Και επιστημονικο το «ΟΧΙ» στο χρυσο

Επιστήμονες που χρόνια παρακολουθούν το θέμα της εξόρυξης χρυσού στην εκδήλωση της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου

Την επιστημονική θέση κατά της εξόρυξης χρυσού στην Θράκη κατέθεσαν για ακόμα μια φορά, στην εκδήλωση- ομιλία που διοργάνωσε η Διανομαρχιακή Επιτροπή Ροδόπης-Έβρου κατά της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ) με τίτλο «Τι σημαίνει εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού για τον τόπο μας;» τέσσερις επιστήμονες, που βρίσκονται εδώ και 20 χρόνια στην πρώτη γραμμή του ζητήματος.
 
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, Ιωάννης Τέντες, καθηγητής Βιοχημείας Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ, Τόλης Παπαγεωργίου, πολιτικός μηχανικός και Δάνος Σεργκενλίδης αναπληρωτής καθηγητής κτηνιατρικής ΑΠΘ.
 
Οι ομιλητές ανέδειξαν το πως η εξόρυξη, για την οποία θα καταστραφούν τεράστιες εκτάσεις εδάφους, θα επηρεάσει αρνητικά τις υπόλοιπες παραγωγικές διαδικασίες στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την υδροφόρο ορίζοντα, μιας και απαιτούνται για αυτή τεράστιες ποσότητες νερού.
 
Και όλα αυτά πριν την μεταλλουργική επεξεργασία των πετρωμάτων με κυάνιο, για τον διαχωρισμό του χρυσού αλλά και άλλων πολύτιμων μετάλλων που βρίσκονται δεσμευμένα με άλλες ουσίεςστο έδαφος, το οποίο θα σκαφτεί, θα «αλεστεί» ώστε να περάσει από κυάνωση, με το κυάνιο να δεσμεύει τα μέταλλα που υπάρχουν σε αυτό.
 
Το υπόλοιπο διάλυμα,στο οποίο μέσα από τη διαδικασία μπορεί να έχουν αποδεσμευτεί από αυτό πλήθος άλλων τοξικών μετάλλων από το πέτρωμα, όπως μόλυβδο, αρσενικό, ψευδάργυρο, κάδμιο κ.α., θα εναποτεθεί σε χώρους τελμάτων μεγάλων εκτάσεων, συνήθως σε γειτονικά ρέματα, με δραματικές επιπτώσεις στο υδρολογικό σύστημα, με κίνδυνο να δηλητηριαστούν μεγάλες περιοχές, ιδιαίτερα σε περίπτωση αστοχιών και θραύσεων φραγμάτων.
 
Έτσι, όπως τόνισαν, οι εταιρείες χρυσού, παίρνουν τα κέρδη, ενώ οι τοπικές κοινωνίες μένουν με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

 

Μια ημερίδα με σημαντικό περιεχόμενο

 
Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών, ο Δήμος Κομοτηνής, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης, και η ΕΛΜΕ Ροδόπης.
 
Το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, καθώς και των τοπικών φορέων, όπως ο Βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου, ο Βουλευτής Ροδόπη του ΚΙΝΑΛ κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Ντίνος Χαριτόπουλος, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μακρυγιάννης, ο ΑντιπεριφερειάρχηςΡοδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρης Λουρίκας, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι κομμάτων, ενώ χαιρετισμό, λόγω της απουσίας του στο εξωτερικό απέστειλε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Αντώνης Γραβάνης.

 

Γεώργιος Τριανταφυλλίδης
«Στόχος των εταιρειών είναι, το ανατολικό τμήμα της Ροδόπης να γίνει ένα απέραντο μεταλλείο»

 
Την αυξανόμενη απογοήτευσή του για το γεγονός ότι συνεχίζεται επί 20 χρόνια η συζήτησή για την εξόρυξη χρυσού και τις μεθόδους του, εξέφρασε ο κ. Γεώργιος Τριανταφυλλίδης, μηχανικός μεταλλείων-μεταλλουργός και επίκουρος καθηγητής Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εξαγωγής χρυσού χωρίς τη χρήση κυανίου.
 
«Εδώ δεν είναι τόπος με χαχόλια, είναι τόπος κοινωνίας ανθρώπων, να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους σαν ανθρώπους, και όχι σαν ζώα» σημείωσε, για να εξηγήσει πως όταν το πέτρωμα αλεστεί και βυθιστεί στο μπάνιο του κυανίου, αυτό κάνει ένα υδατοδιαλυτόσύμπλοκο, και διαλύει το χρυσό.
 
