Σεμιναριο εκπαιδευσης εθελοντων απο τον «Περπατω»

Η προετοιμασία των συμμετεχόντων και η οπτική τους για τον εθελοντισμό και τη λειτουργία του συλλόγου

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, ο  Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα & Φίλων Ν. Ροδόπης «Περπατώ» πραγματοποίησε σεμινάριο εκπαίδευσης εθελοντών, με σκοπό την ενημέρωση των εθελοντών για τη λειτουργία και για τις δράσεις του Συλλόγου  «Περπατώ» και του «ΚΕΔΗΦ – Κέντρου Εκπαίδευσης Αυτόνομης Διαβίωσης ΑμεΑ του Συλλόγου» καθώς και την ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων στο κομμάτι της αναπηρίας με το οποίο καλούνται να έρθουν σε συνεχή επαφή με τα μέλη του Συλλόγου.

 

Το χρονικό της εκπαίδευσης

 
Η εκπαίδευση χωρίστηκε σε δύο σκέλη, το θεωρητικό και το πρακτικό. Κατά το θεωρητικό, διεξήχθησαν ομιλίες και Workshops με θέματα τις πρακτικές για την αυτονομία Ατόμων με Kακώσεις Νωτιαίου Μυελού, πρακτικές για την αυτονομία Ατόμων με Ακρωτηριασμό, πρακτικές για την αυτονομία Ατόμων με Μυοπάθεια και διαχείριση Κύστης & Εντέρου.
 

Στο δεύτερο-πρακτικό σκέλος, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν σε μεθόδους μεταφοράς, μετακίνησης και καθημερινότητας  των ΑμεΑ (από και προς το κρεβάτι, χρήση αναπηρικού αμαξιδίου σε ανισόπεδο έδαφος, ράμπες, σκάλες κ.ο.κ.)
 

«Μέσα από τον εθελοντισμό ολοκληρώνεσαι»

 
Η κ. Ηλέκτρα Γιαννάκη, καθηγήτρια φυσικής αγωγής και μέλος του συλλόγου από το 2017,μίλησε στον «ΠτΘ» για την αξία του εθελοντισμού αλλά και για την εργασιακή ευκαιρία που της δόθηκε μέσω αυτού. Συγκεκριμένα η κ. Γιαννάκη εκμυστηρεύθηκε πως «ούσα εθελόντρια του “Περπατώ” από το 2017, είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να βρίσκομαι σε αυτό το σεμινάριο και δη βλέποντας την προθυμία τόσων νέων να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό.

Ο εθελοντισμός είναι στάση ζωής με ιδιαίτερες αξίες που φθίνουν με το χρόνο, όπως η φιλανθρωπία, η αλληλεγγύη και η κοινωνική συμμετοχή. Εκ πείρας, θα έλεγα ότι μέσα από τον εθελοντισμό ολοκληρώνεσαι γι’ αυτό και  θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι για τον καθένα.

Στη δική μου περίπτωση, ο εθελοντισμός στον “Περπατώ” μου έδωσε-μεταξύ άλλων- την ευκαιρία να διεκδικήσω και εξασφαλίσω μια θέση εργασίας. Ξεκινώντας από τον Αθλητικό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία “Ηρόδικος”, ως προπονήτρια στην ομάδα μπάσκετ, εργάζομαι πλέον ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής στο σύλλογο “Περπατώ”, βοηθώντας παράλληλα στην αυτονομία των ατόμων με αναπηρία που ανήκουν στο σύλλογο».
 

Το «Περπατώ» μέσα από τα μάτια ενός νέου εθελοντή

 
Εν συνεχεία, ο Άρης Ανδρεάδης- φοιτητής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Δημιουργικής και Προσαρμοσμένης Φυσικής Αγωγής» της ΣΕΦΑΑ του ΔΠΘ μίλησε στον «ΠτΘ» για την εμπειρία του ως νέος εθελοντής του συλλόγου.
 

«Εφαλτήριο της συνεργασίας μου με τον “Περπατώ”, αποτέλεσε η επιθυμία μου να ασχοληθώ επαγγελματικά με τον τομέα που σχετίζεται με άτομα με αναπηρία. Διανύοντας το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της «προσαρμοσμένης», ήρθα σε επαφή με τον σύλλογο με στόχο να μάθω περισσότερα πράγματα σχετικά με το αντικείμενο, κάτι το οποίο έχει επιτευχθεί. Ως νέο μέλος, μπορώ να πω πως ο  “Περπατώ” είναι ένας πάρα πολύ οργανωμένος σύλλογος και φυσικά δραστήριος».


 
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να στείλει και το δικό του μήνυμα αναφορικά με τον εθελοντισμό επισημαίνοντας πως «γενικώς, η ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, βοηθά το άτομο να αναγνωρίσει και αξιοποιήσει τις προσωπικές του δυνατότητες και αποτελεί μια εξαιρετική εμπειρία για την μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία του, που συνιστώ ανεπιφύλακτα».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.