικών καντονιών Τζαζίρα και Αΐν αλ-Αράμπ. Έχει προηγηθεί η πρώτη εισβολή, με τη δημιουργία αντίστοιχης «ζώνης ασφαλείας» που διαχώριζε τα πιο πάνω καντόνια από το καντόνι Αφρίν, ενώ ακολούθησε, τον Γενάρη του 2018, η εισβολή και η κατάληψη του Αφρίν.
Είναι ολοφάνερο πως αυτή η αντιδραστική και επιθετική πράξη έρχεται να αξιοποιήσει, για μια ακόμη φορά, την κατάσταση κοινωνικής διάλυσης και εδαφικού κομματιάσματος της Συρίας, που έχει δημιουργήσει η επέμβαση και η άγρια σύγκρουση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (με προεξάρχουσα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας) και η οποία γίνεται με σκοπό τον έλεγχό της. Επιπλέον, έρχεται να εκμεταλλευτεί την όξυνση της έντασης και του διογκούμενου κλίματος σύγκρουσης και πολέμου που διαμορφώνουν τα αντιθετικά ιμπεριαλιστικά σχέδια συνολικά για τη Μέση Ανατολή.

• Η καταρχήν έγκριση της εισβολής από τον Ντόναλντ Τραμπ είναι συνέχεια της συμβιβαστικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η οποία είχε επιτευχθεί το προηγούμενο διάστημα και είχε καταλήξει σε μια από κοινού επιχείρηση δημιουργίας αυτής της «ζώνης ασφαλείας». Ήταν ένας συμβιβασμός που επιχειρούσε (δίνοντας χώρο στις αντιδραστικές φιλοδοξίες του τουρκικού φασιστικού καθεστώτος) να περιορίσει τις ρωσικές σφήνες στις αμερικανοτουρκικές στρατηγικές σχέσεις και να επαναφέρει –έστω σταδιακά¬– την Τουρκία στις αμερικανοΝΑΤΟϊκές νόρμες, ώστε να προωθηθούν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη Συρία και στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, ιδιαίτερο ρόλο παίζει η ανάγκη να χρησιμοποιηθεί το ειδικό βάρος της Τουρκίας, ώστε να δοθεί μια ισχυρή ώθηση στην εκστρατεία των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν που κι αυτή βρίσκεται σε μια κρίσιμη και επικίνδυνη για τους λαούς καμπή.

• Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην επέμβαση της Τουρκίας, με τα πολλά αντιφατικά αλλά και τυχοδιωκτικά στοιχεία της, αναμένεται να οξύνει ακόμα πιο έντονα τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και να απογειώσει τα φιλοπόλεμα σχέδια όλων των αντιδραστικών δυνάμεων που εμπλέκονται στην περιοχή. Και μάλιστα, σε συνθήκες που ο ρώσικος ιμπεριαλισμός ανασυγκροτεί την ισχύ του και προκαλεί ρωγμές στην αμερικανική ζώνη περικύκλωσης (Συρία, Ουκρανία), ο κινέζικος ιμπεριαλισμός διεκδικεί την περιφερειακή ηγεμονία στην Νοτιοανατολική Ασία ως εφαλτήριο για να γίνει δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας, η Βρετανίδα σύμμαχος παραδέρνει μέσα στις αντιφάσεις της και με τους ιμπεριαλιστές της ηπειρωτικής Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία) να τονίζουν –με λόγια, με πράξεις και, προπαντός, με σημαντικές αποκλίσεις από την αμερικανική πολιτική– τη διεκδίκηση από μέρους τους ενός αναβαθμισμένου ρόλου στα παγκόσμια πράγματα.

• Τα πρώτα θύματα της εξελισσόμενης τούρκικης εισβολής είναι οι Κούρδοι της περιοχής, που το κίνημά τους –όλη την προηγούμενη περίοδο– οδηγήθηκε (από την τυχοδιωκτική και υποταγμένη στους ιμπεριαλιστές ηγεσία τους) στη χειραγώγησή του από τις ΗΠΑ. Επιβεβαιώνεται σήμερα –άλλη μια φορά και ιδιαίτερα επώδυνα– η ανάγκη χειραφέτησης του κουρδικού κινήματος αυτοδιάθεσης, εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης, από κάθε ιμπεριαλιστική, φεουδαρχική ή αστική δύναμη. Τραγικά, επίσης, αποκαλύπτονται, για μια ακόμη φορά, οι πραγματικοί ένοχοι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης.

• Στη χώρα μας, που μετατρέπεται γοργά σε πολεμικό ορμητήριο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και των ΝΑΤΟϊκών δολοφόνων (όπως πιστοποιήθηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Πομπέο) οι προοδευτικοί άνθρωποι, η νεολαία και ο λαός οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή. Να μπουν πιο θαρρετά στο δρόμο για την ανασυγκρότηση της αντιπολεμικής-αντιιμπεριαλιστικής πάλης. Για την οικοδόμηση ενός Μετώπου των Λαών, των εθνοτήτων και των μειονοτήτων, των προσφύγων και των μεταναστών, με στόχο την αποτροπή του πολέμου και το διώξιμο όλων των ιμπεριαλιστών και των ενεργούμενών τους από την περιοχή.

•          ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ ΤΩΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ

•          ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

•          ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.