Αν γράψει κάποιος αυτή την αντίδραση χημείας, και βάλει τα μοριακά βάρη σε αυτή, δείχνει το βάρος του κυανίου που χρειάζεται για να διαλύσει ένα γραμμάριο χρυσού, όμως στο μπάνιο πέφτουν τόνοι κυανίου, οι οποίοι προσροφώνται και στο τέλος καταλήγει στο τέλμα, κάτι που ο κ. Τριανταφυλλίδης σημείωσε πως παρά τις επιστημονικές τους απόψεις δεν δέχεται η εταιρεία.
 
Τόνισε πάντως ότι του κάνει αλγεινή εντύπωση ότι στις εκδηλώσεις αυτές δεν έρχεται η νεολαία, εκτιμώντας πως πρέπει να συμμετέχουν και να πληροφορηθούν τι γίνεται, μιας και στόχος των εταιρειών είναι, το ανατολικό τμήμα της Ροδόπης να γίνει ένα απέραντο μεταλλείο.
 
Μίλησε δε για λάθη και παραλείψεις της τοπικής κοινωνίας, που θα έπρεπε στα χωροταξικά σχέδια, να βάλει δικλίδα αποκλεισμού της διαδικασίας στον σχεδιασμό, ώστε να μην μπορεί να εγκατασταθεί μεταλλείο χρυσού στην περιοχή και να μην δίνουν τη λαβή ώστε να συνεχίζεται αυτή η συζήτηση και η προσέγγιση των εταιρειών.

 

Δάνος Σεργκενλίδης
«Είναι μια κλασική περίπτωση αποικιοκρατικής ανάπτυξης»

 
Πέρα από το κυάνιο και τη μέθοδο εξόρυξης, για την περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή που θα προκληθεί από αυτή την εξόρυξη, πήγε ο κ. Δάνος Σεργκενλίδης,  αναπληρωτής καθηγητής κτηνιατρικής ΑΠΘ, τονίζοντας πως η εξίσωση είναι απλή: «Έχουμε μπροστά μας ένα βουνό, μια παραγωγική πεδιάδα που σχηματίστηκε εδώ και εκατομμύρια χρόνια, και για να πάρουμε λίγους τόνους χρυσού, αυτά θα τα καταστρέψουμε»
 
Σε αυτή την περίπτωση, κανένας δεν θα πρέπει να πιστέψει πως υπάρχει δυνατότητα αποκατάστασης, και ότι αυτός ο χώρος, ένα βουνό που θα εξαφανιστεί και θα γίνει το χώμα του τοξικά απόβλητα για διαχείριση της τοπικής κοινωνίας, υπάρχει περίπτωση να συμβάλλει στην ανάπτυξη και την αειφορία μιας περιοχής.
 
Την ίδια ώρα, θα δημιουργηθούν λίμνες τοξικών αποβλήτων, οι οποίες με την έκταση που θα έχουν, και με δεδομένη την κλιματική κρίση της οποίας διερχόμαστε, το πιθανότερο θα είναι πως τα φράγματα που θα δημιουργηθούν θα υποχωρήσουν κάποια στιγμή.
 
«Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από ότι θα περίμενε κανείς να τα αναλύσει έστω και επιστημονικά» σημείωσε, γιατί υπάρχουν κοινωνικές παράμετροι, οικονομικές παράμετροι και άλλα.
 
Για την τοπική κοινωνία το μόνο που θα απομείνει θα είναι οι αρρώστιες, η εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα, και η διαχείριση της μιζέριας όταν η εταιρεία θα πάρει τα χρήματα και τα κέρδη της, και θα τα οδηγήσει σε off shore εταιρείες.
 
«Είναι μια κλασική περίπτωση αποικιοκρατικής ανάπτυξης, την οποία αν θέλουμε να ονομαζόμαστε σοβαροί άνθρωποι, Ευρωπαίοι, ανεπτυγμένοι, δεν πρέπει επ’ ουδενί να τη δεχτούμε» ανέφερε, και οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία δημιουργεί τεράστια τέτοια προβλήματα.
 
Η τοπική κοινωνία μπορεί να σταματήσει αυτές τις επενδύσεις, κάτι που όπως τόνισε φαίνεται και από το γεγονός ότι δεν μπορούν οι εταιρείες να πατήσουν το πόδι τους στην περιοχή.
 
