Δ. Χαριτου: Ψευδεπιγραφο το «Επενδυω στην Ελλαδα»

Πυρά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης για το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο

Κριτική επί του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή διατυπώνει ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Χαρίτου χαρακτηρίζοντας ως ψευδεπίγραφο τον τίτλο του «Επενδύω στην Ελλάδα». «Εντύπωση προκαλεί η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου, καθώς  με μια απλή αναδρομή στα άρθρα και τις διατάξεις του νομοσχεδίου, διαπιστώνει κανείς πλήρη αναντιστοιχία τίτλου και περιεχομένου» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής για να υπογραμμίσει πως «επί της ουσίας, η κυβέρνηση θέτει τη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το εν λόγω νομοσχέδιο ως όχημα για να εισάγει δυσμενείς εργασιακές ρυθμίσεις με το λιγότερο δυνατό θόρυβο στο όνομα της πολυδιαφημιζόμενης ανάπτυξης».
 
Σύμφωνα με τον κ. Χαρίτου στόχος της κυβέρνησης είναι «να αποξηλώσει ό,τι θετικό εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτοί της επιχειρηματικότητας, των εργασιακών σχέσεων, της παιδείας,  των ΜΜΕ κλπ, και να επαναφέρει το γνωστό  σε όλους μας μνημονιακό μοντέλο διοίκησης».
 
Επικεντρώνοντας σημειακά την κριτική του ο βουλευτής Ροδόπης σημειώνει ενδεικτικά πως:
 
Αποψιλώνεται ξανά το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων εργασίας μέσω της κατάργησης των αρχών της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας. Με την εισαγωγή πολλαπλών δυνατοτήτων εξαίρεσης θα μπορεί οποιαδήποτε επιχείρηση επικαλούμενη οικονομική δυσπραγία να εξαιρείται από την κλαδική σύμβαση, να μειώνει μισθούς και να μην αναγνωρίζει βασικά εργασιακά δικαιώματα.
 
Δίνεται η δυνατότητα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, να μην επεκτείνει μια κλαδική σύμβαση, παρά το γεγονός ότι αυτή μπορεί να καλύπτει το 51% των εργαζομένων του κλάδου. Ακυρώνεται το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, καθώς πλέον νομοθετούνται πολύ αυστηρές και στενές προϋποθέσεις προσφυγής Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τοπικές κλαδικές συμβάσεις μπορεί να έχουν χειρότερους όρους από τις εθνικές, ρυθμίσεις που αν περάσουν θα επιφέρουν δραστικές μειώσεις στα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων
 
Προωθεί δώρα στους βαρόνους των ΜΜΕ, καταργώντας την  υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών των εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ και απαλλάσσοντας έτσι από την υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες τους  ιδιοκτήτες και μέτοχους των καναλιών, των εντύπων, των ιστοσελίδων και των εταιριών διανομής. Σηματοδοτείται έτσι η επιστροφή στο παλαιό καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής. Αυτά είναι τα δώρα της κυβέρνησης που χαρίζονται ως ανταλλάγματα   στα δημοσιογραφικά κέντρα που τη στηρίζουν απεριόριστα.     
 
Προωθεί ρυθμίσεις που καταργούν, πριν καν δοκιμαστεί, την ελεύθερη πρόσβαση των μαθητών  στα  Πανεπιστήμια, που  αναγνωρίζουν την επαγγελματική ισοδυναμία των Κολλεγίων ενώ εισάγονται και άλλες ανατρεπτικές ρυθμίσεις που θα έπρεπε να  κατατεθούν στη Βουλή  ως αυτοτελές Νομοσχέδιο από το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων. 
 
Παραδίδεται σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες  ο  έλεγχος και η αδειοδότηση επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων, ενώ με νέα ρύθμιση που έφερε το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο στα ιδιωτικά συμφέροντα  για τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτηρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού,  καθώς  επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να αποφασίζουν με απλή πλειοψηφία τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με ιδιώτες.
 
«Είναι προφανές ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η Κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί  να αποδομήσει εν μία νυκτί  μεταρρυθμιστικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης  του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να ικανοποιήσει  τα συμφέροντα  εκείνα στα οποία έχει αναλάβει δεσμεύσεις» υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτου κλείνοντας για να τονίσει πως «χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα στους αγώνες που ήδη ξεκίνησαν, ώστε να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την κατακρήμνιση των όσων με τις θυσίες του λαού μας και με την υπερπροσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης κατακτήθηκαν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.