«Το Λυκοφως του Αιγαιου» της Κατερινας Καριζωνη παρουσιαστηκε στη «Λεσχη Κομοτηναιων»

Από το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο με τη συμβολή της Λ. Σαραντινού

Την παρουσίαση του νέου της μυθιστορήματος με τίτλο ''Το Λυκόφως του Αιγαίου'' πραγματοποίησε η συγγραφέας Κατερίνα Καριζώνη, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στη «Λέσχη Κομοτηναίων», σε συνδιοργάνωση των εκδόσεων «Καστανιώτη» και του «Δημοκρίτειου Βιβλιοχαρτοπωλείου».
 
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, διεξήχθη συνομιλία με την κ. Λεύκη Σαραντινού, ιστορικό και συγγραφέα ενώ ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.
 

Οι δεσμοί της συγγραφέως με την Κομοτηνή

 
Η κ. Καριζώνη, μιλώντας στον «ΠτΘ», αφού υπογράμμισε την ιδιαίτερη τιμή που ένιωσε έπειτα από την πρόσκληση της παρουσίασης, αναφέρθηκε στους δεσμούς της με την Κομοτηνή. «Η μητέρα μου γεννήθηκε στην Κομοτηνή και όλοι οι συγγενείς μου από την μεριά της μαμάς μου, είναι και ζουν στην Κομοτηνή. Στην Κομοτηνή πέρασα και τα παιδικά μου χρόνια, λόγω των συγγενικών αυτών δεσμών» ανέφερε χαρακτηριστικά η συγγραφέας.
 

Το περιεχόμενο του βιβλίου

 
Μιλώντας για το περιεχόμενο του βιβλίου, σημείωσε πως το Λυκόφως του Αιγαίου πραγματεύεται την ελληνική πειρατεία στο 17ο αιώνα και αφορά όλη την Ελλάδα, όχι μόνο τα νησιά του Αιγαίου, καθότι η πειρατεία δεν ήταν μόνο εντοπισμένη σε κάποιες περιοχές του Αιγαίου, αλλά εξαπλώθηκε και έπληξε όλο τον παράκτιο ελλαδικό χώρο. «Νομίζω ότι αυτό το βιβλίο έχει μια πρωτοτυπία και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί καλύπτει ένα μεγάλο κενό στην ιστοριογραφία, αυτό της ιστορίας των ελλήνων πειρατών, θέμα το οποίο θα έπρεπε να  γνωρίζουμε όλοι οι έλληνες» ανέφερε η συγγραφέας ενώ συμπλήρωσε πως «στο χώρο της λογοτεχνίας, δεν έχει γραφτεί κάποιο μυθιστόρημα που να καλύπτει το θέμα της πειρατείας».
 
Η πειρατεία και η σχέση της με την ελληνική επανάσταση
Ακολούθως, μίλησε για τη σημασία της πειρατείας και τη σύνδεσή της με την ελληνική επανάσταση.«Οι πειρατές κατά κάποιο τρόπο προηγήθηκαν των οπλαρχηγών της επανάστασης και η πειρατεία ήταν ένα εφαλτήριο από όπου πέρασαν οι πειρατές στον αγώνα του ‘21. Δώσαν τα καράβια τους γίναν στη συνέχεια οπλαρχηγοί. Η πειρατεία είναι κάτι όπως οι ληστές των βουνών, ήταν οι κλέφτες και αρματολοί της θάλασσας. Για εκείνη την εποχή προεπαναστατικά. Ένα κομμάτι της ιστορίας μας πολύ σημαντικό είναι τελείως άγνωστο και από την επίσημη ιστοριογραφία και ακόμα και από τον κινηματογράφο και την τέχνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η συγγραφέας.
 

Η εικόνα του Αιγαίου από τότε μέχρι σήμερα

 
Αναφερόμενη στο μήνυμα που επιδιώκει να περάσει μέσω του βιβλίου, σημείωσε πως αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι σχεδόν τίποτε δεν άλλαξε από τότε. «Αν τότε το Αιγαίο ήταν το μήλο της έριδος από πολλές πλευρές, απ’ την δύση την ανατολή, τους Έλληνες, τους Φράγκους, τους Οθωμανούς, τους Μπαρμπαρέζους, βλέπουμε την εικόνα να αλλάζει ελάχιστα σήμερα. Το Αιγαίο είναι το μεγάλο ζητούμενο όλων αυτών των δυνάμεων, δύσης και ανατολής, πάλι το πρόβλημα τους είναι πως θα υφαρπάξουν τον πλούτο του. Από τότε δυστυχώς δεν έχει αλλάξει επί της ουσίας τίποτα. Άλλαξαν τα δεδομένα, τα ιστορικά και τα καθημερινά, τα σύγχρονα, αλλά πάλι βλέπουμε ότι σκοτώνονται για το Αιγαίο».
«Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικά καλογραμμένο με πολύ ωραίες περιγραφές»
 
Από την πλευρά της η κ. Λεύκη Σαραντινού, ιστορικός και συγγραφέας, δήλωσε πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που εστιάζει σε μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ελληνικής ιστορίας. «Τότε που θεωρούσαμε ότι όλα ήταν σκεπασμένα από το πέπλο της τουρκοκρατίας, κάποια μέρη, συγκεκριμένα νησιά στην Ελλάδα, είχαν κάποιες αναλαμπές ελευθερίας υπό την δράση κάποιων κουρσάρων που αψηφούσαν την οθωμανική εξουσία. Πρόκειται για ένα βιβλίο εξαιρετικά καλογραμμένο με πολύ ωραίες περιγραφές, τόσο του τόπου όσο και των προσώπων. Νομίζω ότι γεμίζει ένα κενό στην ελληνική βιβλιογραφία με το θέμα του, το οποίο δεν ασχολούνται οι περισσότεροι στην Ελλάδα σήμερα» ανέφερε η ιστορικός.
 
«Είναι μεγάλη υπόθεση να βρίσκεται εδώ μια τέτοια συγγραφέας»
Τέλος, η κ. Ιωάννα Δεμιράκη, ιδιοκτήτρια του Δημοκρίτειου Βιβλιοπωλείου, σημείωσε την ευχάριστη θέση στην οποία βρίσκεται να φιλοξενεί την Κατερίνα Καριζώνη. «Είναι μεγάλη υπόθεση να βρίσκεται εδώ μια τέτοια συγγραφέας που έχει αφήσει το αποτύπωμα της και συνεχίζει να το αφήνει στα λογοτεχνικά πεπραγμένα της χώρας μας», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει πως «το βιβλίο πραγματεύεται ένα κομμάτι της ιστορίας το οποίο δεν έχουμε διδαχτεί και δεν  έχουμε εκμεταλλευτεί ούτε ως τουριστικό προϊόν, ούτε ως ιστορία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.