Άλλωστε ακόμα σε μια περιοχή όπου έχει υπάρξει μεγάλη κοινωνική καταστροφή, όπως η Χαλκιδική, το έργο πάλι δεν προχωράει, ενώ θεωρεί πως τα όσα ακούγονται κατά καιρούς, ότι θα λειτουργήσουν σε 30 ή 40 μέρες, είναι καθαρά επικοινωνιακά.

 

Ιωάννης Τέντες
«Σε όλη τη δράση των χρυσορυχείων, κυρίως στη μεταλλουργία του χρυσού, υπάρχει πάρα πολλή χημεία, και μάλιστα επικίνδυνη χημεία, την οποία πρέπει να γνωρίζει το κοινό»

 
Τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα και υποπροϊόντα της εξόρυξης θα επηρεάσουν την δημόσια υγεία, αλλά και όλες τις δραστηριότητες που τώρα αποτελούν την παραγωγική κίνηση της Θράκης, ανέδειξε ο κ. Ιωάννης Τέντες, καθηγητής Βιοχημείας Τμήμα Ιατρικής ΔΠΘ σημειώνοντας πως ενημερώνουν «για να τα θυμόμαστε και να γνωρίζουμε ποιο ακριβώς είναι το ζήτημα».
 
«Σε όλη τη δράση των χρυσορυχείων, κυρίως στη μεταλλουργία του χρυσού, υπάρχει πάρα πολλή χημεία, και μάλιστα επικίνδυνη χημεία, την οποία πρέπει να γνωρίζει το κοινό»ανέφερε
 
Το κυάνιο, σημείωσε, μιλά από μόνο του, όμως θέλει και εξήγηση. Οι εταιρείες άλλωστε, όταν έρχονται στον τόπο, λένε τέσσερις λέξεις, και στο μυαλό του μη ενημερωμένου ανθρώπου τα έχουν καλύψει όλα: επενδύσεις, ανάπτυξης, θέσεις εργασίας, πράγματα που θέλουν όλοι, όμως αυτά έχουν ένα κόστος, και αυτό το κόστος είναι τοξικές ενώσεις, η βασικότερη των οποίων είναι το κυάνιο.
 
Το κυάνιο, είναι ένα ισχυρότερο δηλητήριο, όμως δεν είναι βέβαιοι πως η εταιρεία ελέγχει τη διασπορά του στην περιοχή, γιατί έχει αφήσει διάφορα σκοτεινά σημεία στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
 
Άλλωστε πρόκειται για ανοιχτές εξορύξεις, τόσο στην περιοχή των Σαπών όσο στην περιοχή του Περάματος, που θα γίνουν με εκρηκτικά, που θα παράξουν σκόνη, που θα πηγαίνει παντού, και θα υποβαθμίζει τα τοπικά προϊόντα.
 

Τόλης Παπαγεωργίου
«Είναι η τελευταία τους ευκαιρία να πουλήσουν, όχι να δουλέψουν

 
Τέλος ο κ. Τόλης Παπαγεωργίου, Πολιτικός Μηχανικός, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη στη Χαλκιδική και για 30 χρόνια στον αγώνα κατά των εξορύξεων, κατέθεσε την άποψη ότι με τον αγώνα όλων, έχουν φέρει την εταιρεία σε πολύ άσχημο χάλι, «και χρειάζεται μια αγάντα τώρα για να την πετάξουμε»
 
Θεωρεί μάλιστα πως η εταιρεία δεν έχει δυνατότητες, και ψάχνει να βρει για να πουλήσει. «Είναι η τελευταία τους ευκαιρία να πουλήσουν, όχι να δουλέψουν» σημείωσε.
 
«Ο κόσμος έχει κουραστεί και ταλαιπωρηθεί με τις δίκες και τις φυλακίσεις, το θεωρούν σιωπή, αλλά είναι απλά ξεκούραση», ανέφερε, και με τη Θράκη να είναι σύσσωμη κατά, και την Χαλκιδική να γίνεται, κατά την άποψή του, και αυτή σύσσωμη κατά, η εταιρεία δεν πρόκειται να προχωρήσει.
 
«Τα σχέδια του Άδωνι και του Χατζηδάκη, ήδη όπως καταλαβαίνεται έχουν πέσει, γιατί τα περί αδειών και περί άμεσης αίτησης έχει τελειώσει γιατί δεν έχουν λύσεις» σημείωσε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.