«Ψηφο εμπιστοσυνης» στα οικογενειακα πρατηρια για το πετρελαιο θερμανσης

Ζητά ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Καυσίμων της Ροδόπης Χρήστος Ταπατζάς - Λουκέτο σε τρία πρατήρια της Ροδόπης μόνο την τελευταία εβδομάδα

Με τιμή εκκίνησης το 1,03 ευρώ το λίτρο ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου.
 
Το πετρέλαιο θέρμανσης έκανε πρεμιέρα με την φετινή αρχική τιμή του να τοποθετείται κατά 10% χαμηλότερα σε σχέση με την τιμή του τον περασμένο Απρίλιο,  ωστόσο οι αυξομειώσεις στην τιμή δεν αποκλείονται καθώς πρόκειται για προϊόν διυλιστηριακό, ήτοι η τιμή του διαμορφώνεται καθημερινά. Το γεγονός υπογράμμισε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο πρόεδρος Πρατηριούχων Καυσίμων ν. Ροδόπης κ. Χρήστος Ταπατζάς ο οποίος εξήγησε πως δεν καθίσταται δυνατό να γνωρίζουμε το πώς θα κυμανθούν οι τιμές στην συνέχεια καθώς «εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές αλλά και άλλους παράγοντες».
 
Σύμφωνα με τον ίδιο τιμή εκκίνησης για τους πρατηριούχους, αποτελεί αυτή του 1,03 ευρώ/λίτρο για μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και 1,05/λιτρο για μικρότερες εξηγώντας πως οι μεγάλες ποσότητες  αφορούν τα 1000 και άνω λίτρα, οι μεσαίες με τιμή 1,04 τα 500 λίτρα και οι μικρές στο 1,05 αφορούν  τα λεγόμενα «βαρελάκια».
 
Ο καλός καιρός που δεν προδιαθέτει τους καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο, αλλά και η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης – για το οποίο αναμένεται η γνωστοποίηση των κριτηρίων χορήγησής του εντός της εβδομάδας – προς το παρών κρατά σε χαμηλά επίπεδα το ενδιαφέρον του κόσμου, που δεν έχει απευθυνθεί ακόμα στους πρατηριούχους της περιοχής μας, γεγονός στο οποίο στάθηκε ο κ. Ταπατζάς παροτρύνοντας τους να δώσουν «ψήφο εμπιστοσύνης»  στα «οικογενειακά» και όχι τα εταιρικά πρατήρια.
 
«Καλούμε τους πολίτες να εμπιστευτούν τους πρατηριούχους της πόλης και δη εκείνους που θα προθυμοποιηθούν να τους στηρίξουν σε κάποια δύσκολη στιγμή» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «στην εποχή της κρίσης την οποία διανύουμε, η οικονομική δυσκολία εντοπίζεται όλο και πιο συχνά». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη προτίμησης οικογενειακών, όπως τα χαρακτήρισε, και όχι εταιρικών πρατηρίων, καθότι όλο και περισσότερα πρατήρια ανά την Ελλάδα σφραγίζουν τις πόρτες τους, με χαρακτηριστικό  παράδειγμα το κλείσιμο τριών πρατηρίων στο νομό Ροδόπης μόλις την τελευταία εβδομάδα.  «Είμαστε οικογενειακές επιχειρήσεις, δουλεύουμε για το μεροκάματο. Υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός ο οποίος προκαλείται από τις ίδιες τις εταιρίες που μας προμηθεύουν καύσιμα και ως εκ τούτου παρακαλούμε τους πολίτες να μας στηρίξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ταπατζάς.

Επιδίωξη μείωσης φόρου από τους πρατηριούχους • ζητούν την επαναφορά του στα επίπεδα προ του 2010

Ο πρόεδρος των Πρατηριούχων της Ροδόπης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ραγδαία αύξηση του φόρου πετρελαίου, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα «ανεπανόρθωτο χτύπημα» για τους πρατηριούχους αλλά και τον μέσο Έλληνα καταναλωτή.  «Το πετρέλαιο, είναι ένα αγαθό ακριβό. Αν και φέτος ξεκίνησε φθηνά συγκριτικά με πέρυσι, εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ακριβό προϊόν προς χρήση θέρμανσης. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η μείωση του φόρου, δεδομένου ότι το 2010-2011 ο φόρος ήταν στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, ενώ σήμερα είναι στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. Μιλάμε για μια αύξηση της τάξεως του 70%. Δύσκολα μπορεί πλέον να θερμανθεί ο μέσος έλληνας με πετρέλαιο» τόνισε.

Το πρόβλημα με τη Βουλγαρία

Τέλος, ο κ. Ταπατζάς αναφέρθηκε και χρόνιο και γνωστό πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού που αντιμετωπίζει το σύνολο των πρατηριούχων από τη γειτονική Βουλγαρία καθώς λόγω της μεγάλης διαφοράς κόστους, μεγάλη μερίδα του κόσμου καταφεύγει εκεί, για να καταλήξει σημειώνοντας πως «είναι καθαρά θέμα μείωσης φόρου και επομένως θα πρέπει να ληφθούν πολύ γενναία μέτρα από την πολιτεία».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.